Fiat

Fiat op de Autosalon van Parijs 2014

Panda-Cross_04Fiat breidt de 500-familie uit met een nieuwe compacte crossover. Dat is de 500X, die op de Autosalon van Parijs als wereldprimeur staat. De 500X en 500X Cross zijn leverbaar met voor- en met vierwielaandrijving. Dit model wordt in maar liefst honderd landen verkocht, waaronder de Verenigde Staten. Fiat showt in Parijs onder de noemer 500 Couture ook een serie nieuwe, gepersonaliseerde versies van de 500, die in samenwerking met industrieel vormgever Ron Arad zijn gecreëerd.

Achter het kenmerkende, karaktervolle uiterlijk van de Fiat 500X gaat vooruitstrevende techniek schuil. Dit model gaat in productie in de onlangs gemoderniseerde fabriek in het Italiaanse Melfi. Er is keuze uit twee versies: de 500X en de 500X Cross met een op off-roadgebruik gericht uiterlijk. De nieuwe modelvariant komt beschikbaar met een keur aan efficiënte benzine- en dieselmotoren. Er zijn versies met handgeschakelde transmissie, een automatische transmissie met dubbele koppeling en een volledig nieuwe negentrapsautomaat – een primeur voor Fiat. De 500X en 500X Cross zijn er met voor- en vierwielaandrijving of voorwielaandrijving met het nieuwe Traction Plus-systeem, dat de grip onder moeilijke omstandigheden optimaliseert. 

Crossover pur sang
Fiat mikt met de 500X op een nieuwe doelgroep van mensen die houden van stijl, dynamiek en een vleugje avontuur. Dat laatste komt vooral bij de Cross-versie tot uiting in enkele outdoor-stijlelementen. De Fiat 500X is 4,25 meter lang (500X Cross 4,27 m), 1,80 meter breed en 1,61 meter hoog. Het fraai afgewerkte interieur is dankzij talrijke verstelmogelijkheden van stoelen en achterbank zeer veelzijdig te benutten. De bagageruimte heeft een inhoud van 350 liter.

Er is keuze uit de benzineversies 1.6 E-torQ met 81 kW (110 pk) vermogen, 1.4 Turbo MultiAir II met 103 kW (140 pk) en de krachtige Tigershark 2.4 met 135 kW (184 pk). De laatste is standaard voorzien van de negentrapsautomaat en 4WD. Verder zijn er drie dieselversies: 1.3 MultiJet II met 70 kW (95 pk), 1.6 MultiJet II met 88 kW (120 pk) en 2.0 MultiJet II met 103 kW (140 pk).

Het 4WD-systeem voor de Fiat 500X, dat is afgeleid van dat van de nieuwe Jeep Renegade, past zich automatisch aan de omstandigheden aan. Als de voorwielen grip verliezen, worden de achterwielen bijgeschakeld. De vierwielaandrijving is alleen actief als het nodig is en dat scheelt in het brandstofverbruik. Met de Drive Mood Selector is het mogelijk motor, remmen, besturing en schakelgedrag van de automatische transmissie aan diverse omstandigheden aan te passen. De positie Auto is gericht op comfort en een laag verbruik. De positie Sport is gericht op dynamiek en de stand All Weather garandeert maximale veiligheid en grip op een gladde ondergrond.

In de 500X Cross versie is All Wether vervangen door de functie Traction. In de versies met vierwielaandrijving gaat dan zo nodig meer aandrijfkracht naar de achterwielen. Bij de 500X Cross met voorwielaandrijving bevordert Traction Plus de tractie op onverharde en gladde wegen.

De 500X en 500X Cross zijn voorzien van onafhankelijke wielophanging. Ook achter past Fiat McPherson-wielophanging toe, voor een uitgebalanceerde, veilige wegligging en verfijnde besturing en wendbaarheid.

Veiligheid staat in alle opzichten voorop. Standaard is de 500X uitgerust met zes airbags, dagrijverlichting en ESC. Ook Lane Assist, Blind Spot Assist, een achteruitkijkcamera en het door Euro NCAP gelauwerde remassistentsysteem Brake Control zijn beschikbaar. Dit systeem remt zo nodig automatisch, zelfs bij hoge snelheden. Net als voor de andere versies van de Fiat 500 is ook het geavanceerde Uconnect™-infotainment- en -navigatiesysteem voor de 500X en 500X Cross verkrijgbaar. 

500 Couture
Op de Autosalon van Parijs is onder de noemer 500 Couture een selectie gepersonaliseerde versies van de Fiat 500 te zien, zoals de 500 Ron Arad Edition, de 500 Comics, de 500 Camouflage en de 500 Jeans.

De 500 Ron Arad Edition is in samenwerking met de wereldwijd vermaarde industrieel designer Ron Arad tot stand gekomen. Op de zijkanten is het silhouet van de legendarische Fiat 500 uit 1957 te zien, het model dat te boek staat als ‘Cinquino’. Bijzondere kenmerken van de Ron Arad Edition zijn onder meer het glazen dak, de verchoomde accenten, het zwarte interieur en de uiterst fraaie, zwarte Poltrona Frau-lederen bekleding met ivoorkleurige afwerking. De levering van de 500 Ron Arad Edition start in november. Kopers krijgen de auto afgeleverd met een schaalmodel (1:18) in dezelfde uitvoering.

Hetzelfde persoonlijke karakter hebben de andere specials van de 500 die in Parijs zijn te zien. De 500 Comics valt op door zijn tweekleurige uitvoering. De 500 Camouflage is grijs en groen en voorzien van gele spiegelkappen. In de 500 Jeans zijn interieur en dashboard afgewerkt in denim spijkerstofprint.

Designer Rond Arad had ook de hand in het ontwerp van de Fiat-stand in Parijs. De ‘dolce vita’ lifestyle, bekend van onder meer de jaren zestig en de Italiaanse mode, vormden zijn inspiratiebron. De nieuwe Fiat 500X en 500X Cross staan opgesteld aan de uiteinden van een grote symbolische X. Op de stand staan ook de andere modelversies van de 500-familie., waaronder de Fiat 500L Beats Edition™, een special die is ontwikkeld in samenwerking met Beats by Dr. Dre, het Amerikaanse audiomerk dat ook in Europa succesvol is. Het BeatsAudioTM-systeem levert 520 watt muziekvermogen via een achtkanaalsversterker. Ook is een Fiat 500L Pop Star aanwezig in een exclusieve kleurstelling voor zowel het exterieur als het dashboard. Andere bijzondere versies zijn de 500 Cult met een bijzonder rijke uitrusting, en de 500C Lounge in diverse speciale kleurstellingen.

Geef een antwoord