Seat
Seat

SEAT boekt voor het eerst sinds 2008 winst

SEAT heeft het jaar 2015 afgesloten met een winst na belasting van 6 miljoen euro. In 2014 noteerde het Spaanse merk nog een verlies van 66 miljoen euro. Groeiende verkoopaantallen en een modelmix met een hogere winstmarge waren de twee belangrijkste redenen voor de positieve cijfers. SEAT realiseerde afgelopen jaar een omzet van 8,3 miljard euro, een stijging van 11 procent vergeleken met het jaar ervoor. Het was bovendien de hoogste omzet ooit voor het merk en een verdubbeling ten opzichte van 2009. De gemiddelde inkomsten per auto namen met 3,5 procent toe.

“SEAT boekte in 2015 in twee opzichten vooruitgang. Niet alleen sloten we het jaar voor het eerst sinds 2008 af met zwarte cijfers, maar we realiseerden dat positieve resultaat bovendien in een jaar vol grote uitdagingen. Momenteel implementeren we een strategie die is gericht op duurzame winstgevendheid voor de lange termijn. Er ligt een prachtige toekomst voor ons in het verschiet dankzij de introductie van nieuwe modellen en de integratie van nieuwe technologieën, zowel op het gebied van mobiliteit als connectiviteit”, verklaarde Luca de Meo, President van SEAT, tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

Verkoopgroei voor het derde jaar op rij, waarbij de grens van 400.000 auto’s in een jaar tijd werd gepasseerd, was het resultaat van het herstel van Zuid-Europese markten als Spanje en Italië, stijgende verkopen voor het vijfde jaar op rij in Duitsland – SEAT’s belangrijkste markt – en het succes van het Spaanse merk in Mexico. De aanhoudende populariteit van de Leon en Ibiza, de sterke toename van de Alhambra-verkopen en het succes van de productie van de Audi Q3 droegen alle bij aan het productievolume en de omzet van SEAT, die voor het zesde jaar op rij steeg.

Samenvattend verbeterde het bedrijfsresultaat met 96 procent tot -7 miljoen euro ten opzichte van -167 miljoen euro van een jaar geleden.

Toekomst
SEAT verwacht dat de groei in 2016 aanhoudt. Belangrijk wordt dit jaar de introductie van de SEAT Ateca, de eerste SUV van het Spaanse merk. Het nieuwe model wordt vanaf deze zomer leverbaar. De Ateca is de voorbode van het meest ambitieuze modeloffensief in de historie van SEAT. De onderneming gaat zich nadrukkelijk focussen op het SUV-segment en in 2017 volgen nieuwe modellen, zoals een compacte allroad crossover die in Martorell wordt ontwikkeld en zal worden geproduceerd.

One thought on “SEAT boekt voor het eerst sinds 2008 winst

Geef een antwoord