Kia

Kia Picanto Cup nieuw Nederlands Kampioenschap binnen de autosport

In samenwerking met de KNAC Nationale Autosport Federatie (KNAF) ondersteunt Kia Motors Nederland een uniek raceconcept voor beginnende en gevorderde coureurs, de Kia Picanto Cup. Met dit initiatief hopen beide partijen de autorensport in ons land een nieuwe, belangrijke impuls te geven. In de nieuwe instapklasse wordt gereden met identieke, wedstrijdgeprepareerde Picanto’s en worden de kosten voor de coureurs zeer laag gehouden. De organisatie en preparatie van de Kia Picanto Cup is in handen van initiatiefnemer Johan Kraan Motorsports.

Het concept van het kampioenschap is uniek en maakt het racen voor een breed publiek toegankelijk. Hiermee hopen de KNAF, Kia Motors Nederland en Johan Kraan Motorsports het Nederlands Kampioenschap autosport weer op de kaart te zetten.

03-Kia-Picanto-Cup-nieuw-Nederlands-Kampioenschap-binnen-de-autosport

Race-Picanto
De basis voor de Cup Picanto is de Kia Picanto 1.2 in een driedeurs uitvoering, die door Johan Kraan Motorsports volledig geprepareerd en raceklaar gemaakt wordt. De Kia Picanto wordt speciaal voor de nieuwe instapklasse voorzien van o.a.:

  • een race-onderstel
  • chiptuning
  • een gewijzigd uitlaatsysteem
  • sportvelgen met 15” racebanden
  • een veiligheidskooi
  • een brandblusser
  • een veiligheidskuipstoel
  • 6-puntsveiligheidsgordel
  • een racestuur
  • een hoofdstroomschakelaar

Daarnaast wordt het interieur vakkundig verwijderd voor gewichtsverlaging en worden hulpsystemen als airbags gedeactiveerd.

04-Kia-Picanto-Cup-nieuw-Nederlands-Kampioenschap-binnen-de-autosport

Veel rijden
De kalender van de Kia Picanto Cup 2016 bestaat uit zes tot zeven evenementen op grote circuits als Circuit Park Zandvoort, het TT Circuit Assen, Spa-Francorchamps en het Circuit van Zolder. De Cup vindt alleen op zaterdag en zondag plaats, waardoor het tijdsbeslag beperkt is.

De startopstelling wordt bepaald door een loting. Met een vrije training, één wedstrijd op zaterdag en twee op zondag, kunnen er veel wedstrijdkilometers worden gemaakt en kan dus veel ervaring worden opgedaan.

Season 2014 dominik@kalamus.net

Lage kosten
In het kampioenschap wordt gereden volgens het Arrive & Drive principe. Een grote investering voor de aanschaf van een auto is dus niet nodig. In de huurprijs voor een raceweekend zitten ook het transport van de auto naar het circuit, onderhoud en preparatie, monteurs op het circuit, running costs en inschrijfgeld. Een rijder weet dus precies waar hij of zij aan toe is, zonder verdere bijkomende kosten. Alles is geregeld en de coureur kan zich concentreren op wat hij of zij echt wil, racen.

De betrokken partijen stellen alles in het werk om de kosten voor een jaar racen in de Kia Picanto Cup onder de € 20.000 (exclusief BTW) te houden. Doelgroep voor de Kia Picanto Cup zijn met name karters die de overstap naar de autorensport willen maken, maar natuurlijk zijn andere coureurs die van close racing houden ook van harte welkom.

Johan Kraan: “Het revolutionaire aan dit kampioenschap is dat de financiële drempel van de aanschaf en preparatie wordt weggehaald. Deelnemers hoeven geen auto te kopen maar krijgen via Johan Kraan Motorsports een race-Picanto ter beschikking, tegen een zeer redelijke huurprijs. Rijders hebben bovendien geen enkele zorg aangezien wij de technische preparatie en het onderhoud voor onze rekening nemen. Dat alles tegen een fractie van de kosten die men gewend is in de nationale racekampioenschappen”.

01-Kia-Picanto-Cup-nieuw-Nederlands-Kampioenschap-binnen-de-autosport

One thought on “Kia Picanto Cup nieuw Nederlands Kampioenschap binnen de autosport

Geef een antwoord