Suzuki

Suzuki’s wereldpremière in Parijs: de nieuwe Vitara

04-NEW-Vitara-rear_7_3In 1988 introduceerde Suzuki de Vitara en exact 10 jaar later werd de Grand Vitara gelanceerd. De huidige generatie Grand Vitara volgde in 2005 en net als zijn voorgangers wist deze al snel een grote schare enthousiaste aanhangers aan zich te binden. Volgend jaar zal een spiksplinternieuwe generatie Vitara de Europese markt bestormen en deze beleeft tijdens de Paris Motorshow haar wereldpremière.

Het moderne ontwerp herbergt stijlelementen van vorige generaties. Zijn stoere uitstraling maakt dat de 4,175 meter lange, 1,775 meter brede en 1,61 meter hoge Vitara vanuit elke gezichtshoek robuust toont. Het exterieur en interieur kunnen met een aantal in het oog springende elementen op de persoonlijke smaak worden afgestemd. De leefruimte binnenin is royaal, wat extra kan worden benadrukt door een zeer groot bemeten panoramisch schuif-/kanteldak. De bagageruimte is makkelijk toegankelijk en met 375 liter zonder meer ruim bemeten. Deze kan verder vergroot worden naar maximaal 1.120 liter door de achterbank (desgewenst in delen) neer te klappen.

Er is keuze uit twee motorvarianten. De 1.6 benzinemotor is gekoppeld aan een soepele handgeschakelde versnellingsbak met 5 verzetten of een automatische versnellingsbak met 6 versnellingen. Deze motor levert 88 kW / 120 pk bij 6.000 t.p.m. en 156 Nm bij 4.400 t.p.m. De 1.6 dieselmotor is gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak en levert 88 kW / 120 pk bij 3.750 t.p.m. en 320 Nm bij 1.750 t.p.m. Vanzelfsprekend zijn de motoren voorzien van de modernste technieken. Tevens zijn er diverse maatregelen getroffen om interne frictie en gewicht tot een minimum te beperken. Hierdoor zal de Vitara net als de Swift en S-Cross tot de zuinigste en schoonste in zijn klasse behoren.

De Vitara is rijk uitgerust met veiligheidsvoorzieningen. In navolging van andere Suzuki modellen is met Suzuki’s TECT (Total Effective Control Technology) ook hier gebruik gemaakt van ultrasterk lichtgewicht staal. Aangevuld met o.a. liefst 7 airbargs biedt dit optimale bescherming voor de inzittenden. De veiligheid is verder uit te breiden met Suzuki’s geavanceerde 4×4 systeem AllGrip. Dit systeem kent 4 standen (Auto, Sport, Snow en Lock) en in combinatie met ESP biedt het optimale grip onder alle omstandigheden.

Daarnaast zijn ook Radar Brake Support en Adaptive Cruise Control leverbaar. Beide systemen helpen aanrijdingen voorkomen of onverhoopte schade reduceren. Bij Radar Brake Support wordt door middel van radartechniek de afstand tussen de Vitara en de voorligger gemeten. Indien de afstand zodanig klein is dat de kans op een aanrijding reëel is, waarschuwt de auto de bestuurder met een geluidssignaal en indicatie op het dashboard. Zodra de afstand nog kleiner wordt en er grote kans is op een aanrijding, treedt remondersteuning in werking. In het uiterste geval remt de auto zelfs volledig automatisch. Bij Adaptive Cruise Control werken cruise control en Radar Brake Support samen. De bestuurder kan de gewenste afstand tot de voorligger instellen en de auto past de snelheid automatisch aan.

De marktintroductie van de Vitara in Nederland staat gepland voor eind maart 2015. Tegen die tijd worden meer details, waaronder uitrustingsniveaus en prijzen bekend gemaakt.

 

Geef een antwoord