Audi

De nieuwe Audi A4

Meer kracht, meer efficiency, meer intelligentie: de nieuwe Audi A4 Limousine en Avant herbergen tal van premium technologieën waarmee het model nieuwe maatstaven in deze klasse zet. De nieuwe Audi A4 verenigt een elegant design met innovatieve bedieningsopties, een lichtgewicht constructie en nieuwe, efficiënte aandrijfconcepten. Ook op het gebied van infotainment en assistentiesystemen neemt de nieuwe A4 een voorsprong. De Audi A4 Limousine en A4 Avant staan vanaf medio november bij de dealers.

De nieuwe generatie Audi A4 Limousine en A4 Avant vormt een opvallende mix van technologie en esthetiek. Bovenal ligt de prioriteit op het terugdringen van CO2-emissies, met de nadruk op het beperken van rijweerstand. Een goed voorbeeld is de aerodynamica. De A4 Limousine noteert op dit gebied met een Cd-waarde van 0,23 het meest gunstige cijfer in zijn klasse. De lage CO2-waarden zijn al evenzeer indrukwekkend, met bijvoorbeeld 95 gram CO2 per kilometer voor de Audi A4 Limousine 2.0 TDI ultra met 110 kW/150 pk (Avant: 99 g/km) en 109 g/km voor de A4 Limousine 2.0 TFSI ultra met 140 kW/190 pk (Avant: 114 g/km). Een nieuwe generatie viercilinder TFSI-motoren met nieuw ontwikkelde verbrandingsmethoden vormt nu de norm in brandstofverbruik, emissies en prestaties voor viercilinder benzinemotoren.

audia4limousine_016

Benzine, diesel, aardgas en e-gas
Al met al telt het motorenaanbod van de A4 Limousine in eerste instantie drie TFSI benzinemotoren (1.4 TFSI met 110 kW/150 pk en twee 2.0 TFSI’s met 140 kW/190 pk of 185 kW/252 pk) en drie diesels (twee 2.0 TDI’s met 110 kW/150 pk of 140 kW/190 pk en een 3.0 TDI met 200 kW/272 pk). Het motorenpallet waarmee de A4 Avant start, wijkt iets af. De basis benzinemotor is direct de 2.0 TFSI met 140 kW/190 pk. In een later stadium zullen meerdere motoren beschikbaar komen, waaronder de 1.4 TFSI 110kW/150 pk met 6-bak voor de Audi A4 Limousine en een g-tron-uitvoering voor de Avant die op aardgas of het duurzaam geproduceerde Audi e-gas kan rijden.

Een groot aantal motoren wordt standaard gekoppeld aan Audi’s 7-traps S tronic-transmissie met dubbele koppeling. Diverse motoren zijn, al dan niet standaard, ook met de quattro permanente vierwielaandrijving te combineren. Wielafhankelijke koppelsturing versterkt de tractie van de voor- en vierwielaandrijving. De meest krachtige TDI-versie krijgt begin 2016 optioneel bovendien een sportdifferentieel op de achteras.

audia4limousine_002

In de breedte
Met een lengte van 4,73 meter en een wielbasis van 2,82 meter straalt de Audi A4 vertrouwen uit. Een prominente horizontale lijn in het front en op de achterzijde zet de breedte van de auto extra aan. Vóór wordt die zelfverzekerde uitstraling ondersteund door de brede en lage Singleframe grille. Standaard is het front van de A4 voorzien van Xenon-koplampen, LED- en Matrix LED-verlichting (inclusief dynamische richtingaanwijzers) zijn als optie beschikbaar en maken Audi’s lichttechnologie tot een visueel handelsmerk.
De vloeiende flanklijnen staan daarnaast aan de basis van het sportief-elegante voorkomen van de Limousine en Avant.

Die vloeiende horizontale lijnen komen ook in het ruime interieur terug, waar ze eveneens de breedte van de auto versterken. Het front van het dashboard is daar een voorbeeld van, met een brede band met ventilatieroosters en een grote decoratieve inzet. ’s Avonds lichten de portieren en tunnelconsole desgewenst discreet op door het optionele lichtpakket. Kleuren en materialen maken deel uit van de nieuwe serie ‘lines’ waarmee kopers hun persoonlijke voorkeur naar hartenlust kunnen uiten.

Tot 120 kg lichter
Ten opzichte van het voorgaande model zijn de afmetingen van de nieuwe Audi A4 weliswaar gegroeid, maar is het gewicht tegelijkertijd aanzienlijk afgenomen, met zelfs 120 kilogram, afhankelijk van de gekozen motor. Het koetswerk van de nieuwe-generatie A4 is één van de lichtste in zijn klasse dankzij een slimme materiaalmix en de lichtgewicht constructie ervan.

Sensorgestuurde opening van de bagageruimte: de A4 Avant
De bagageruimte van de nieuwe Audi A4 Avant meet 505 liter en is daarmee de grootste in deze premiumklasse. Met de rugleuning van de achterbank neergeklapt en beladen tot aan het dak bedraagt het totale volume 1.510 liter. De elektrische afdekhoes en elektrische achterklep zijn standaard. Als optie biedt Audi de mogelijkheid die achterklep sensorgestuurd te openen en sluiten.
audia4limousine_004
Audi virtual cockpit en MMI
De twee nieuwe modellen herbergen een keur aan intelligente technologieën. Highlights zijn de Audi virtual cockpit, Audi Matrix LED-koplampen, de Audi smartphone interface, het Bang & Olufsen Sound System met 3D sound, de Audi phone box met draadloos inductief opladen, het head-up display, nieuwe rijassistentiesystemen en Audi connect services.

Twee innovaties verdienen extra aandacht. De optionele Audi virtual cockpit, een volledig digitaal instrumentarium, vertrouwt op een 12,3 inch LCD-scherm dat de belangrijkste informatie in hoge resolutie weergeeft, tot in het kleinste detail en met geavanceerde effecten. De MMI-bediening op de tunnelconsole is eveneens een nieuwe feature en fungeert als centrale bedieningsknop. De top in infotainment, MMI Navigatie plus met MMI touch en een groot 8,3 inch scherm, heeft een touchpad bovenop de ronde bedieningsknop om in en uit te zoomen en om cijfers en letters in te voeren. De logica achter de MMI-bediening is vergelijkbaar met die van een smartphone en voorziet ondermeer in een intelligente ‘free-text’ zoekfunctie. Kopers van een A4 Limousine of Avant met MMI Navigatie plus krijgen automatisch ook Audi connect, dat de auto via een snel LTE-netwerk met het internet verbindt. Inzittenden kunnen op het internet surfen en e-mail versturen en ontvangen via hun mobiele telefoon en een WiFi hotspot, terwijl de bestuurder profiteert van de veelheid aan services van Audi connect.

De Audi smartphone interface is eveneens nieuw. Het integreert iOS- en Android-smartphones met een omgeving die speciaal voor dit doel is ontwikkeld: Audi MMI. De Audi phone box verbindt smartphones met de on-board antenne en laat ze inductief op volgens de Qi-standaard. Muziekliefhebbers komen maximaal aan hun trekken met het Bang & Olufsen Sound System met innovatieve 3D sound, dat de extra dimensie van hoogte aan de luisterbeleving toevoegt. De nieuwe Audi tablet is tevens te gebruiken als flexibel entertainmentsysteem voor op de achterbank.

Sportief comfort
De handling van de nieuwe Audi A4 heeft een grote stap voorwaarts gemaakt. Enerzijds is het onderstel afgestemd op sportiviteit en prestaties, maar tegelijkertijd legt het de nadruk op comfort. De A4 dankt die eigenschappen aan een nieuw ontwikkelde vijflinks ophanging voor en achter en de elektromechanische stuurbekrachtiging. Samen leggen ze de basis voor sportiviteit en een optimaal comfort. Optioneel bestaat bovendien de keuze uit dynamische besturing, die de stuuroverbrenging aanpast op basis van de snelheid en instuurhoek, en een ophanging met instelbare schokdempers. De bestuurder kan daarbij voor het eerst kiezen uit twee settings: comfort of sportief. Beide instellingen zijn inbegrepen in het Audi drive select dat in Nederland voor alle modellen standaard is.
audia4limousine_010
Grootste keuze in rijassistentie- en veiligheidssystemen in deze klasse
De Audi A4 Limousine en Avant vormen de nieuwe maatstaf in dit segment met tal van rijassistentiesystemen. De voorspellende efficiency assistent helpt brandstof te besparen, Audi active lane assist houdt de auto tussen de rijbaanmarkeringen en de Stop&Go adaptieve cruise control inclusief traffic-jam assist maakt het rijden in langzaam rijdend verkeer eenvoudig. Andere innovaties die een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid zijn parking assist, rear cross-traffic assist, exit warning, collision avoidance assist, turn assist en de Audi pre-sense systemen. Verkeersbordherkenning is eveneens beschikbaar.

Standaarduitrusting en uitvoeringen
In lijn met het premiumkarakter van Audi heeft de nieuwe Audi A4 een complete uitrusting. Standaard krijgt de A4 bijvoorbeeld een multifunctioneel 3-spaaks stuurwiel (inclusief schakelpaddels voor uitvoeringen met automaat), MMI radio met bluetooth, Xenon plus-verlichting met LED-dagrijverlichting, Audi drive select, keyless start/stop, ISOFIX met de-activering van de bijrijdersairbag, Pre sense city en een elektrisch te openen achterklep voor de Avant.

Herkenbare ‘lines’
Qua modelopbouw volgt de nieuwe Audi A4 de lines-structuur zoals de Audi A1 en Audi Q3 die eerder al kregen. Dat betekent dat de A4 kopers naast de standaarduitvoering een keuze biedt uit een sportieve Sport of juist een luxueuze Design-variant. De Sport beschikt over een uitgebreid ‘extra-pakket’ aan sportieve accessoires. Enkele daarvan zijn luchtinlaten in darkchroom, een diffusor achter in twilight, chromen uitlaatsierstukken, blanke raamlijsten, 17” lichtmetalen velgen, een multifunctioneel lederen sportstuur, sportstoelen met speciale stof en Audi hold assist.

Wie prijs stelt op design kan kiezen voor het gelijknamige pakket. Dat bestaat onder meer uit een darkchromen designgrille met chroomlamellen, portiergrepen met chroominleg, een diffusor achter in mat darkchroom, chromen uitlaatsierstukken, blanke raamlijsten, 17” lichtmetalen velgen en een multifunctioneel lederen designstuur.

De meerprijs voor deze uitvoeringen bedraagt in beide gevallen € 1.950 voor modellen met standaard 16 inch wielen en € 1.350 voor uitvoeringen met standaard 17 inch wielen.

Populaire Pro Line-pakketten
Aanvullend is er keuze uit de traditioneel populaire Pro Line-, Pro Line Plus- en Pro Line S-pakketten. De Pro Line (meerprijs € 2.980) is met alle uitvoeringen te combineren, terwijl Pro Line Plus (meerprijs € 5.980) is voorbehouden aan Design en Pro Line S (meerprijs € 5.980) exclusief met Sport te combineren is. Het Pro Line Plus-pakket bestaat onder meer uit MMI Navigatie plus, Audi virtual cockpit, LED-koplampen, Audi connect, comfortairconditioning, het Audi soundsystem en het Audi parking system achter.

Naast deze vastomlijnde uitvoeringen en pakketten is de nieuwe Audi A4 verder op smaak te brengen met een keur aan opties. Enkele voorbeelden zijn de Audi virtual cockpit, een head-up display, Matrix LED-koplampen, een Design Selection-pakket, Audi phone box, de Audi smartphone interface en tal van assistentiesystemen.

Limousine en Avant nu te bestellen
De nieuwe Audi A4 Limousine en Avant zijn nu te bestellen bij de Audi-dealers. De prijzen beginnen bij € 36.680* voor de Audi A4 Limousine 1.4 TFSI S tronic 7 (110 kW/150 pk). Als diesel start de prijslijst bij de Audi A4 Limousine 2.0 TDI ultra (110 kW/150 pk), met een prijs van € 39.800* inclusief 20% bijtelling. In het najaar van 2015 volgt onder andere de A4 Limousine 1.4 TFSI 110 kW /150 pk 6-bak voor € 35.250.

Als Avant wordt de nieuwe A4 (2.0 TFSI ultra S tronic 7 (140 kW/190 pk) leverbaar vanaf € 41.740*. Het dieselaanbod start bij € 42.100* voor de Audi A4 Avant 2.0 TDI ultra (110 kW/150 pk) mét 20% bijtelling.

* In dit bericht vermelde prijzen zijn consumentenadviesprijzen inclusief BPM/BTW, exclusief afleverkosten.

One thought on “De nieuwe Audi A4

Geef een antwoord