Opel

Stoelontwikkeling bij Opel: Hightech perfectie in een lange traditie

Bernd, Werner, Oliver en Marius vervullen enthousiast hun taak: talloze malen doen ze alsof ze in- en uitstappen, waarbij ze over de zitting en de zijwangen van een autostoel schuiven. De vier testrobots in Opels International Technical Development Center in Rüsselsheim imiteren het menselijk achterwerk en de dijen en zijn bekleed met jeansstof. “Ze zijn voor ons meer dan robots – ze zijn volwaardig lid van ons team. Daarom hebben we ze namen gegeven”, lacht Andrew Leuchtmann, Senior Manager GME Interiors.

Met de robots simuleert Opels testinstituut in een week tijd hoe een gebruiker 50.000 keer in- en uitstapt – gelijk aan een compleet autoleven. Opel onderwerpt zowel de premium ergonomische stoelen waarvoor Opel het keurmerk van AGR (Aktion Gesunder Rücken) wil verdienen, als de standaard comfortstoelen aan deze zware tests. De ingenieurs zien aan de bekledingsstructuur of de stoelen berekend zijn op de slijtageslag van het dagelijkse gebruik. “De kleur is dan wel vervaagd en het oppervlak geschaafd, maar na de test moet de schuimlaag onder de bekleding nog in orde zijn en de structuur van de bekleding intact”, vertelt stoelenexpert Leuchtmann. Als dat niet het geval is, moeten de stoelen worden verbeterd. Ze moeten immers een autoleven lang meegaan – ongeacht of ze in de Mokka, de Cascada, de Meriva, de Zafira Tourer, de Astra of de Insignia zijn gemonteerd.

Het grote succes kwam in 2003, toen de stoelen in de Opel Signum het eerste AGR-keurmerk kregen. Daarna volgde in 2008 de Insignia. Vooral bestuurders die lange afstanden afleggen en berijders van leaseauto’s waarderen deze gezonde en ergonomische stoelen, die bovendien aantrekkelijk geprijsd zijn. De talloze verstelmogelijkheden van de door AGR gecertificeerde ergonomische stoelen in de Insignia zijn perfect af te stellen voor elke bestuurder, zodat die relaxed en zonder ongemakken urenlang achter het stuur kan zitten. Sinds 2003 is het de missie van Opel om als massafabrikant goede autostoelen met het AGR-keurmerk voor een zeer brede doelgroep bereikbaar te maken.

Geef een antwoord