Peugeot

De nieuwe 2008, de compacte SUV van PEUGEOT

In 2013 betrad de PEUGEOT 2008 overtuigend de arena. Klanten staken massaal de loftrompet over de elegantie en de rijprestaties van deze auto. De verkoop verliep gestaag en leidde tot een wereldwijde productie van 515.000 auto’s. In Europa zien we dit succes terug in de solide podiumplaats die deze auto sinds de lancering inneemt in dit segment.

Met een duidelijk, sterk en verleidelijk SUV design wil PEUGEOT deze positie gaan versterken. Kenmerkend zijn de vlakke motorkap en de zwarte wielkast- en dorpelranden op de hogere uitrustingsniveaus. Ze vormen een eenheid met de voor- en achterbumper die voorzien zijn van robuuste beschermplaten. De carrosseriekleur Rouge Ultimate benadrukt het krachtige karakter van de 2008.

Uitrustingsniveau’s Access, Active en Allure worden aangevuld met een GT Line versie. Deze voor het hele gamma van PEUGEOT nieuw geïntroduceerde versie biedt een chique en sportieve ambiance waar de kleuren rood/zwart een grote rol spelen.

De bestuurder voelt zich heer en meester in de PEUGEOT 2008. De PEUGEOT i-Cockpit® geeft gestalte aan de rijkarakteristieken van de PEUGEOT 2008: intuïtief, wendbaar en veilig.

Grip Control, een adaptief aandrijfsysteem, zorgt bij de 2008 voor verregaande functionaliteit op alle soorten wegdek. Het wordt gecombineerd met Mud & Snow banden.

Mirror Screen, voorzien van Apple Carplay® en MirrorLinkTM, is één van de vele uitrustingen in de PEUGEOT 2008 naast de Achteruitrijcamera, de Active City Brake en Actieve Parkeerhulp, die allemaal zeldzaam zijn binnen dit segment.

Het uitstekende rijgedrag geldt voor alle versies. De Euro6 motoren zorgen voor veel rijplezier terwijl het verbruik beperkt blijft. Vier versies zijn Best in Class in hun segment, waaronder de 1.2 l PureTech 130  met handgeschakelde 6-versnellingsbak.

Als compacte SUV is de PEUGEOT 2008 een overtuigend aanbod. Het rijgedrag is uitstekend waardoor de rijbeleving uniek is.

Het design volgt de stijlkenmerken van het segment en heeft er extra kracht en robuustheid aan toegevoegd. De vlakke motorkap en de zwarte wielkast- en dorpelranden op de hogere uitrustingsniveaus vormen een eenheid met de voor- en achterbumper die voorzien zijn van robuuste beschermplaten en beschermen de carrosserie en de inzittenden. De knik in de daklijn en de dakrails, de sierlijst op de achterportieren en spoiler hebben een gesofisticeerd ontwerp.

De koplampbehuizingen met zwart en verchroomd binnenwerk verraden van de buitenkant de ingebouwde technologie al. In het interieur accentueert de lichtsfeer de rijke gebruikte materialen en de zorg die tot in de details aan ieder element is besteed.

Het nieuwe afwerkingsniveau GT Line biedt een chique en sportieve ambiance waar de kleuren rood/zwart de boventoon voeren. Dit afwerkingsniveau, dat overigens transversaal voor het hele gamma zal worden aangeboden, past in de lijn van de hogere positionering van het merk.

De 1/3-2/3 deelbare bank zorgt ervoor dat de bagageruimte in een handomdraai vergroot of verkleind kan worden van 410 tot 1.400 liter.

De PEUGEOT i-Cockpit® biedt een unieke beleving in dit segment. De bestuurder ervaart een intuïtief, wendbaar en veilig rijgedrag.

Grip Control, een adaptief aandrijfsysteem, is zowel voor de benzine- als voor de dieselmotor leverbaar en voor de handgeschakelde of automatische versnellingsbak. Het wordt gecombineerd met Mud&Snow banden met kwaliteitslabel winterband, Goodyear Vector 4Seasons, om in alle jaargetijden uitstekende rijeigenschappen te bieden.

Het Pack Connect omvat onder meer de functie Mirror Screen waarmee de bestuurder het scherm van zijn smartphone compatible met MirrorLinkTM of Apple Carplay® kan kopiëren naar het touch screen van de auto.

De PEUGEOT 2008 is erg handig in het stadsverkeer. Met de Active City Brake worden ongelukken vermeden of wordt in ieder geval de schade beperkt. Met Actieve parkeerhulp gaat parkeren automatisch. De achteruitrijcamera geeft de contouren van de auto weer op het scherm zodat gemakkelijker gemanoeuvreerd kan worden.

Het gamma bestaat uit de Euro6 PureTech benzinemotoren met handgeschakelde of automatische versnellingsbak en een BlueHDi dieselmotor. Ze bieden een vermogen van 82 tot 130 pk en de uitstoot van CO2 blijft beperkt van 96 tot 114 g/km. De BlueHDi is  conform de Euro6 norm door de exclusieve toepassing van de meest efficiënte technologie op de markt, een SCR-katalysator voor een roetfilter met dieseladditief. Vier motoren zijn Best in Class in hun segment, waaronder de 1.2 l PureTech 130  met handgeschakelde 6-versnellingsbak.

Een aantrekkelijke SUV

De nieuwe SUV PEUGEOT 2008 heeft een sterke persoonlijkheid die de avontuurlijkheid in de bestuurder oproept. Op alle soorten wegdek oogt hij sterk via het innovatieve front. Op de robuuste, verticaal geplaatste grille prijkt de leeuw op een facettenmotief. De strakke lijst heeft een lichte scalpachtige vorm waar hij de horizontaal geplaatste motorkap raakt waardoor het geheel dynamisch wordt en naadloos overloopt.

De achterklep loopt door tot de – met 60 cm – lage laaddrempel en de achterbumper. Deze vormt onderdeel van de zwarte wielkast- en dorpelranden op de hogere uitrustingsniveaus. Ze vormen een eenheid met de voor- en achterbumper die voorzien zijn van robuuste beschermplaten.

De verchroomde onderdelen, zoals de ruitomlijsting, sierdelen bovenaan de achterportieren, roofrails, achterspoiler: ze zijn kenmerkend voor de hoogwaardige uitstraling van de auto.

De welvingen en strakke lijnen van de carrosserie komen perfect tot hun recht met de nieuwe kleuren Rouge Ultimate, afkomstig van de 308 GTi, en Emerald Crystal. Het gamma is daarmee leverbaar in negen tinten waaronder vijf metallic lakken en twee gewone lakken.

De nieuwe PEUGEOT 2008 heeft een nieuwe hightech lichtsignatuur. Koplampbehuizingen met zwart en verchroomd binnenwerk en LED-achterlichten als de afdruk van de klauw van een leeuw: de nieuwe PEUGEOT 2008 heeft een katachtige en verleidelijke blik.

Deze klauwen flankeren de achterklep waarachter een functionele, grote bagageruimte zit. De bagageruimte kan door de 1/3-2/3 deelbare bank worden vergroot van 410 tot 1.400 liter. Met een druk op de bedieningsknop bovenop de rugleuning kantelt deze en verdwijnt de zitting automatisch. Handig tot in de details, deze bagageruimte heeft sjor-ogen en twee opbergvakken op de zijkanten, de ene met een riem waarmee spullen vastgezet kunnen worden en de andere met een net. Ten slotte zit er nog 22 liter opbergruimte onder de bodemplaat van de bagageruimte.

Uniek voor het segment van de SUV’s is ook dat het interieur zo aantrekkelijk is door zijn uitstekende afwerking. De technische en chique lichtsfeer onthult de rijk aanvoelende materialen. Het interieur kan optioneel ook worden voorzien van een met leder bekleed stuurwiel met siernaden dat mooi past bij de hoes van de versnellingspook, de handremgreep en de armsteunen in de portieren.

De bestuurder kan comfortabel gezeten in zijn stoel genieten van de PEUGEOT i-Cockpit® die in het licht baadt. Het licht komt naar binnen via het royale ruitoppervlak. Indien gewenst kan gekozen worden voor een panoramisch glazen dak met blauwe LED-sfeerverlichting of een hemelbekleding met indirect verlicht LED-patroon vanaf het niveau Allure.

Op iedere plaats beschikt de passagier over vele handig bedachte opbergruimtes die makkelijk te vinden zijn door de LED-verlichting in het plafond voor en achter: portiervakken voorin, dashboardkastje, vak en bekerhouder vlakbij de versnellingspook, gesloten opbergruimte op de console, vakken in de rugleuningen van de voorstoelen. Het totale opbergvolume is 24 liter. Zo is voor spullen die je dagelijks gebruikt altijd ergens een plek in de 2008.

De hogere positionering van de auto gaat samen met een nieuw afwerkingsniveau. De niveau’s Access, Active en Allure worden aangevuld met een luxe GT Line. Deze uitvoering is transversaal voor het gamma van PEUGEOT en biedt klanten een sportieve en chique auto.

2008 GT Line staat op exclusieve 17 inch wielen in de kleur hoogglans Anthra zwart. De standaard chromen elementen worden vervangen door zwarte, met name de grillelijst, de mistlamplijsten, de buitenspiegelkappen en de dakdragers. De grille krijgt ook facetten in Black Chrome en rode, sportieve letters, terwijl de RVS bumperbeschermer achter is voorzien van een sportieve diffuser. Op de zijschermen en de achterklep staan de monogrammen GT Line.

De dynamische typering gaat door in het interieur zodra de portieren openen, met de RVS portierdorpels met markering PEUGEOT, de aluminium pads op de pedalen en de rood afgebiesde vloermatten. Het head-up instrumentenpaneel wordt verlicht met een rode LED-rand die een weerspiegeling is van de RedLine ambiance van het touch screen. Rode siernaden tooien de stoelen en de achterbank, de armsteunen in de portieren, de stofhoes en de versnellingspook, de handremhendel en het kleine stuurwiel. Deze twee elementen zijn overigens uitgevoerd in nerfleer. De veiligheidsgordels hebben dezelfde rode strook als op de voorportiergrepen.

Een SUV met unieke rijsensaties

Er is door Peugeot goed nagedacht over deze compacte SUV zodat deze de beste beleving qua autorijden zou bieden. Dit heeft geleid tot een groepering van alle uitrustingen in de zogenaamde PEUGEOT i-Cockpit®. De PEUGEOT i-Cockpit® staat voor de rijkarakteristieken van de PEUGEOT 2008: intuïtief, wendbaar, veilig.

De PEUGEOT i-Cockpit® is een strakke bestuurdersruimte die oplettendheid en concentratie stimuleert. Autorijden staat zo synoniem voor puur plezier. De PEUGEOT i-Cockpit® zorgt ervoor dat je zin hebt om achter het stuur te gaan zitten. Je geniet van de kwaliteiten die de auto biedt.

Met de blik permanent op de weg maakt het draaien aan het compacte stuur een nauwkeurige actie mogelijk en vormt het een instinctieve verbinding met de weg. Het compacte stuur zorgt ook voor een ontspannen rijhouding doordat de armen dichter bij elkaar staan en de bewegingen bij het draaien minder groot zijn.

De 2008 doet wat de bestuurder wil, zonder dat deze de ogen van de weg hoeft te halen. De informatie wordt in zijn blikveld weergegeven op het head-up display dat met blauwe LED is omrand. Deze innovatie vraagt minder fysieke en mentale inspanning om de auto te overzien.

Terwijl de bestuurder met zijn linkerhand de cruise control activeert en instelt, bedient hij zijn mobiele telefoon met de rechterhand vanaf het 7” touch screen via de functie Mirror Screen. Dit scherm geeft ook de situatie achter van de 2008 weer via de Achteruitrijcamera en controleert de Actieve parkeerhulp voor de begeleide parkeermanoeuvres. Tenslotte bedient de rechterhand de Grip Control met behulp van een draaiknop waarmee vijf verschillende modi kunnen worden ingesteld. De PEUGEOT i-Cockpit® maakt van rijden een unieke beleving.

Met de draaiknop op de middenconsole vergroot Grip Control de gebruiksmogelijkheden van de 2008 dankzij het aanpassen van de aandrijfkracht in geval van weinig grip. Dit gepatenteerde systeem werkt samen met de royale bodemvrijheid van 16 cm en de Mud & Snow banden, Goodyear Vector 4Seasons, om in alle jaargetijden uitstekende rijeigenschappen te bieden.

Multifunctioneel en soepel, verbetert Grip control de aandrijfkracht in functie van het wegdek door invloed uit te oefenen op de voorwielen. De bestuurder houdt altijd controle over de auto. De bestuurder kan hierbij altijd vertrouwen op de intelligentie van het systeem in de Staandard modus, of een andere modus selecteren met de draaiknop:

 • De Standaard modus is geschikt voor een wegdek met slechts een minimum aan gladheid.
 • Modus Sneeuw corrigeert de slip van ieder voorwiel automatisch aan de grip die er op dat moment is. Zodra de auto een snelheid bereikt van 50 km/h schakelt het systeem weer naar de Standaard modus.
 • In de Modus All-terrain kan rustig worden gereden op een glad wegdek (modder, nat gras …). Het zorgt ervoor dat de auto kan wegrijden onder bijzondere omstandigheden door zoveel mogelijk koppel over te brengen op de weg met grip. Het werkt als een differentieel met beperkte slip (DGL) en is bijzonder geschikt op wegen en actief tot 80 km/h.
 • Modus Zand houdt de slip van beide aangedreven wielen gelijk zodat er gereden kan worden op een rulle ondergrond en het risico van vastzitten in het zand te beperken. Deze modus werkt tot 120 km/h en gaat dan weer over op de Standaard modus.
 • Modus ESP Off laat de bestuurder de vrijheid om ESP en Grip
  Control uit te schakelen, tot 50 km/h, en de aandrijving geheel zelf in handen te houden.

Grip Control is leverbaar voor motoren met minimaal 100 pk, in combinatie met een handgeschakelde of automatische versnellingsbak, met 17 inch velgen. Het systeem voor een voorbeeldig rijgedrag  op alle wegtypes.

Deze prestatie is mede mogelijk door het beperkte gewicht van slechts 1.040 kg, en door vier typen wielophanging. De veren, dempers, stabilisatorstangen, voortrein en achterste traverse zijn allemaal specifiek om alle motoren de best mogelijke rijeigenschappen mee te geven. De stabiliteit van de carrosserie is excellent onder alle omstandigheden. De instelling van de stuurinrichting is afgestemd op ieder type van wielophanging om via het compacte stuur alle informatie over de weg door te geven.

De technologische SUV

De in de PEUGEOT 2008 ingebouwde technologieën maken het dagelijkse leven makkelijker. Zo is er onder meer de functie Mirror Screen, compatible met MirrorLinkTM[1] of Apple Carplay®, die op het touch screen van de auto de inhoud van de smartphone van de bestuurder weergeeft. Zo kan deze op intuïtieve en veilige manier bij zijn apps. Om voor de hand liggende veiligheidsredenen is deze toegang afhankelijk van de staat van de auto. Als deze rijdt, zijn alleen de apps die handig zijn bij het rijden beschikbaar.

Eén van de apps is Start MyPeugeot, digitale boorddocumentatie van de auto, iCoyote, de community app met informatie over het verkeer en de gevaren op de weg of Parkopedia waarmee parkeermogelijkheid kan worden gezocht.

Voor meer veiligheid in het stadsverkeer biedt de PEUGEOT 2008 de technologie Active City Brake, een automatisch remsysteem voor in de stad dat anticipeert op aanrijdingen. Dit systeem kan de impact van een aanrijding beperken of de aanrijding zelfs voorkomen. In het bovenste gedeelte van de voorruit is een LIDAR lasersensor geplaatst. Het registreert obstakels zoals een rijdende of stilstaande auto, in dezelfde richting of op hetzelfde baanvak.

Als de bestuurder niet ingrijpt, en tot 30 km/h remt Active City Brake zelf met volle kracht af om de snelheid van de 2008 tot het obstakel te beperken. De automatische vertraging kan 10m/s² bereiken.

Door parkeermanoeuvres te automatiseren gebruikt Actieve parkeerhulp de compactheid van de 2008 om rijden in de stad te vergemakkelijken. Na het activeren van de functie selecteert de bestuurder op het touch screen het type manoeuvre dat moet worden uitgevoerd (schuin parkeervak, langs de stoeprand). Vervolgens meten ultrasone sensoren de vrije parkeerruimte om de bestuurder door te geven of er een geschikte parkeerplaats is. De actieve parkeerhulp parkeert dan de auto door het stuur over te nemen en de bestuurder hoeft slechts te controleren wat er om hem heen gebeurd en te kijken hoe de auto wordt ingeparkeerd. In de achteruitversnelling geeft de  achteruitrijcamera een beeld van de auto door middel van gekleurde lijnen.

Uitparkeren is helemaal kinderspel. Ook daarbij kan de bestuurder vertrouwen op de intelligentie van Park Assist, zelfs op een helling dankzij de functie Hill Assist.

Dankzij het strakke silhouet en het beperkte gewicht van de SUV PEUGEOT 2008 is het brede gamma Euro6 motoren geschikt voor alle vormen van gebruik terwijl het verbruik en de CO2-uitstoot beperkt. Deze zit tussen de 97 en 114g/km, met name dankzij de in hun segment vier Best in Class motoren.

De nieuwe generatie 3 cilinder PureTech benzinemotoren werd geheel ontwikkeld door de PSA-groep en staat bekend om zijn kwaliteiten. Met opvallend veel rijplezier en een beperkt verbruik en lage uitstoot zijn deze PureTech motoren bijzonder licht. In vergelijking met een 4-cilinder met vergelijkbaar vermogen is de atmosferische versie 21 kg lichter en de turboversie 12 kg lichter.

Deze laatste is voorzien van een directe inspuiting onder hoge druk (200 bar) en een hoogrendements turbocompressor van de laatste generatie (240.000 t/min). Voor deze cilinderinhoud ontwikkelt deze turbo een hoog koppel met bij 1.750 t/min, 205 Nm bij de 110 pk versie en 230 Nm bij de 130 pk versie. Daarnaast zorgt de PureTech motor voor bijzonder veel pit, met een constant vermogen tot 6.500 t/min, en een uitstekend akoestisch comfort.

Deze veelzijdige 3-cilinder kan gekoppeld worden aan drie versnellingsbakken: een handgeschakelde 5-versnellingsbak, een handgeschakelde 6-versnellingsbak en een 6-traps automaat. Het gaat dan om de nieuwe door Aisin geproduceerde automaat met de productnaam EAT6 die staat voor Efficient Automatic Transmission 6. De Quickshift technologie in deze versnellingsbak biedt veel comfort omdat hij zo vloeiend en snel schakelt. Bovendien wordt de CO2-uitstoot tot een minimum beperkt door vermindering van de interne wrijving en slip dankzij vergrendelbare koppelomvormers.

De SUV 2008 is in Nederland leverbaar met vijf motor/bak combinaties:

 • 2 PureTech 82, handgeschakelde 5-versnellingsbak, 4,9 l/100 km ofwel 114 g CO2/km,
 • 2 PureTech 82 ETG5, elektronisch bediende 5-versnellingsbak, 4,4 l/100 km ofwel 102 g CO2/km,
 • 2 PureTech 110, handgeschakelde 5-versnellingsbak, 4,4 l/100 km ofwel 103 g CO2/km,
 • 2 l PureTech 110, 6-traps automaat (EAT6), 4,8 l/100km ofwel 110 g CO2/km, Best in Class in zijn segment,
 • 2 PureTech 130, handgeschakelde 6-versnellingsbak, 4,8 l/100km ofwel 110 g CO2/km, Best in Class in zijn segment,

De 1.6 l BlueHDi Dieselmotor combineert exclusief Selective Catalytic Reduction (SCR) met een roetfilter met dieseladditief. Deze motor wordt gekenmerkt door geweldig veel rijcomfort en een extreem laag verbruik.

De SCR technologie is het meest efficiënte nabehandelingsysteem voor stikstofoxiden (NOx). Het is het enige systeem dat stikstofoxiden tot 90 % terug kan dringen. De SCR katalysator zit voor het roetfilter met additief , waardoor het in een vroeg stadium in werking treedt. Plaatsing daar is mogelijk gemaakt omdat een roetfilter met additief kan regenereren bij een lagere temperatuur dan andere filters die door de concurrenten worden gebruikt. Het filter met additief verwijdert 99,9 % van de roetdeeltjes, ook de fijnste.

De efficiency in het beperken van de stikstofoxiden zorgt tegelijkertijd ook voor een beperking van de CO2-uitstoot en het brandstofverbruik met tot 4 % minder in vergelijking met de EURO5-motoren.

De SUV 2008 is in Nederland leverbaar met één dieselmotor, met een CO2-uitstoot van minder dan 96 g/km:

 • 6 l BlueHDi 120 S&S, handgeschakelde 6-versnellingsbak, 3,7 l/100 km ofwel 96 g CO2/km, Best in Class in zijn segment,

De #PEUGEOT2008 valt op in het segment van de compacte SUV’s. Deze auto verleidt door op verrassende wijze robuustheid en raffinement te combineren. De auto maakt rijden als beleving uniek door de PEUGEOT i-Cockpit®, de technologische uitrustingen en het geweldige weggedrag.

One thought on “De nieuwe 2008, de compacte SUV van PEUGEOT

Geef een antwoord