Bentley

De Bentley onder de SUV’s: Bentayga

Op de IAA, de autotentoonstelling van Frankfurt (17-27 september), presenteert Bentley de Bentayga, de krachtigste, snelste en meest exclusieve SUV ter wereld. Zijn aandrijflijn met W12-motor is uniek en dat geldt ook voor het uitzonderlijke niveau van luxe en de vooruitstrevende technische features. Dat koppelt de Bentayga aan maximaal gebruiksgemak. De Bentayga komt begin 2016 op de markt.

De Bentayga is in alles een echte Bentley. Dat begint met zijn vormgeving. De typische Bentley-grille bevindt zich tussen vier ronde LED-lichtunits die lijken te zweven in de aluminium spatborden. Mooi detail: de koplampsproeiers zijn onzichtbaar verwerkt in het centrale deel van de buitenste lichtunits. De stijlvolle beschermingsplaat onderin de voorbumper benadrukt visueel dat de Bentayga klaar is voor elke ondergrond. In het profiel vallen vooral de zeer scherpe horizontale ‘power line’ en de sterk aangezette achterste wielkasten op. In de achterlichten is een ‘B’ verwerkt. Vooral ’s nachts maakt dit de Bentayga extra herkenbaar. Standaard is een panoramisch glazen dak met een oppervlakte van 1,35 m2. Het voorste gedeelte ervan is te openen. Een elektrisch bediend zonnescherm voorkomt indien gewenst directe lichtinval. De aandacht voor detail blijkt ook uit de afwerking van de dakrails met een basis van hoogglans zwart en een glanzende bovenzijde. De Bentayga is leverbaar met een ruime keuze aan velgen in de maatvoering van 20-22 inch.

08-Bentley-Bentayga
Nieuwe W12
De Bentayga wordt geleverd met een compleet nieuwe W12 TSI-motor die in Crewe wordt gebouwd. De 12-cilinder motor beschikt over twee turbo’s, directe en indirecte injectie en cilinderuitschakeling. Bij lage belasting functioneert de W12 als een zescilinder, inclusief de gunstige verbruikscijfers ervan. Het topvermogen van de W12 bedraagt 447 kW/608 pk bij 6.000 tpm en het maximale koppel van maar liefst 900 Nm is beschikbaar tussen 1.250 en 4.500 tpm. De aandrijfkracht wordt via een achttraps automatische transmissie op de vier aangedreven wielen overbracht. De sprint van 0-100 km/h duurt 4,1 s en de topsnelheid bedraagt 301 km/h. De efficiency van de W12 wordt versterkt door Start-Stop-technologie en de ‘sail’-functie. Mede daardoor komt de gemiddelde CO2-uitstoot op 292 g/km. Daarmee is de nieuwe W12 11,9% efficiënter dan zijn voorganger. In de toekomst wordt de Bentayga ook leverbaar in diesel- en hybride-uitvoering.
01-Bentley-Bentayga
Innovatieve technologieën 
In de Bentayga kan de bestuurder met Bentley’s Drive Dynamics Mode kiezen uit een brede range van on- en offroad settings. Er is keuze uit maximaal acht instellingen, die via een draaiknop zijn te selecteren. De veelzijdigheid van dit systeem wordt nog eens versterkt door Bentley Dynamic Ride (elektronisch aangestuurde active roll control) en EPAS, de elektrische stuurbekrachtiging. In Off-Road modus heeft de bestuurder de keuze uit diverse instellingen voor uiteenlopende ondergronden. Het centrale display geeft belangrijke informatie weer zoals stuurhoek, wieluitslag, de rolhoek, de hoogte en het kompas.
03-Bentley-Bentayga
De Adaptieve Cruise Control (ACC) met Stop & Go, vooruitziend ACC en Traffic Assist maken het mogelijk om een vaste afstand ten opzichte van de voorligger aan te houden. Het vooruitziende ACC maakt gebruik van navigatiedata, sensors en camera’s om bochten en snelheidslimieten verderop vroegtijdig te ‘zien’. De snelheid wordt dan automatisch aangepast. Dit komt zowel het comfort als het verbruik ten goede.
Uploaded by graham_stacey
Verkeerstekenherkenning is standaard op de Bentayga en dat geldt ook voor Rear Crossing Traffic Warning. Dankzij radartechnologie ‘ziet’ dit systeem kruisend verkeer bij achteruit rijden vanuit een parkeerplaats. Top View maakt de onmiddellijke omgeving van de Bentayga zichtbaar dankzij via camera’s. Park Assist herkent geschikte parkeerplaatsen (parallel aan en haaks op de rijrichting) en zorgt aansluitend voor autonoom inparkeren, zelfs als er weinig plaats is.
04-Bentley-Bentayga
Electronic Night Vision maakt gebruik van infrarood-technologie om mogelijke obstakels in het donker vroegtijdig zichtbaar te maken. Het Head-Up display voorkomt afleiding van de bestuurder en draagt zo bij aan het hoge veiligheidsniveau.
06-Bentley-Bentayga
Het infotainmentsysteem van de Bentayga maakt gebruik van een groot (8-inch) touchscreen, de nieuwste navigatietechnologie en een 60 GB harde schrijf. Er is keuze uit 30 talen. De passagiers achterin kunnen gebruik maken van de nieuwe Bentley Entertainment Tablet, een uitneembare Android-tablet (10,2 inch) met 4G-, Wifi- en Bluetooth-functionaliteiten voor snel internet in de auto. Er is keuze uit drie sound systems: Bentley Standard Audio, Bentley Signature Audio en Naim for Bentley Audio. Met 1.950 W, 18 speakers en super-tweeters is deze laatste het krachtigste en meest geavanceerde audiosysteem voor de Bentayga.

One thought on “De Bentley onder de SUV’s: Bentayga

Geef een antwoord