Toyota

Nieuwe Toyota Prius: de overtreffende trap van schoon, zuinig, veilig en innovatief

Als wereldmarktleider op het gebied van hybridetechnologie zet Toyota met de vierde generatie Full Hybrid Prius een nieuwe, historische mijlpaal op het gebied van hybridetechnologie. De nieuwe Prius is weer zuiniger een schoner dan zijn voorganger. Hij rijdt communicatiever dankzij de geheel nieuwe TNGA voertuigarchitectuur. De Prius is standaard voorzien van een uitgebreide reeks actieve veiligheidssystemen onder de noemer Toyota Safety Sense en is hiermee de enige auto in zijn klasse met standaard zo’n breed pakket actieve veiligheidsitems.

01-Toyota-Prius-11022016

De nieuwste Prius legt de lat weer een stuk hoger op het gebied van efficiency en lage emissies. De nieuwe generatie maakt de grootste stap voorwaarts in de historie van Toyota’s hybride technologie met een CO2-uitstoot van slechts 70 g/km en een gemiddeld verbruik van slechts 3,0 l/100 km (NEDC norm). Een verbetering van 21% ten opzichte van zijn voorganger, waarmee de Prius de zuinigste auto van Nederland is, zonder oplaadstekker.

80-Toyota-Prius-11022016

Meest efficiënte benzinemotor ter wereld
De nieuwe Toyota Prius is voorzien van Toyota’s Full Hybrid aandrijflijn en combineert een 1,8-liter VVT-i Atkinson-benzinemotor met een elektromotor. De 1,8-liter benzinemotor is geheel opnieuw ontwikkeld, voor een effectiever gebruik van uitlaatgasrecirculatie en een nog lager brandstofverbruik. Met een thermische efficiency van meer dan 40% is dit de efficiëntste benzinemotor ter wereld. Het maximumvermogen van de benzinemotor bedraagt 98 pk/72 kW bij 5.200 tpm. Het maximumkoppel ligt op 142 Nm bij 3.600 tpm. Het systeemvermogen van de hybride aandrijflijn (benzine- en elektromotor) bedraagt 122 pk/90 kW. Door een verbeterde afstemming tussen de vermogens van de benzine- en elektromotor zijn de prestaties nagenoeg gelijk gebleven.

58-Toyota-Prius-11022016

Benzinemotor sneller uitgeschakeld
Het verbeterde uitlaatgaswarmte-terugwinningsysteem zorgt ervoor dat de koelvloeistof van de motor sneller op temperatuur komt, zodat het hybridesysteem eerder en vaker de benzinemotor uitschakelt en elektrisch kan worden gereden. Dit scheelt uiteraard in het brandstofverbruik. Ook is de inwendige wrijving in de aandrijflijn gereduceerd. Verder is het in- en uitlaattraject verbeterd, waardoor de motor beter ‘ademhaalt’. Andere aanpassingen zorgen voor minder geluidsproductie en betere rijwindkoeling.

53-Toyota-Prius-11022016

Boordevol standaard actieve veiligheidsitems – Toyota Safety Sense
De nieuwe Toyota Prius is een van de veiligste auto’s in zijn klasse, mede doordat de TNGA-structuur erop gericht is het hoogste actieve en passieve veiligheidsniveau te bieden. Het standaard Toyota Safety Sense pakket, bestaande uit actieve veiligheidssystemen als:

1. Lane Departure Alert (LDA) met automatische stuurcorrectie;
2. Automatic High Beam (AHB);
3. Road Sign Assist (RSA);
4. radar-gestuurde Adaptive Cruise Control (ACC) met Full Speed Range Following Function;
5. Pre-Collision Safety System (PCS) met voetgangersdetectie.

Hiermee voldoet de nieuwe Prius aan de zwaarste eisen van onafhankelijke crashtest-instituten wereldwijd. Eveneens is dodehoekdetectie en Rear Cross Traffic Alert leverbaar.

72-Toyota-Prius-11022016

TNGA: de nieuwe voertuigarchitectuur
De verbeterde rijeigenschappen van de nieuwe Toyota Prius zijn mede te danken aan de nieuwe voertuigarchitectuur, volgens de Toyota New Global Architecture-filosofie (TNGA). Het zwaartepunt van de nieuwe Prius ligt 2,5 cm lager dan dat van zijn voorganger. Door een ingenieuze plaatsing van de nikkel-metaalhydride batterij onder de achterbank kon de laadvloer met 110 mm worden verlaagd, wat een 57 liter grotere en in totaal 502 liter metende laadruimte oplevert. Het cab forward design van de Prius creëert zowel voor- als achterin veel beenruimte. De Prius is 4.540 mm lang en 1.760 mm breed, ofwel 60 mm langer en 15 mm breder geworden.

31-Toyota-Prius-11022016

Lage luchtweerstandscoëfficiënt
TNGA geeft de Prius een dynamischer uitstraling, het zorgt door de lagere ligging ook voor een prettiger en meer betrokken rijpositie. De bestuurder heeft ook een lagere zitpositie; het heuppunt is met 59 mm verlaagd. De totale vormgeving is ook in aerodynamisch opzicht verder geëvolueerd, wat een zeer lage luchtweerstandscoëfficiënt van 0,24 oplevert. Het nieuwe design zorgt voor een grotere voorruit, waardoor het zicht op de weg verder is verbeterd.

77-Toyota-Prius-11022016

Carrosseriestijfheid met 60% toegenomen
De carrosserie is zo’n 60% stijver geworden dankzij de toepassing van ultrasterk staal, versteviging van de onderzijde van de B-stijlen en sterkere verbindingen van carrosseriedelen door nieuwe lastechnieken en dragende lijmverbindingen. Ook deze grotere stijfheid draagt bij aan het verbeterede weggedrag, zonder dat de wielophanging significant harder werd. Op de achteras zijn nu double whisbones toegepast.

74-Toyota-Prius-11022016

Hybride batterij neemt sneller energie op
De nieuwe Prius is uitgerust met een nieuw, meer compacte hybride batterij (NiMH, nikkel-metaalhydride). Deze heeft een hogere energiedichtheid, terwijl de batterij weliswaar 10% compacter is dan de vorige generatie Prius en evenveel capaciteit heeft. Het nieuwe systeem kan 28% meer energie opnemen in dezelfde tijd en kan hiermee die energie ook weer sneller afgeven.

82-Toyota-Prius-11022016

Nieuwe generatie Full Hybrid aandrijflijn
Met de Full Hybrid aandrijflijn van de nieuwste generatie zijn ook de rijeigenschappen van de aandrijflijn verder verbeterd en verfijnd. Dankzij verbeteringen van de software van het hybridesysteem maakt de nieuwe Toyota Prius wat meer dan zijn voorganger gebruik van de elektrische aandrijving. Daardoor accelereert de nieuwe Prius beter bij lage toerentallen en voelt de versnelling natuurlijker aan doordat de toename van het toerental van de motor meer synchroon loopt met de snelheidstoename. Bovendien kan de elektromotor ook bij hogere snelheid de auto aandrijven. Dat zorgt voor minder afhankelijkheid van de benzinemotor en dus een lager gemiddeld brandstofverbruik.

De sprint vanuit stilstand naar 100 km/u doet de Prius in 10,6 seconden en de tussenacceleratie van 80 naar 120 km/u in 8,3 seconden. De praktische bruikbaarheid is ook toegenomen, doordat de nieuwe Prius nu ook een aanhanger mag trekken tot 725 kg.

50-Toyota-Prius-11022016

Rijprogramma’s Normal, ECO en Power
De bestuurder kan behalve de gebruikelijke rijprogramma’s Normal, ECO en Power ook kiezen voor de stand EV. In deze modus kan de Prius korte afstanden volledig elektrisch rijden. Verder profiteert de Prius in de Power-modus van een systeem dat de aandrijving versterkt om een alerter gedrag van de aandrijflijn te bewerkstelligen. De hybrideaandrijving levert desgewenst wat meer dynamische prestaties door de reacties op het gaspedaal en de mate van afremmen op de motor aan te passen aan het gedrag van de bestuurder.

Compacter en meer kracht
De compacte constructie van de multi-shaft transaxle is ook een primeur en omvat vier componenten: twee elektromotoren/generatoren, een planetair tandwielstelsel en een reductietandwiel naar de eindoverbrenging. De bouwwijze staat gerant voor betere prestaties, een lager gewicht en een afname van de inwendige wrijving met maar liefst 20%. De eerste elektromotor genereert vooral stroom van het overtollige vermogen van de benzinemotor, die wordt opgeslagen in de hybride batterij. De elektromotor dient ook als startmotor voor de benzinemotor. De tweede elektromotor dient voor de aandrijving van de auto en genereert stroom als de modus voor regeneratief remmen is ingeschakeld. De tweede elektromotor drijft de auto aan vanaf de start, bij lage snelheid en wanneer de elektrische modus is gekozen. De elektromotoren in de nieuwe Prius zijn kleiner van formaat en hebben een betere kracht-gewichtsverhouding.

34-Toyota-Prius-11022016

Automatisch inparkeren
De nieuwe Prius is voorzien van Toyota’s nieuwe Simple Intelligent Parking Assist (S-IPA). Met een heel gamma sensoren herkent het systeem geschikte parkeerplaatsen. Het systeem is nu in staat om de auto te parkeren op plaatsen die 22% kleiner zijn dan voorheen. De bestuurder zet zijn nieuwe Prius stil naast de door het systeem als geschikt gesignaleerde parkeerplaats. S-IPA kan fileparkeren en parkeert de Prius ook achteruit in een parkeervak.

24-Toyota-Prius-11022016

Intelligente, efficiënte airconditioning
De automatische airconditioning is compacter en lichter en verbruikt minder energie dankzij de nieuwe S-FLOW-functie die de efficiency verbetert. Het systeem signaleert of de zitplaatsen voorin en achterin zijn bezet en of er deuren zijn geopend. Vervolgens past het de ventilatie en verwarming aan en minimaliseert de luchtstroom langs onbezette zitplaatsen.
Het systeem houdt ook rekening met de ingestelde temperatuur van de airconditioning, de buitentemperatuur en de hoeveelheid zonlicht die de auto binnenkomt. Op basis van alle gegevens bepaalt het de meest efficiënte werking.
De nieuwe airconditioning zorgt niet alleen voor een prettigere atmosfeer in het interieur, maar ook voor een lager brandstofverbruik. De bestuurder kan per seconde zien hoe efficiënt het systeem werkt door de Eco-judge-functie. De multi-information display geeft de prestaties weer en als de motor is uitgeschakeld, geeft het scherm de gemiddelde score aan en tips om de airconditioning nog efficiënter te gebruiken.

19-Toyota-Prius-11022016

Draadloos mobiele telefoon opladen
De nieuwe Toyota Prius is leverbaar met een draadloze oplader voor de smart phone. Die heeft een plaatsje onderin de middenconsole. Door de toepassing van Qi-technologie kunnen smartphones die met dit systeem compatible zijn, draadloos worden opgeladen.

Prius First Edition; beperkt leverbaar
De Toyota Prius First Edition is met extra’s uitgerust als het navigatiesysteem Toyota Touch® 2 with Go Plus inclusief spraakbediening, parkeersensoren achter (in kleur van de carrosserie), verlichte dorpellijsten en 17-inch lichtmetalen velgen. De complete First Edition is tijdens de introductieperiode tijdelijk leverbaar en herkenbaar aan de speciale badge. De klant kan kiezen uit drie kleuren metallic: wit, blauw en zwart.

11-Toyota-Prius-11022016

One thought on “Nieuwe Toyota Prius: de overtreffende trap van schoon, zuinig, veilig en innovatief

Geef een reactie