Ford

Uniek pak toont gevaarlijke effecten van autorijden onder invloed van drugs

Ford Motor Company heeft een uniek pak ontwikkeld om jonge mensen op een ingrijpende manier te leren over de gevaren van rijden onder invloed van drugs. Ford heeft het pak samen met wetenschappers van het Meyer-Hentschel-instituut in Duitsland ontwikkeld om een aantal van de effecten van drugs, zoals van cannabis, cocaïne, heroïne en MDMA (beter bekend als XTC), te simuleren; waaronder tragere reactietijd, afgenomen gezichtsscherpte, trillende handen en slechtere coördinatie.

Het Drug Driving Suit wordt opgenomen in het Driving Skills for Life-programma van Ford, het trainingsprogramma voor jonge bestuurders waar sinds de aanvang 11 jaar geleden al meer dan 500.000 mensen over de hele wereld aan hebben deelgenomen. Jonge bestuurders krijgen de mogelijkheid het pak te dragen en krijgen rijtraining op een gesloten circuit.
Unique Ford Suit Helps Teach Young People the Dangerous Effects

“Autorijden na gebruik van drugs kan fatale gevolgen hebben voor de bestuurder, de passagiers en andere weggebruikers”, aldus Jim Graham, manager van Ford Driving Skills For Life (DSFL). “We hebben het opzienbarende effect van ons dronkenschapspak (Drink Driving Suit) op degenen die ermee achter het stuur hebben gezeten, met eigen ogen gezien. We zijn er dan ook van overtuigd dat ons nieuwe Drug Driving Suit een vergelijkbare impact zal hebben.”

Volgens een Europees onderzoek hebben bestuurders die achter het stuur gaan zitten nadat ze drugs hebben gebruikt, 30 keer meer kans om betrokken te raken bij een ernstig verkeersongeval.* Ondanks de risico’s zegt één op de tien personen dat ze ooit met iemand zijn meegereden die vermoedelijk drugs had gebruikt.**

Unique Ford Suit Helps Teach Young People the Dangerous Effects

Zoals het Drink Driving Suit dat Ford afgelopen jaar heeft opgenomen in het DSFL-programma, simuleert het Drug Driving Suit de effecten van beperkte mobiliteit, zicht en coördinatie door middel van vulmaterialen en enkelgewichten, brillen en hoofdtelefoons. Het team heeft tevens nieuwe functies toegevoegd om effecten te simuleren die specifiek zijn voor gebruik van drugs.

“We weten dat sommige drugs trillende handen tot gevolg kunnen hebben, dus hebben we een apparaat in het pak ingebouwd dat vergelijkbare trillingen veroorzaakt”, aldus Gundolf Meyer-Hentschel, CEO van het Meyer-Hentschel-instituut. “Drugsgebruikers zien soms knipperende lichten in hun gezichtsveld. Dit effect wordt nagebootst door onze bril, terwijl er geluiden worden gegenereerd door de hoofdtelefoons. Bovendien verstoort de bril de waarneming van de werkelijkheid met kleurige visuele effecten, een neveneffect van LSD.”

Unique Ford Suit Helps Teach Young People the Dangerous Effects

Het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving schat dat afgelopen jaar 8,8 miljoen Europese jongeren tussen de 15 en 24 jaar cannabis hebben gebruikt, en dat 2,3 miljoen personen in die leeftijdsgroep cocaïne hebben gebruikt ***. In Groot-Brittannië worden er maandelijks gemiddeld 400 mensen gearresteerd vanwege autorijden onder invloed van drugs. Illegaal drugsgebruik speelt wellicht een rol bij maar liefst 200 verkeersdoden per jaar ****. Volgens de Franse Délégation à la sécurité et à la circulation routières speelden drugs een rol bij 23 procent van alle fatale verkeersongevallen die het afgelopen jaar in Frankrijk hebben plaatsgevonden, en het aantal bestuurders dat positief is getest op drugs, is met 44 procent gestegen *****.

In 2008 heeft Ford het DSFL-programma uitgebreid naar landen in de regio Azië-Pacific, waaronder China, India, Indonesië, de Filippijnen, Zuid-Afrika, Taiwan en Vietnam. In 2013 werden de eerste trainingssessies van Driving Skills for Life gehouden in het Midden-Oosten en de Verenigde Arabische Emiraten, en werd het programma officieel gelanceerd in Europa. Sindsdien hebben meer dan 9000 bestuurders van 18 t/m 24 jaar uit heel Europa deelgenomen aan het DSFL-programma, door praktijktrainingen te volgen over de belangrijkste factoren die tot ongelukken leiden bij jonge bestuurders, waaronder gevaarherkenning, controle over de auto, snelheid/plaats op de weg en afleidingen.

Unique Ford Suit Helps Teach Young People the Dangerous Effects

Ford werkt samen met toonaangevende veiligheidsorganisaties, zoals de Association Prévention Routière in Frankrijk, de Deutscher Verkehrssicherheitsrat in Duitsland, de Italiaanse ACI, Road Safety Russia in Rusland, de Spaanse Dirección General de Tràfico en de Royal Society for the Prevention of Accidents en de AA Driving School in Engeland.

Driving Skills for Life is dit jaar uitgebreid naar in totaal 11 landen in heel Europa met introducties in Denemarken, Nederland, Roemenië en Turkije. In Nederland is Driving Skills for Life op 23, 24 en 25 oktober georganiseerd op het RDW testterrein in Lelystad in samenwerking met Prodrive Training B.V. In totaal namen bijna 450 jonge Nederlandse autobestuurders gratis deel aan Driving Skills for Life.

Vorig jaar introduceerde Ford, naast het speciale Drink Driving Suit, een training die specifiek is gericht op de gevaren van het nemen van selfies en het gebruik van social media achter het stuur.

CFPL00117_FMDV5646000_DDS_Infographic_US_R06.indd

One thought on “Uniek pak toont gevaarlijke effecten van autorijden onder invloed van drugs

Geef een reactie