Audi

Sportieve elegantie – de nieuwe Audi A5 en S5 Coupé

Audi verraste de premium middenklasse in 2007 met de Audi A5. De autofabrikant uit Ingolstadt creëerde een kunstwerk dat direct in de smaak viel bij liefhebbers over de gehele wereld. Negen jaar later is het tijd voor de tweede generatie – met een nieuw, verfijnd design en state-of-the-art technologie. De nieuwe generatie van de A5 Coupé is gespierd, sportief en elegant. Zijn vormgeving kenmerkt zich eveneens door uitstekende aerodynamische eigenschappen. Onderhuids maakt de Audi A5 indruk met een compleet nieuw onderstel en krachtige motoren, evenals innovatieve infotainmentfeatures en rijassistentiesystemen.

De nieuwe Audi A5 Coupé heeft een fris, modern en geraffineerd uiterlijk. Het model is niettemin trouw gebleven aan zijn DNA met een sportief en elegant karakter. Een goed voorbeeld daarvan is de golfvormige schouderlijn die ook het vorige model kenmerkte. De vloeiende lijn die omhoog loopt bij de wielkasten benadrukt alle vier de wielen – een verwijzing naar de quattro vierwielaandrijving.

De harmonieuze proporties met een lange motorkap, lange wielbasis en korte overhang voor en achter benadrukken de sportiviteit van de nieuwe A5 Coupé. De Singleframe grille is aanzienlijk lager en breder dan bij het voorgaande model. De LED-achterlichten en tegen meerprijs leverbare LED- of Matrix LED-koplampen met dynamische knipperlichten onderstrepen de hoogstaande technologie zelfs in het donker.

Motoren
De nieuwe Audi A5 Coupé is bij zijn marktdebuut beschikbaar met vijf motoren: twee TFSI benzine- en drie TDI dieselmotoren. Deze leveren aanzienlijk meer vermogen dan voorheen, uiteenlopend van 140 kW/190 pk tot 210 kW/286 pk. In vergelijking met het vorige model bieden ze prestaties die gemiddeld 17 procent beter zijn, terwijl ze maximaal 22 procent minder brandstof verbruiken. Alle motoren combineren een hoge efficiency met een sportieve vermogensafgifte en soepele loopeigenschappen – in het bijzonder de twee 3.0 TDI zescilindermotoren.

Met de nieuw ontwikkelde 3.0 TFSI biedt de Audi S5 Coupé een indrukwekkend prestatieniveau. De V6 turbomotor zorgt voor sportwagenwaardige prestaties. Uit een cilinderinhoud van 2.995 cc haalt hij een vermogen van 260 kW/354 pk, 15 kW/21 pk meer dan de motor in het vorige model.

Aandrijflijn

De Audi A5 Coupé wordt leverbaar met een aandrijflijn die specifiek is afgestemd op elke motorvariant. De handgeschakelde zesversnellingsbak en de zeventraps S tronic met dubbele koppeling zijn leverbaar voor de viercilindermotoren alsmede de 160 kW/218 pk sterke 3.0 TDI met voor- of vierwielaandrijving. De achttraps tiptronic is uitsluitend beschikbaar voor de sterkste dieseluitvoering met 210 kW/286 pk en de Audi S5. Beide motoren worden standaard geleverd in combinatie met quattro vierwielaandrijving. De nieuwe quattro vierwielaandrijving met ultra-technologie is voor het eerst leverbaar voor dit model. Het kan op dit moment worden gecombineerd met de viercilinder TFSI- en TDI-motoren met handgeschakelde versnellingsbak. Verder biedt Audi tegen meerprijs tevens het sportdifferentieel voor de achteras aan, voor een nog sportiever rijgedrag en nog meer precisie.

De elektromechanische stuurbekrachtiging is eveneens een nieuwe ontwikkeling van Audi. Deze past zich aan de huidige snelheid van de auto aan en zorgt voor een uitstekende feedback. Tegen meerprijs is dynamic steering verkrijgbaar, waarbij de overbrengingsverhouding wordt aangepast op de gereden snelheid en de stuurhoek.

Interieur
Het interieur is ruimer geworden dankzij de toegenomen afmetingen. Er is meer dan voldoende ruimte beschikbaar voor de bestuurder en de passagiers. De bagageruimte heeft een inhoud van 465 liter, 10 liter meer dan het huidige model. De achterbank kan in een 40:20:40 verhouding worden neergeklapt via hendels in de bagageruimte. Audi levert de tweedeurs coupé tegen meerprijs ook met de optie om de achterklep te openen door middel van een voetbeweging. Met een druk op de knop komt de optionele trekhaak automatisch uit de bumper.

Display en bedieningselementen
De A5 Coupé is voor het eerst leverbaar met de optionele Audi virtual cockpit. Samen met het MMI navigatie plus-systeem met 8,3-inch scherm in de middenconsole vormt dit display het centrale informatiesysteem. Wanneer wordt gekozen voor het MMI navigatie plus-systeem worden bovendien de hardware-module Audi connect en de nieuwe Audi connect SIM in de auto geïnstalleerd. Samen met de optionele Audi smartphone interface zijn de vertrouwde smartphone-features via Apple Car Play en Android Auto zodoende desgewenst ook in de auto beschikbaar.

Rijassistentiesystemen
Een slimme combinatie van verschillende technologieën zorgt bij de nieuwe Audi A5 Coupé voor nog meer veiligheid, comfort en efficiency. Tegelijkertijd zet Audi ook een volgende stap richting autonoom rijden. Het grote aanbod van innovatieve rijassistentiesystemen is ongeëvenaard in dit segment. Ten opzichte van het vorige model zijn bijna alle systeem compleet nieuw of aanzienlijk verbeterd.

De nieuwe Audi A5 Coupé komt in de herfst van 2016 op de markt. Nieuwe uitrustingsopties zorgen ervoor dat de auto in verregaande mate gepersonaliseerd kan worden, zowel qua interieur als exterieur. Naast het basismodel zijn er ook sport- en design-uitvoeringen.

De Audi S5 Coupé
Van 0 naar 100 km/u in 4,7 seconden: de nieuwe Audi S5 Coupé combineert sportieve elegantie met de prestaties van een sportauto. Zijn nieuw ontwikkelde V6 turbomotor levert een vermogen van 260 kW/354 pk en hij verbruikt gemiddeld slechts 7,3 liter op 100 km. Het sportievere S-exterieurdesign en de S-specifieke details in het interieur onderstrepen het dynamische karakter van Audi’s tweedeurs coupé.

 

Geef een reactie