Jaguar

Debuut Jaguar XJR op Silverstone met Le Mans-winnaar Andy Wallace

Coureur en Le Mans-winnaar Andy Wallace beleefde zijn overwinning in de 24-uursrace van Le Mans in 1988 onlangs opnieuw in een bijzondere setting. Hij reed een aantal ronden op het circuit van Silverstone bij daglicht en in het duister, zowel met zijn toenmalige kampioensauto, de Jaguar XJR-9, als met de nieuwe generatie Jaguar XJR. Daarmee demonstreerde hij hoeveel voordeel moderne led-verlichting biedt. De test op Silverstone markeerde de komst van de nieuwe generatie Jaguar XJ bij de dealers.
8-Jaguar-XJ-Silverstone
De lichtsterkte van de LED-koplampen van de nieuwe XJ vormt een overduidelijk contrast met de verlichting van een van de beroemdste racebolides in de XJ-bloedlijn, de XJR-9, die 27 jaar geleden Le Mans won.
7-Jaguar-XJ-Silverstone
‘Toen zag je ’s nachts bijna niets’, zegt Wallace. ‘We reden met snelheden van wel 380 km/uur, te snel om in het donker de weg goed te overzien. De verlichting diende vooral om de contouren van de voorbij flitsende omgeving waar te nemen en te zien waar we ons bevonden. Moderne auto’s hebben echter ongelooflijk goede verlichting. Door de LED-techniek kun je tegenwoordig drie keer zo ver kijken. En doordat de koplampen in de bochten actief in de stuurrichting meebewegen, kun je veel beter zien waar je naartoe rijdt. Dit geeft veel meer vertrouwen op de openbare weg, maar ook op het circuit. Het vergroot de veiligheid. Ik zou deze moderne koplampen maar wat graag op de XJR-9 gehad hebben.’
6-Jaguar-XJ-SilverstoneIan Hoban, Vehicle Line Director XJ, vertelt: ‘De nieuwe generatie XJ is dynamischer en onderscheidender dan ooit. De krachtigste versie, de XJR, die we op Silverstone hebben ingezet, demonstreerde buitengewoon duidelijk de voordelen van LED-koplampen voor de bestuurder. Het is echter maar één van de vele nieuwe features op de XJ. Ons vlaggenschip biedt ook meer luxe en nog betere prestaties. De XJ is er nu ook met ons nieuwe infotainmentsysteem InControl Touch Pro, met een 8-inch touchscreen met Dual View-techniek. Ook de afwerking en de gebruikte materialen in het interieur zijn van een nog hoger en onberispelijk niveau.’
5-Jaguar-XJ-Silverstone
Bij InControl Touch Pro is behalve een harde schijf ook optioneel WiFi-netwerk inbegrepen voor een zeer snelle en stabiele internetverbinding. Bovendien heeft de WiFi-hotspot genoeg capaciteit voor aansluiting van tot wel acht mobiele toestellen, zoals smartphones en tablets. Met de InControl Remote app is het nu ook mogelijk om met de smartphone en zelfs met de Apple Watch op afstand de centrale vergrendeling te bedienen, de brandstofvoorraad te checken en zelfs de motor te starten.
4-Jaguar-XJ-Silverstone
Het uiterlijk van de nieuwe generatie XJ oogt krachtiger en assertiever, onder meer door de verticaler geplaatste grille. De vorm van de LED-koplampen is eveneens nieuw, met de voor Jaguar kenmerkende ‘Double J’-signatuur van de dagrijverlichting. De LED-verlichting benadert met zijn kleurtemperatuur nog meer die van daglicht en kost minder energie. Het is de meest geavanceerde verlichting die ooit is toegepast op een product van Jaguar Land Rover. Het ‘quad lamp’-design van de lichtunits kenmerkt de sportieve sedans van Jaguar, een voorziening die ook de toenmalige XJR-9 zijn krachtige en assertieve looks gaf.

3-Jaguar-XJ-Silverstone

One thought on “Debuut Jaguar XJR op Silverstone met Le Mans-winnaar Andy Wallace

Geef een antwoord