Toyota Prius Eco Challenge
Toyota

Toyota Prius Eco Challenge: 3,3 l/100 km gemiddeld!

Toyota bewijst nogmaals dat de nieuwe Prius in de praktijk bijzonder zuinig is. Tijdens de Prius Eco Challenge – die deel uitmaakte van de Toyota Hybrid Experience op 2 en 3 juli in Raamsdonksveer –noteerden de deelnemers een gemiddeld praktijkverbruik van 3,3 l/100 km, gelijk aan de Europese norm*.

Het lage brandstofverbruik van de nieuwe Prius wordt ook al aangetoond in een onderzoek van de ANWB en Natuur en Milieu naar het praktijkverbruik van auto’s. In de categorie ‘Middelgroot Benzine’ komt de Prius als de zuinigste uit de bus.

Toyota Hybrid Experience: 700 proefritten
De Toyota Hybrid Experience trok 1.700 bezoekers. In totaal maakten 700 bezoekers een proefrit in een hybride Toyota, onder wie 83 de Prius Eco Challenge. Hierbij legden de deelnemers een parcours af van 12 kilometer, waarvan een deel over de snelweg en N-wegen maar ook door de bebouwde kom en over een industrieterrein. De proefrijders noteerden een gemiddeld praktijkverbruik van 3,3 l/100 km. Maar liefst 67% van de tijd reden ze volledig elektrisch, gelijk aan 56% van de totale afstand. De gemiddelde CO2-uitstoot was 77,1 g/km, terwijl de norm 76 g/km* bedraagt.

‘Dit ga ik winnen’
Rene de Nijs, zelf Prius-rijder, wist het laagste verbruik te noteren: 2,4 l/100 km, gelijk aan een CO2-uitstoot van 57,4 g/km. Als zuinigheidskampioen in de zuinigste auto van Nederland zónder stekker ontvangt hij een tankpas ter waarde van 250 euro.
“Dit ga ik winnen, vertelde ik mijn passagier bij het instappen. De truc is om goed te anticiperen. Bijvoorbeeld door het gas los te laten op het moment dat je een rood verkeerslicht nadert. Je moet zo min mogelijk remmen. Maar wel zo dat je het andere verkeer niet hindert. Daarmee maak je het verschil”, aldus de trotse winnaar. “Met mijn eigen Prius Plug-in van tweeëneenhalf jaar oud rijd ik al 1 op 25 gemiddeld.”

Efficiënte aandrijflijn
De nieuwe generatie Prius heeft Toyota’s Full Hybrid aandrijflijn en combineert een 1,8-liter VVT-i Atkinson-benzinemotor met een elektromotor. Dankzij de geheel nieuwe TNGA voertuigarchitectuur, rijdt de Prius nog communicatiever. De Prius is verder standaard voorzien van een uitgebreide reeks actieve veiligheidssystemen onder de naam Toyota Safety Sense. Het is hiermee de enige auto in zijn klasse met standaard zo’n breed pakket actieve veiligheidsitems. De Toyota Prius is leverbaar vanaf 29.995 euro. Eind dit jaar introduceert Toyota de nog zuinigere Prius Plug-in Hybrid met slechts 15% zakelijke bijtelling bij registratie in 2016. De Prius Plug-in Hybrid is al te bestellen, de prijzen starten bij € 34.495,-.

Geef een reactie