Opel

Geluidsbeleving nieuwe Opel Astra geperfectioneerd in akoestisch lab

Het is muisstil in het akoestische lab van Opel in Rüsselsheim. Je kunt er letterlijk een speld horen vallen. De nieuwe Astra staat in het midden van de ruimte, omringd door talloze microfoons. Het is een van de laatste tests die in de laatste fase van ontwikkeling wordt uitgevoerd. Opel beproeft hier alle nieuwe modellen op geluid met de meest geavanceerde apparatuur. Het is de laatste lakmoesproef als aanvulling op de comfort- en geluidtesten die op de testbaan van het Opel Test Center in Rodgau-Dudenhofen worden uitgevoerd.
6-Opel-Astra-Acoustic-Lab
In het akoestisch lab wordt de geluidsbeleving van de Opel Astra verder geperfectioneerd. Behalve een comfortabele rijervaring, stond ook een prettig, sportief motorgeluid hoog op het verlanglijstje van de Astra. “Dat is precies wat wij testen in het akoestisch lab”, zegt Bernd Justen, Vehicle Performance Manager bij Opel. “We luisteren niet alleen naar de motor en de rollende banden, maar bijvoorbeeld ook naar de dichtvallende deuren en het geluid van de richtingaanwijzer. Eerst controleren we de basisinstellingen in een gesimuleerde omgeving. Daarna werken we verder totdat de Astra geheel voldoet aan onze geluidsnormen.”
5-Opel-Astra-Acoustic-Lab
Rollentestbank
De muren en het plafond van het lab zijn volledig geluiddicht dankzij geluiddempende materialen. Tijdens de test drijft de Astra grote rollen in de vloer aan, die evenveel weerstand bieden als de weg. “Zo kunnen we rijden met een waarheidsgetrouwe belasting. Ook kunnen we verschillende scenario’s testen onder constante omstandigheden”, zegt Justen. De auto wordt onder meer getest als hij stationair draait, met de Start/Stop-functie en met gedeeltelijke of volledige motorbelasting. De uiterst gevoelige microfoons nemen alle geluiden op voor de analyse achteraf.
4-Opel-Astra-Acoustic-Lab
Derde versnelling
Er wordt onder meer getest in de derde versnelling, met volle motorbelasting en hoog toerental. De geluiden en trillingen van de motor moeten hierbij binnen vooraf bepaalde, strenge toleranties blijven. Om het aantal decibels terug te dringen, werden verschillende maatregelen getroffen. Zo is de nieuwe 1.4 Turbo voorzien van een tweedelig oliecarter, een in de cilinderkop geïntegreerd, akoestisch geïsoleerd uitlaatspruitstuk en een geluidsabsorberend nokkenasdeksel. Ook brandstofinjectoren en de distributieketting zijn zo stil mogelijk gemaakt. Tijdens de testen bleek al snel dat de ingenieurs puik werk hebben geleverd: de motoren maken een aangenaam en dynamisch geluid, terwijl de decibels in de passagiersruimte beperkt blijven.
2-Opel-Astra-Acoustic-Lab
Getest met ‘kunsthoofd’
Om subjectieve waarneming uit te sluiten, werkt Opel met ‘kunsthoofden’. Op de stoelen zijn van kunststof gemaakte menselijke hoofden en schouders gemonteerd. In het hoofd zit een perfecte replica van alle akoestisch relevante onderdelen van het uitwendige menselijke oor. “In de oren van de kunsthoofden zitten eveneens uiterst gevoelige microfoons. Daarmee kunnen we de geluiden opnemen en beluisteren zoals een echt menselijk oor die zou waarnemen”, legt Justen uit. De geluiden worden in stereo opgenomen en afgespeeld en het is mogelijk stijgend en dalend geluidsniveau van elkaar te onderscheiden. Met andere woorden, de kunsthoofden kunnen virtueel driedimensionaal luisteren.
1-Opel-Astra-Acoustic-Lab
Dankzij zogenaamde binaurale metingen is onderscheid te maken tussen geluiden die door de lucht worden overgedragen en geluiden die via de structuur van de auto worden doorgegeven. Justen: “Hiermee kunnen we geluid opsporen en analyseren. Zelfs het aanhaalmoment van een bout kan van invloed zijn op de mate van geluidsoverdracht.”

One thought on “Geluidsbeleving nieuwe Opel Astra geperfectioneerd in akoestisch lab

Geef een antwoord