Opel

Opel toont rijke cabriolet-erfgoed in Duitse klassiekerrit

Tijdens de 22e oldtimerrit ADAC Hessen-Thüringen – Opel Classic geven vijf klassieke Opels én de Opel Cascada een mooi beeld van open Opel-rijden door de jaren heen. De klassiekerrit van 26 t/m 28 mei a.s. voert door de omgeving van het Werretal, aan weerszijden van de voormalige grens tussen West- en Oost-Duitsland.

Dit jaar nemen vijf klassieke Opels en een modern exemplaar deel aan de befaamde oldtimerrit. De Opel 8/25 PS uit 1920 was een sportieve open vierpersoonsauto. De Opel Super 6 Gläser-cabriolet uit 1937 is een elegante, sportieve tweezitscabrio. De Opel Olympia ‘cabriosedan’ uit 1950 was een populaire carrosserievariant en de bijzondere Rekord A uit 1964 en Rekord C uit 1967 zijn door carrosseriebouwer Deutsch omgebouwd tot fraaie cabriolet. De Opel Cascada begeleidt de klassiekers als moderne interpretatie van het cabrio-genre.

Open begin…
Toen Opel zijn eerste auto in 1899 op de markt bracht – de Patent Motorwagen ‘System Lutzmann’ – waren vrijwel alle auto’s voorzien van een open carrosserie. Opel bood deze auto dus ook zonder dak aan. Toen Opel twintig jaar later de Opel 8/25 PS met zijn V-vormige radiator als open vierpersoonsauto introduceerde, was dat bij uitstek een modern voertuig. De auto was voorzien van een stoffen kap, maar zijruiten ontbraken. De tweeliter viercilindermotor leverde 18 kW (25 pk) bij 1.600 toeren per minuut. De topsnelheid lag op 65 km/u.

In 1937, ten tijde van het 75-jarige bestaan, presenteerde Opel de nieuwe Super 6. Die was voorzien van een moderne 2,5-litermotor met 40 kW (55 pk) vermogen en had een

3-Opel-Rallye-Hessen-Thuringen

topsnelheid van 115 km/u. Dit type was er af-fabriek als twee- en vierdeurssedan én als cabriolet. Klanten met speciale wensen werden door diverse Duitse carrossiers bediend. Carrosseriebedrijf Gläser in Dresden bouwde bijvoorbeeld de 2+2 Opel Super 6 Gläser-cabriolet waarin Peter Küspert, Vice President Sales van Opel, aan de rit deelneemt.

Af-fabriek en op speciale bestelling
De Opel Olympia van 1950 was met zijn vele chroom het symbool van het na-oorlogse Duitse Wirtschaftswunder. Als cabriolet oogde hij echter nog vooroorlogs, met vaste zijruiten. Daartussen kon het dak worden opgerold om licht en frisse lucht binnen te laten. In 1956 was de Olympia Rekord de laatste auto van dit design die uit de fabriek kwam.

4-Opel-Rallye-Hessen-Thuringen

De twintig jaar daarna bood Opel geen fabrieks-cabriolets aan. In deze periode waren het carrosseriebedrijven zoals die van Karl Deutsch in Keulen die open Opels bouwden. Op bestelling bouwde Deutsch de Rekord A uit 1963 om tot cabriolet. Zo’n ombouw kostte ruim de helft van de prijs van de standaarduitvoering. Er zijn slechts dertig exemplaren gebouwd, dus de Deutsch-cabriolets zijn zeer zeldzaam.

Tot 1972, toen het model werd vervangen, vervaardigde Deutsch op basis van de Rekord C en zijn sportieve broer, de Commodore A, nog eens vijftig cabriolets. De rode Rekord C Deutsch-cabriolet wordt tijdens de ADAC Hessen-Thüringen – Opel Classic bereden door voormalig (DTM-)coureur en Opel-ambassadeur Joachim Winckelhock.

De vierpersoons Opel Cascada zet de cabrio-traditie van Opel voort. Het ruime model is voorzien van een stoffen kap van de hoogste kwaliteit, die in zeventien seconden opent en sluit bij snelheden tot 50 km/u. De kap is voorzien van optimale (geluids-)isolatie voor maximaal rijcomfort in elk seizoen.

6-Opel-Rallye-Hessen-Thuringen

Geef een reactie