Jaguars nieuwe, speelse, sportieve SUV, de E-PACE, speelt de hoofdrol in een serie digitale beelden van een ‘verknipte’ stedelijke omgeving. De beelden zijn vervaardigd door digitale kunstenaar Chris Labrooy. Hij heeft de kunstwerken gemaakt ter gelegenheid van de introductie van de E-PACE in Noord-Amerika.
Geïnspireerd door het speelse karakter van de Jaguar E-PACE en de sprong waarmee hij tijdens zijn introductie in Londen het Guinness World Record verbeterde, plaatst Labrooy de E-PACE in een serie onwaarschijnlijke situaties. De serie beelden, ‘Transposition’ genaamd, is vandaag in de Amerikaanse stad Detroit onthuld. De stad staat bekend om zijn automotive geschiedenis en was het decor voor het Amerikaanse debuut van de Jaguar E-PACE.
Tijdens de ontwikkeling van de Jaguar E-PACE werkten Design Director Ian Callum en zijn collega’s nauw samen met Jaguars team van ingenieurs om de auto zijn eigen speelse karakter te geven. Chris Labrooy werkte vervolgens samen met Jaguars designteam en vervaardigde een serie beelden van de nieuwe Jaguar in zijn natuurlijke habitat, maar dan met de spreekwoordelijke ’twist’.
Labrooy, kunstenaar en gespecialiseerd in driedimensionale ‘Computer-generated Imagery’, vertelde: ‘This collaboration would only be possible working with a really future-thinking team. Once I had an understanding of what the Jaguar was all about, it helped guide my creativity – I could create scenarios that capture the fun, youthful sensibilities of the E-PACE.’
‘The Transposition series is about reordering the material culture that surrounds us in new and unexpected ways. The E-PACE is juxtaposed with different objects and transposed into unforeseen scenarios where they wouldn’t normally belong. Robots appear on sidewalks and cars dance with glitter balls in surreal situations that exhibit the E-PACE sense of playfulness’, aldus LaBrooy.
Designfilm over de Jaguar E-PACE
Jaguar heeft ook een korte film uitgebracht die laat zien wat de inspiratie voor de E-PACE is en wat de details achter het design zijn. De film is voorzien van commentaar van Ian Callum, Jaguar’s Director of Design. Te zien is hoe de designers de eerste compacte sportieve SUV creëerde. De twee belangrijke thema’s bij de realisatie van hun ideeën waren dat de auto een uitgesproken karakter moet hebben en plezier moet bieden. Callum vertelt hoe die tot stand kwamen en welke inspiratie Jaguars racehistorie daaraan heeft bijgedragen.
De Jaguar E-PACE heeft een aantal subtiele details die zijn geïnspireerd op tijdloze designkenmerken:
Een chicane op een circuit – de kenmerkende vormen van een chicane vormden de inspiratie voor elementen in het interieur en het exterieur – zichtbaar in het dashboard en de lichtsignatuur van de achterlichtunits.
Leica-camera – de prettig aanvoelende draaiknoppen in het midden van het onderste deel van het dashboard zijn geïnspireerd op de verfijnd draaiende lens van de klassieke Leica-camera.
Gestalt-theorie – deze theorie beschrijft de visuele waarneming en de manier waarop mensen elementen groeperen in grotere eenheden, zelfs als ze geen verband met elkaar hebben. De matten van de console voorin en de labels aan de stoelbekleding voldoen aan deze theorie en zijn voorzien van een Jaguar-print, die vanuit bepaalde hoeken zichtbaar is.
Wildlife – het grappige ‘Jaguar-welp’-beeld in de zonwerende band in de voorruit en in het lichtbeeld van de uitstapverlichting dienen bovenal om een glimlach op het gezicht van de berijder en zijn passagiers te toveren.
De Jaguar E-PACE werd op 13 juli onthuld in het ExCeL Centre in Londen. Jaguar sprong in de geschiedenisboeken van Guiness World Records door de nieuwe SUV de langste sprong met een schroef te laten maken die een productieauto ooit had gemaakt.