Hyundai

Hyundai toont brandstofb​esparende techniek

HEAD-MAIL-Hyundai-op-Autosalon-Parijs-OverviewHyundai onthulde op de Autosalon van Parijs 2014 zijn nieuwste innovaties voor brandstofbesparende aandrijflijnen. Ook demonstreert het merk tijdens de autoshow zijn leidende positie op het gebied van brandstofceltechnologie.

Hyundai presenteert twee nieuwe, zuinige turbobenzinemotoren met directe brandstofinspuiting (T-GDI) – met 1.0- en 1.4-liter cilinderinhoud. Daarmee wil Hyundai voldoen aan de groeiende vraag naar auto’s met een kleinere cilinderinhoud. Hyundai toont ook een hybrideversie van de Hyundai i40 (48 volt) en een nieuwe Hyundai i30 waarvan de motor geschikt is voor het gebruik van CNG (aardgas). Daarmee onderstreept Hyundai zijn inzet om de impact die voertuigen van Hyundai op het milieu hebben, te beperken.

Allan Rushforth, Senior Vice President en COO van Hyundai Motor Europe, zegt: ‘Hyundai wil duurzame mobiliteit bieden. Naast ons baanbrekende brandstofcelprogramma ontwikkelen we voertuigen waarin we nieuwe technologie toepassen en die alternatieve brandstoffen gebruiken. Daarmee willen we de emissies beperken en de ervaring van Hyundai-berijders verbeteren.’

Hyundai i40 48V Hybrid
De Hyundai i40 48V Hybrid laat een veel lagere CO2-uitstoot en een veel lager verbruik noteren dan de productieversie. Maar het bouwen van déze versie kost slechts een kwart van de productie van een Full Hybrid. De showauto is voorzien van de 1.7-liter dieselmotor, een starter-generator en een 48 volt lood-koolstof-accu. Daarmee wordt het vermogen met 15 procent verhoogd en de CO2-uitstoot met tot wel 20 procent verlaagd.

Met behulp van de door een riem aangedreven starter-generator (BSG) – die de conventionele dynamo vervangt – is de motor in staat om vrijwel zonder lawaai of trillingen te starten. De Hyundai i40 48V Hybrid kan in volledig elektrische modus niet alleen met lage snelheid rijden, maar ook bij constante hogere snelheid.

De lood-koolstof-accu laadt zich bij als de bestuurder zijn gaspedaal loslaat en door middel van regeneratief remmen. Daarbij functioneert de BSG als generator. Tijdens accelereren ondersteunt de BSG de motor met 10 kW (14 pk) extra vermogen, wat het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot beperkt.

In combinatie met een grotere turbo neemt het vermogen van het systeem toe tot 115 kW (155 pk) en het maximumkoppel tot 360 Nm.

Hyundai heeft gekozen voor een lood-koolstof-accu vanwege zijn hogere efficiëntie, het vermogen om snel te laden en zijn grote duurzaamheid. De accu vereist geen actieve koeling en kan dus worden gemonteerd op de plaats van het reservewiel. Daardoor komt de bagageruimte niet in het geding. Bovendien is de lood-koolstof-accu bijna volledig recyclebaar.

Aangezien de techniek van de Hyundai i40 48V Hybrid zeer rendabel en compact is en slechts 46 kilogram extra gewicht in de schaal legt, kan die relatief eenvoudig worden toegepast naast de bestaande aandrijflijnen van Hyundai. Dat betekent dat de techniek in toekomstige productiemodellen van Hyundai uitgebreide toepassingsmogelijkheden biedt.

Nieuwe Hyundai i30 CNG (gecomprimeerd aardgas)
In de Hyundai i30 CNG van de nieuwste generatie debuteert de nieuwe 1.4-liter T-GDI-motor van Hyundai. Die is gekoppeld aan een nieuwe zeventrapstransmissie met dubbele koppeling en voorzien van de nieuwste toepassingen van het CNG-ontwikkelingsprogramma.

In combinatie met de nieuwe zeventrapstransmissie stoot de motor slechts 87 gram CO2/km uit, een daling van 20 procent ten opzichte van de vergelijkbare versie van de Hyundai i30 met conventionele verbrandingsmotor. Hij voldoet reeds aan de strenge emissienorm Euro6c, die pas in 2017 van kracht wordt.

De CNG wordt opgeslagen in een innovatieve rechthoekige tank in de bodem van de auto, zodat de interieurruimte hetzelfde is als die van de conventionele versie van de Hyundai i30. Het nieuwe brandstofsysteem is aan de binnenzijde gevoerd met polyamide, dat geen gas doorlaat. De buitenzijde is beschermd door hoogwaardige met glasvezel versterkte kunststof. Daardoor is het een sterke, voordelige oplossing voor de opslag van gas. Het systeem weegt de helft van het gewicht van een gelijkwaardige stalen tank.

Het gas wordt opgeslagen bij een druk van 200 bar, zodat de tank 15 kilogram gas kan bevatten. Een nieuw drukventiel verlaagt de gasdruk in twee stappen naar een voor de motor bruikbare druk. Eerst tot 20 bar en vervolgens naar 4-11 bar. De bi-fuelmotor verbruikt zowel benzine als gecomprimeerd aardgas en schakelt automatisch over naar benzine als de CNG is opgebruikt.

Hyundai ix35 Fuel Cell en Intrado brandstofcelvoertuigen
Behalve de nieuwe aandrijflijnen toont Hyundai ook de nieuwste voertuigen van het baanbrekende brandstofcelprogramma. Dat is onder meer ’s werelds eerste in serie geproduceerde auto die waterstof als energiedrager gebruikt: de Hyundai ix35 Fuel Cell. Hyundai heeft de mogelijkheden van de auto al in de praktijk gedemonstreerd door een recordafstand van 700 kilometer door heel Europa af te leggen. Hyundai heeft al diverse auto’s geleverd in Europa, onder meer in Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Ook de eerder dit jaar door Hyundai onthulde conceptauto Intrado is te zien op de stand. Met de Intrado slaat Hyundai een nieuwe richting in. De auto belichaamt Hyundai’s visie op de manier waarop auto’s kunnen voldoen aan toekomstige mobiliteitsbehoeften. De Intrado is veel meer dan een stijloefening en demonstreert Hyundai’s overtuiging dat geavanceerde technologie en intelligent design samen ervoor kunnen zorgen dat auto’s effectiever te gebruiken zijn door bestuurder en passagiers.

Geef een reactie