Fiat

Fiat op de Autosalon van Parijs 2016

De gehele Tipo-familie staat op de Fiat-stand: drie modellen met elk zijn eigen identiteit en doel, maar ontwikkeld met het oog op functionaliteit en value for money. De focus ligt vooral op de Tipo SW en de automatische transmissie met dubbele koppeling (DCT).

De Tipo belichaamt het functionele deel van de wereld van Fiat, terwijl de 500 het emotionele deel representeert. De nieuwe 500S is dynamischer dan de reguliere 500, oogt brutaal en is voorzien van een rijke uitrusting. De Fiat 124 Spider maakt zijn comeback met de America-uitvoering, die ook leverbaar is met de nieuwe automatische transmissie.

De transmissie met dubbele koppeling is gekoppeld aan de 1.6 MultiJet-motor en debuteert in de Fiat 500X. Ten slotte biedt de Panda in modeljaar 2017 in Cross-uitvoering functionaliteit op elk gebied. De ideale off-roadauto excelleert met zijn stijl, efficiency, wendbaarheid en zijn compacte afmetingen. Hij biedt in zijn geringe lengte van slechts 3,70 meter alle exclusiviteit van off-roaders in hogere segmenten.

Het Tipo-gamma
Karakter, eenvoud en functionaliteit, gecombineerd met een ongeëvenaarde value for money: dat is het karakter van de Tipo en de basis voor het succes. De Tipo heeft de prestigieuze Autobest-onderscheiding gewonnen als ‘Best Buy Car 2016′. Het gehele gamma is gebaseerd op het principe ‘waar voor het geld’ – de kern van de strategie voor Fiats gamma van functionele auto’s, met de slogan ‘Je hebt niet veel nodig om een boel te krijgen.’

Op de Fiat-stand staat de vierdeurs Tipo sedan in Lounge-uitvoering, voorzien van de 1.6 MultiJet II Euro 6 turbodiesel met 88 kW (120 pk) in de kleur metallic Maestro Grey. De Tipo-range wordt gecompleteerd door de vijfdeurs Tipo en de Tipo SW, die Fiat eveneens in Lounge-uitvoering toont.
De vijfdeurs Tipo is te zien in twee varianten: het exemplaar in Amore Red met de 1.4 T-Jet Euro 6 met eveneens 88 kW (120 pk) en de Cinema Black Tipo met de 1.6 MultiJet II-motor en de nieuwe automatische transmissie met dubbele koppeling.
De Tipo SW maakt het Tipo-gamma compleet. Een metallic Mediterranean Blue exemplaar en een in de kleur Colosseum Grey staan in Parijs. Ze zijn voorzien van de 1.6 MultiJet II-motor met automaat met dubbele koppeling en met de 1.4 T-Jet benzinemotor. Beide motoren leveren 88 kW (120 pk) vermogen en voldoen aan de Euro 6-emissienorm.

Elk van de drie Tipo-modellen heeft zijn eigen karakter, gericht op uiteenlopende doelgroepen, van gezinnen en stellen tot jonge mensen. De Tipo-familie is ontwikkeld rond het thema “Skills, no frills”, ofwel functionaliteit zonder opsmuk. Daarmee combineert de Tipo Fiats klassieke concepten functionaliteit, eenvoud en karakter in een model dat enorm veel waar voor het geld biedt.
De vierdeurs Tipo sedan biedt een ongekende optelsom van uitrusting, kwaliteit en prijs. Daarom is het niet verrassend dat al meer dan 50.000 exemplaren zijn verkocht in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, waarvan de helft in Europa. Dat is een opzienbarend aantal want tot de introductie van de Tipo sedan was de gehele markt voor compacte sedans in Europa goed voor maximaal 50.000 auto´s.
De vijfdeursversie van de Tipo verscheen de afgelopen zomer in enkele landen in de showroom van de Fiat-dealers en is de afgelopen drie maanden 15.000 keer verkocht. De Tipo-familie trekt dus nog steeds meer mensen aan.

Inmiddels is de Tipo-familie compleet met de komst van de Station Wagon (SW). Het is de ruimste, meest flexibele auto in zijn segment en is trouw aan de waarde van het Tipo-gamma: een uitgekiende balans tussen prijs, uitrusting en kwaliteit, maar aangevuld met extra functionaliteit en flexibiliteit. Met een lengte van 4,57 meter combineert de Tipo SW het beste comfort in zijn klasse met ruimte voor mensen met een lengte tot 1,87 meter lang voorin en drie mensen met een lengte van 1,80 meter achterin – bij een bagageruimte van 550 liter.
Dankzij de Magic Cargo Space kan de bagageruimte met slechts één hand worden aangepast aan de behoeften van de gebruiker. De zogenoemde hoedenplank kan op twee niveaus worden bevestigd. De zijwanden van de bagageruimte kunnen worden verwijderd om de volledige breedte van de bagageruimte te benutten en om eventueel kleine voorwerpen achter op te bergen.
De asymmetrische Flip&Fold-stoelen achterin vormen omgeklapt een vlakke, doorlopende laadvloer van 1,80 m lengte en aansluitend op de drempel van de achterklep. De Tipo SW voldoet aan de wensen van alle gebruikers, met maximale flexibiliteit en het vermogen fietsen, ski’s, kinderwagens en rolstoelen, surfplanken en bagage te vervoeren.
Kortom: de Tipo SW is bedoeld voor gezinnen en bedrijven, gezien het uitzonderlijke evenwicht tussen prijs, gebruiksmogelijkheden en uitrusting. Bovendien is bij de ontwikkeling gelet op de totale kosten (total cost of ownership; TCO) – een essentieel criterium bij de aankoop voor zowel particulieren als bedrijven. De Tipo SW scoort op dit gebied het hoogst in zijn klasse door het opvallend lage verbruik in combinatie met de lage kosten voor onderhoud, reparatie en gebruik. Verder blijft de inruilwaarde hoog dankzij het overzichtelijke modellengamma en de uitgebreide standaarduitrusting. Speciale zakelijke versies zijn aantrekkelijk voor fleetowners.

Speciale aandacht is besteed aan de Euro 6-motoren. Die zijn speciaal op de Europese markt gericht en zijn er in drie vermogensvarianten en ook voor drie soorten brandstof: de 1.4 16v Fire benzinemotor met 70 kW (95 pk), de 1.4 T-Jet benzinemotor met 88 kW (120 pk) en de 1.6 E-torq benzinemotor met 81 kW (110 pk). Ook de benzine-lpg-motor 1.4 T-Jet met 88 kW (120 pk) en de 1.3 en 1.6 MultiJet II-turbodiesels met 70 en 88 kW (95 en 120 pk) zijn onderdeel van het motorenprogramma en zijn er nu ook in de ‘ECO’-versie, die betere prestaties leveren, maar ook minder verbruiken en minder CO2 uitstoten. Daarmee zijn die versies uitermate geschikt voor langere ritten en hebben ze een lagere TCO.
Dat is te danken aan de effectieve combinatie van verfijnde oplossingen uit de autosport en specifieke voorzieningen aan boord. De 1.6 MultiJet II is voorzien van een Start&Stop-systeem, een intelligente dynamo, een oliepomp met variabele inhoud, een elektronische brandstofpomp en een elektrische thermostaat. De ECO-versie is voorzien van een aerodynamisch pakket dat onder meer AGS (Active Grille Shutter) omvat, een systeem dat de luchtstroom naar het koelsysteem reguleert door de lamellen van de grille te openen en te sluiten en daarmee de temperatuur van de motor optimaal houdt. Daarbij zorgt de beperking van de luchtstroom voor minder luchtweerstand, wat ook weer een positief effect heeft op het verbruik. Ook aerodynamische 16-inchwielen met banden met lage rolweerstand zijn onderdeel van het pakket. Hiermee is de CO2-emissie van de Tipo 1.6 MultiJet II ECO nog slechts 89 g/km in de gecombineerde testcyclus.

Er komt ook een automaat met dubbele koppeling voor de 1.6 MultiJet II-motoren. Die geeft de trekkracht en het vermogen in een ononderbroken stroom door aan de wielen, zonder onderbrekingen tijdens het schakelen. In feite bestaat het systeem uit twee gerobotiseerde transmissies, de ene met de ‘oneven’ versnellingen, de andere met de ‘even’ versnellingen. Tijdens het schakelen wordt in de ene transmissie de overbrenging aangepast terwijl de andere transmissie de aandrijving handhaaft. De transmissie kan zowel sequentieel als automatisch schakelen – de bestuurder kan kiezen voor een comfortabele, efficiënte manier van rijden of een dynamische.

Fiat voorziet het Tipo-gamma met talrijke voorzieningen die het leven aan boord makkelijker en aangenamer maken. De standaarduitrusting is uitgebreid, met het innovatieve UconnectTM 7-inch HD LIVE-systeem met een 7-inch capacitieve kleurentouchscreen waarop de gebruiker kan in- en uitzoomen door twee vingers van elkaar en naar elkaar toe te bewegen, zoals op een tablet. Het systeem omvat ook een handsfree Bluetooth-interface, audiostreaming, een voorleesfunctie voor sms’jes, stemherkenning, AUX- en USB-poorten met iPod-integratie, bedieningsknoppen op het stuur en desgewenst een parkeercamera en een nieuw, geïntegreerd TomTom 3D-navigatiesysteem.
De bestuurder is altijd connected met de UconnectTM LIVE services op de touchscreenradio. Gebruikers die de UconnectTM LIVE-app van de App Store of de Google Play Store op hun smartphone gebruiken, kunnen ten volle profiteren van UconnectTM LIVE, inclusief muziek streamen met Deezer en TunIn, nieuws van persbureau Reuters, connected navigatie van TomTom LIVE en de mogelijkheid om in contact te blijven met vrienden via Facebook Check-In en Twitter. Gebruikers kunnen ook het verbruik en de milieuprestaties van hun auto volgen en de onderhoudstoestand van de auto met eco:Drive en my:Car.

CarPlay en Android Auto komen ook beschikbaar voor UconnectTM 7-inch HD LIVE. Apple CarPlay biedt de bestuurder de mogelijkheid zijn iPhone in de auto op de meest intuïtieve manier te gebruiken. Het systeem integreert de iPhone met de display en de bediening in de auto. Zo kunnen gebruikers telefoneren, muziek afspelen, berichtjes verzenden en ontvangen, navigatieaanwijzingen krijgen die rekening houden met de verkeersdrukte en veel meer, terwijl gebruikers de aandacht op de weg kunnen houden.
Android Auto geeft nuttige informatie in eenvoudige sheets die alleen op het scherm verschijnen als dat nodig is. Deze functie geeft toegang tot Google Maps, met gesproken navigatieaanwijzingen, realtime verkeersinformatie, Google Play Music en andere muziekdiensten. Maar uiteraard ook de mogelijkheid telefoongesprekken te voeren en berichten te verzenden zonder de handen van het stuur te halen en de ogen van de weg te nemen.
Android Auto en Google Play Music zijn geregistreerde handelsmerken van Google Inc.

Fiat 124 Spider
De nieuwe Fiat 124 Spider laat een typenaam met een rijke historie herleven. Met zijn klassieke vormgeving en prestaties is het een eerbewijs aan de oorspronkelijke 124 Spider, die vijftig jaar geleden werd gelanceerd. De nieuwe 124 Spider biedt authentiek, Italiaans rijplezier, moderne techniek en veiligheid in een onmiskenbaar Italiaanse vormgeving. In Parijs toont Fiat de 124 America Spider, een speciale uitvoering die verwijst naar de 124 Spider uit de jaren tachtig, die werd uitgebracht ter gelegenheid van het vijftigjarige bestaan van designhuis Pininfarina, waar de oorspronkelijke 124 Spider is ontworpen.
De nieuwe 124 America Spider is eveneens gespoten in het metallic brons van zijn klassieke voorbeeld. De buitenspiegelkappen zijn zilverkleurig en het interieur is bekleed met tabaksbruin leder. Desgewenst wordt de 124 America Spider geleverd met lichtmetalen 17-inch sportwielen in hetzelfde design als die van de oude 124 en met een bagagerek achterop. Deze accessoires zijn ontwikkeld door Mopar, het label voor service, aftersales, originele onderdelen en accessoires voor de auto’s van de FCA-merken die nadruk leggen op hun merkhistorie.
De Fiat 124 America Spider is voorzien van een herinneringsplaquette op de grille, met het productienummer en een logo.
In deze auto debuteert de sequentiële zestrapsautomaat die optimaal gebruikmaakt van het motorkoppel en ultrasnel schakelt. Vanaf oktober is de auto met deze transmissie te bestellen.

Fiat 500X
Ook de Fiat 500X trekt de aandacht op de stand in Parijs. De Cross Plus-uitvoering is voorzien van speciale bumpers met beschermingspanelen. De tentoongestelde off-roader is verder voorzien van de gloednieuwe combinatie van de 1.6 MultiJet II motor met 88 kW (120 pk), voorwielaandrijving en de automatische transmissie met dubbele koppeling (DCT). Het tentoongestelde exemplaar is voorzien van drielaags Amalfi Yellow carrosserielak, zwarte buitenspiegelkappen en sportwielen in diamantafwerking uit het uitgebreide gamma van Mopar-accessoires. De interieurbekleding is van grijze structuurstof met zwarte eco-lederen inzetten.
De automatische zestrapstransmissie met dubbele koppeling reageert realtime op alle elektronische systemen in de auto. Voor een beter weggedrag – afhankelijk van de rijstijl van de bestuurder – ‘communiceert’ de transmissie continu met de Mode Selector – en daardoor met het remsysteem, de besturing, het motormanagement en de stabiliteitscontrole. De DCT-transmissie kan echter ook in de automatische of de sequentiële modus worden gezet – door middel van de keuzehendel of de knoppen op het stuurwiel.

Fiat 500L
Het 500-gamma wordt gecompleteerd met de 500L. Die combineert de iconische stijl van de 500 met de traditionele functionaliteit van Fiat. Deze speciale chemie heeft geleid tot de ‘City Lounge Fiat’ – een nieuwe benadering van de stadsauto en een nieuwe definitie van de compacte gezinsauto. In Parijs kunnen bezoekers de Trekking-versie zien met het Pack S in mat zilvergrijs met een matzwart dak, zwarte lederen interieurbekleding en een mat zilvergrijs dashboard. Het Pack S zorgt voor een unieke uitstraling door het contrast met de rode remklauwen, de matzwarte afwerkingsdetails (bumpers, wielkastranden en zijskirts) en de exclusieve matzwarte lichtmetalen 17-inchwielen. Dit exemplaar is voorzien van een Hi-Fi Beats sound system by Dr. Dre, met zes speakers en een stereo-subwoofer van 520 watt, een versterker met DSP, acht kanalen en een geavanceerde equalizer-algoritme voor een unieke geluidsweergave.
Onder de motorkap levert de 1.6 MultiJet II-motor met compacte turbo met variabele geometrie 88 kW (120 pk) vermogen en een enorm hoog koppel van 320 Nm bij slechts 1.750 t.p.m..

Fiat Panda
In Parijs maakt ook de gewijzigde Panda voor modeljaar 2017 zijn debuut. De bestverkochte auto in Italië is een hoeksteen van de functionele Fiat-familie, met karakter, functionaliteit en eenvoud.
Al sinds zijn introductie staat de Panda bekend om zijn onmiskenbare karakter en zijn kenmerkende gebruiksvriendelijkheid, die drie aparte uitvoeringen van het model mogelijk maakt: stadsauto, 4×4 en Cross. Ze hebben een aantal karaktertrekken gemeen: functionaliteit en eenvoud, compacte buitenafmetingen en maximale benutting van de interieurruimte die ook nog flexibel in te delen is voor alle vervoersbehoeften. Een ruime keuze aan motoren en kleurencombinaties voor in- en exterieur biedt voor ieder wat wils. Ten slotte is het nieuwe UconnectTM-infotainmentsysteem met Bluetooth en een houder op het dashboard voor integratie met Android- en iOS-smartphones leverbaar.
Het ultieme wintervoertuig, de Panda Cross modeljaar 2017 is ook op de Fiat-stand in Parijs te bewonderen. Met zijn stijl, efficiency, gebruiksgemak en compacte buitenmaten balt hij de exclusiviteit van grotere off-roadauto’s en hun prestaties samen in een body van slechts 3,70 meter lang. Deze auto is uniek vanwege de combinatie van een aandrijflijn en technische voorzieningen die ideaal zijn voor off-road rijden – de prestaties en uitrusting van een SUV – met de compactheid, de efficiency en het gebruiksgemak van een stadsauto en de onderscheidende uitstraling die functionaliteit combineert met een opwindend rijgedrag.
De auto die op de Fiat-stand is te zien, is uitgevoerd in de kleur Colosseum Grey, die zijn technische karkater accentueert. De stoelen zijn bekleed met twee tinten grijze stof en een met bruin eco-leder bekleed dashboard met bruine en mat zilverkleurige panelen. De auto is voorzien van een 1.3 MultiJet II-motor met 70 kW (95 pk), die een verbazend hoog vermogen combineert met een riant koppel en een gering brandstofverbruik. De vierwielaandrijver is voorzien van Electronic Differential Lock, dat in dit model debuteerde.

Geef een reactie