Ford

Ford introduceert nieuwe Focus ST op Goodwood Festival of Speed

FordFocusST_02De nieuwe Focus ST maakt vandaag zijn wereldwijde debuut tijdens het Goodwood Festival of Speed, de ideale locatie om de indrukwekkende prestaties en de verbeterde rijdynamiek van deze hot hatch te demonstreren. De tot op heden meest geavanceerde Focus ST beschikt over nieuwe chassistechnologieën, een gewijzigde ophanging, een vernieuwde stuurinrichting en speciale banden. Dit zorgt voor een rijervaring die nog responsiever, uitgebalanceerder en verfijnder is. En voor het eerst zal de ST-klant kunnen kiezen uit een krachtige benzine- of dieselmotor. Zijn lage brandstofverbruik en CO2-uitstoot maken de Focus ST TDCi tot de zuinigste en schoonste sportieve Ford ooit. De 185pk sterke 2.0 liter TDCi acceleert van 0-100 km/u in 8,1 seconden, heeft een brandstofverbruik van 4,4 l/100 km* en een CO2-uitstoot van 114 g/km.*

FordFocusST_07Voor wie de voorkeur geeft aan benzine is er de bekende 250pk sterke 2.0-liter EcoBoost met een acceleratie van 0-100 km/u in 6,5 seconden, een brandstofverbruik van 6,8 l/100 km en een CO2-uitstoot van 158 g/km. Beide versies zijn voor het eerst uitgerust met Auto-Start-Stop, waarmee het brandstofverbruik van de EcoBoost met 6 procent is verlaagd. Hiermee is het de zuinigste benzineversie van de Focus ST ooit. “Bij de nieuwe Focus ST zijn prestaties, rijdynamiek, verfijning en design meer in balans dan ooit. Deze combinatie vormt de kern van het Ford Sports Technologies DNA,” zegt Joe Bakaj, vicepresident Product Development bij Ford Europa. “De nieuwe Focus ST biedt een nog prettiger en aantrekkelijker rijervaring. Dit maakt hem uniek in zijn klasse.”

Net als de recentelijk geïntroduceerde reguliere Focus-modellen zijn ook de nieuwe ST-uitvoeringen voorzien van een nieuw ontworpen dashboard en vele toonaangevende technologieën op het gebied van bestuurdersassistentie en van voorzieningen als het SYNC2-connectiviteitssysteem. Sinds de introductie in 2002 heeft Ford in 40 landen in totaal meer dan 140.000 exemplaren van de Focus ST verkocht.

FordFocusST_11Verbeterde rijdynamiek
Voor Ford Team RS, de bekroonde Europese tak van de Global Performance Vehicle-groep, was het verbeteren van de algehele rijervaring van de Focus ST de belangrijkste doelstelling. De sportophanging is voorzien van nieuwe voorveren en voor zowel voor als achter zijn de schokdempers sportiever afgesteld. In combinatie met de modelspecifieke stabilisatorstangen en de achtervering van de vorige generatie ST zijn de dynamische prestaties verder aangescherpt. Om tegemoet te komen aan de voor de nieuwe Focus ST specifieke sportieve eisen, zijn ook de elektronische stuurbekrachtiging en regelsystemen opnieuw gekalibreerd.

FordFocusST_19Deze veranderingen zorgen voor:
• Een snellere respons van de stuurinrichting, waardoor indraaien en de algehele balans zijn verbeterd
• Een nieuwe Electronic Transitional Stability-functie in het geavanceerde, driefasige Electronic Stability Programme. Dit systeem neemt de voertuigstabiliteit en de acties van de bestuurder waar en grijpt indien nodig in om optimale precisie en beheersing te bewaren wanneer er op hoge snelheid van richting wordt veranderd, bijvoorbeeld bij het wisselen van rijbaan.
• Herziene instellingen voor Electronic Torque Vectoring Control voor optimale wielkoppel, overbrenging en grip bij het nemen van bochten en grotere wendbaarheid

De verfijnde vermogensafgifte bij snelle acceleratie – in het bijzonder wat betreft de grip van de voorwielen en het schakelgedrag – wordt ook ondersteund door nieuwe motorophangpunten die speciaal zijn ontworpen om het prestatievermogen van de nieuwe Focus ST te verhogen. Daarnaast heeft Ford samen met Michelin gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe 19″ band die de rijdynamiek verder verhoogt en in het bijzonder zorgt voor een optimale dwarsstabiliteit.

FordFocusST_17Diesel of benzine?
De nieuwe 185pk sterke 2.0 TDCi-motor, die voor het eerst wordt toegepast in de Focus ST, is geoptimaliseerd voor het leveren van topprestaties. Dit heeft niet alleen geresulteerd in een zuinige motor voor alledaags gebruik, maar ook in de hoge prestaties en een karakter dat typerend is voor de ST.

Het toegenomen uitvoervermogen van de Focus ST 2.0-liter TDCi – 23 procent hoger ten opzichte van de 150pk sterke versie – is het resultaat van elektronische kalibratie, een gereviseerd luchtinlaatsysteem en een sportief afgestelde uitlaat.

FordFocusST_13Met een maximumvermogen van 185pk bij 3.500 tpm en een koppel van 400 Nm in het bereik van 2.000-2.750 tpm kan deze Focus ST een snelheid bereiken van maximaal 217 km/u. Het koppel zorgt voor indrukwekkende acceleraties en uitstekende prestaties bij een laag toerental. In de zesde versnelling duurt de acceleratie van 80-120 km/u slechts 9,7 seconden. Een combinatie van een kortere overbrengingsverhouding en de vermogenstoename zorgt ervoor dat de Focus ST hierin 2,2 seconden sneller is dan de 150pk sterke Focus TDCi.

FordFocusST_05De compromisloze prestaties die door de Ford 2.0-liter EcoBoost-motor worden geleverd zijn het resultaat van turbocompressortechnologie, Ti-VCT (Twin-independent Variable Cam Timing) en directe inspuiting onder hoge druk. Het maximumvermogen van 250 pk wordt bereikt bij 5.500 tpm, het maximumkoppel van 360 Nm is beschikbaar in een breed bereik van 2.000-4.500 tpm en de maximumsnelheid is 248 km/u.

Beide ST-versies zijn voorzien van een sportief afgestemde, handgeschakelde short-throw zesversnellingsbak. De overbrengingsverhoudingen – exclusief voor ST en voor elke motor apart afgesteld – zorgen voor een snelle acceleratie in de lagere versnellingen en comfortabel cruisen bij hoge snelheid.

KFordFocusST_18rachtige uitstraling
De styling van de nieuwe Focus ST is sportiever en stoerder dan die van de vorige generatie. Hij ligt lager op de weg en oogt breder. Verdere stylingelementen zijn de dynamische vorm van de nieuwe motorkap, smallere koplampen en rechthoekige mistlampen.

De sportieve carrosserie omvat laag doorgetrokken zijskirts in carrosseriekleur en diffuserelementen aan weerszijden van de centraal geplaatste uitlaat. Achter op het dak bevindt zich een achterspoiler die de auto uitstekende aerodynamische eigenschappen bezorgt. Elke Focus ST is voorzien van dubbele, zeskantige uitlaatpijpen. Unieke koplampen met zwarte details, het ST-logo en nieuwe, speciaal voor de ST ontworpen 19″ lichtmetalen velgen – optioneel verkrijgbaar – maken het sportieve uiterlijk compleet. Exclusief voor de Focus ST is er een nieuwe donkergrijze exterieurlak, Stealth genaamd. Deep Impact Blue is ook nieuw in het palet dat verder nog bestaat uit de kleuren Tangerine Scream, Frozen White, Panther Black en Race Red.

FordFocusST_08Cabine in cockpitstijl
Ford heeft voor de Focus de indeling van het interieur intuïtiever en eenvoudiger gemaakt, met een duidelijker visuele verbinding russen de hoofdcomponenten en met beduidend minder knoppen in de cabine. Typerend voor de ST is de rij met drie extra meters voor turbocompressordruk, olietemperatuur en oliedruk op het instrumentenpaneel. Een nieuw sportstuur met een in zacht leer verpakte rand, een versnellingspook met glanzend chromen kop en speciale ST-pedalen zorgen voor een interieur dat aan de verwachtingen van de ST-rijder voldoet. Glanzend chromen portierhendels en verlichting voor de instaplijsten zorgen voor extra raffinement. De sportstoelen die gezamenlijk door Ford en Recaro zijn ontwikkeld zorgen ervoor dat er optimaal kan worden genoten van de ST-rijervaring. Zij zijn echter comfortabel genoeg voor dagelijks gebruik.

FordFocusST_06Geavanceerde technologieën
Technologieën voor bestuurdersassistentie, comfort en connectiviteit die nu voor het eerst in de ST zijn toegepast, zijn bijvoorbeeld het Ford-connectiviteitssysteem SYNC 2. Met SYNC2 is het mogelijk om mobiele telefoons en audio- en navigatieapparatuur te bedienen. Dit gaat door middel van spraak en een 8″ HD-kleurenaanraakscherm dat bij het opstarten het ST-logo laat zien.

FordFocusST_14Adaptive Front Lighting, voor het eerst beschikbaar op de Focus ST, zorgt voor een optimale verlichting doordat de intensiteit en de stralingshoek van de Bi-Xenon HID-koplampen worden aangepast aan de rijsnelheid, de stuurhoek en de afstand tot objecten. Eveneens een nieuw systeem voor de Focus ST is Cross Traffic Alert. Dit systeem waarschuwt bestuurders die achteruit rijdend een parkeerplek verlaten als een auto hun pad kruist.

Ford Active City Stop is een systeem dat helpt om botsingen te voorkomen en dat werkt tot een snelheid van 50 km/u. Als het systeem een mogelijke botsing detecteert, brengt het de remmen in gereedheid. Als de bestuurder niet reageert, activeert het automatisch het remsysteem. Als de Focus ST de rijbaan dreigt te verlaten, leidt Lane Keeping Aid door middel van subtiele stuuringrepen de auto weer terug.

De nieuwe Focus ST is leverbaar vanaf begin 2015.

Geef een reactie