Mercedes

Unieke Mercedes herrijst na bomaanslag

Zeldzame klassieke auto’s kunnen enorme belangstelling van kopers trekken, en behalen regelmatig recordprijzen. Lauritz Lauritzen is de eigenaar van een dergelijke auto, een Mercedes-Benz, B-type cabriolet, model 320 uit 1938. Dit is de enige ter wereld die door Mercedes-Benz in Mannheim is geproduceerd. Lauritz is enthousiast over de prijs die de auto kan behalen wanneer deze op 26 juni in Denemarken onder de hamer gaat. De Mercedes representeert het hoogtepunt van het Duitse merk en er zijn slechts vierendertig van deze auto’s gebouwd.

Deze auto uit 1938 is nog specialer omdat het een topauto uit het ‘Mannheim’-assortiment was en is uitgerust met alles wat Mercedes maar kon bedenken. In zijn tijd was dit waarschijnlijk een van de beste auto’s ter wereld. Vandaag de dag presenteert de auto zich overeenkomstig – maar alleen omdat de enthousiaste eigenaar er duizenden uren in heeft gestoken. De auto die Lauritz Lauritzen in 1980 in een schuur vond was een compleet wrak, en de deskundige Mercedes-monteur ging de uitdaging aan om de auto in zijn oude glorie te herstellen. Elf jaar later reed de auto weer.

Sindsdien heeft de eigenaar de auto op grote schaal in heel Europa gebruikt, en zelfs bij Mercedes-Benz werd deze bewonderd. Voor het 125-jarige bestaan van de fabriek, werden auto en eigenaar in Berlijn uitgenodigd en waren ze te zien in de speciale tentoonstelling van de tien mooiste Mercedessen ooit.

Elders riep de auto afschuw op: naar alle waarschijnlijkheid werd de nazi Reinhard Heydrich in 1942 in Praag in deze Mercedes gebombardeerd. Toen Lauritz Lauritzen dit verder onderzocht, bleek dat Heydrich in een speciale editie uit Mannheim reed, precies hetzelfde als de auto van Lauritzen. Dit feit stemde overeen met de ernstige schade aan zijn auto voor de restauratie – aan de achterzijde, precies op de plek waar de bom ontplofte. Hieruit concludeerde Lauritzen dat zijn auto het eigendom van de beruchte nazi was.

Zoals de eigenaar zegt: “Dit is niet de schuld van de auto”, en hij heeft de auto zesendertig jaar liefdevol verzorgd,  ondanks zijn verontrustende geschiedenis. De  auto is ook bij positievere verhalen betrokken geweest en speelde een rol in de film “Hamsun” uit 1996, met Max von Sydow in de hoofdrol. Toen hij de auto zag, riep de acteur: “Hier speel ik een bijrol.”

Lauritz Lauritzen heeft alleen aangename herinneringen aan de unieke Mercedes, die nog steeds in topvorm is; hij vindt echter dat de tijd voor de auto rijp is om aan het volgende hoofdstuk in zijn verhaal te beginnen.

De opvallende auto wordt op 26 juni bij Campen Auktioner geveild. Veilingmeester Finnkampen heeft al grote internationale belangstelling voor de opvallende Mercedes gemeld.

Geef een antwoord