Autosport Hyundai

Spectaculaire rallyzege Hyundai

Hyundai Motorsport heeft de tweede overwinning ooit geboekt in het FIA World Rally Championship (WRC). Hayden Paddon en John Kennard, die het gehele weekeinde al tot de snelsten behoorden, reden een sensationele Power Stage waarbij drievoudig wereldkampioen Sébastien Ogier werd verslagen. Het Kiwi-team kwam met een voorsprong van 14,3 seconden aan de finish. Dit resultaat betekent niet alleen Paddon’s allereerste WRC-overwinning, maar ook de eerste zege in pas de vierde inzet van de New Generation i20 WRC. Met een derde podiumplaats zet Hyundai, dat op de Nederlandse wegen scoort met de Hyundai i20 T-GDI, de uiterst succesvolle start in het seizoen 2016 onverminderd voort. Bovendien is de tweede plaats in het kampioenschap voor constructeurs nog steviger in handen gekomen van Hyundai.

Paddon (#20 New Generation i20 WRC) zag op zaterdagavond zijn voorsprong van 29,8 seconden slinken tot 2,6 seconden na twee moeilijke klassementsproeven, SS16 (El Condor – Copina) en SS17 (Mina Clavero – Giulio Cesare). Door de mist hoog in de bergen moesten de rijders de grootst mogelijke voorzichtigheid in acht nemen. Hoewel de druk op de schouders van de Hyundai-coureur almaar toenam, maakte Paddon geen enkele fout. Hij ging tot aan de limiet om een voortreffelijke prestatie te leveren in de afsluitende Power Stage van El Condor. Het maximaal aantal punten voor het Hyundai Mobis World Rally Team betekent dat Paddon is opgeklommen naar de tweede plaats in het kampioenschap voor de rijders.

Copyright: Hyundai Motorsport
Copyright: Hyundai Motorsport

Tot het uiterste
Paddon aan de finish: ’Ik kan het nog niet geloven! Ik had niet verwacht dat ik het vol kon houden. Alles kwam neer op de Power Stage en we zijn tot het uiterste gegaan. En het was helemáál speciaal om die prestatie te leveren in de beroemde El Condor-proef. We moesten diep gaan, want ik ben niet supersterk op smalle en bochtige klassementsproeven. We hebben bijna de wielen onder de auto uit gereden. Er gaat op het ogenblik veel door mij heen. Het is een fantastisch resultaat voor John en mij en het hele team. Er is veel werk verzet voor de ontwikkeling van de New Generation i20 WRC en vanaf de eerste test wist ik dat het een winnaar was. Alleen dacht ik niet dat die overwinning al zo vroeg zou komen. Iedereen in het team, tijdens rally’s en in Alzenau, verdient dit resultaat. Ik ben er zeker van dat er nog meer successen zullen volgen.’

Extra punten Power Stage
Dani Sordo (#4 New Generation i20 WRC) en navigator Marc Martí behaalden een uitstekende tweede plaats in de Power Stage en een vierde plek in de eindrangschikking. Het scoren van punten voor het Hyundai Shell World Rally Team en de twee extra punten van de Power Stage is voor hen een prima resultaat.
Na een technisch probleem op de eerste dag legden Neuville en Nicolas Gilsoul in de nummer 3 New Generation i20 WRC zich er op toe om het vertrouwen te herwinnen en punten te scoren. Het Belgische duo klom in de loop van de rally op naar de zesde plaats in de eindrangschikking.

Copyright: Hyundai Motorsport
Copyright: Hyundai Motorsport

Tweede eindoverwinning Hyundai
Met de overwinning dit weekeinde geeft Hyundai Motorsport een fraai vervolg aan de indrukwekkende start van dit seizoen met podiumplekken in Monte Carlo en Sweden en een vierde plaats in Mexico. Het is de eerste overwinning van Hyundai na de zege in Duitsland in 2014. De eerste en tweede plaats in de Power Stage onderstrepen het potentieel van de New Generation i20 WRC.

Team Principal Michel Nandan van Hyundai Motorsport: ‘Dit is een rallyweekend dat we nooit zullen vergeten. Hayden heeft de beste prestatie uit zijn carrière tot nu toe geleverd en een van de meest imposante overwinningen geboekt in de recente geschiedenis van de laatste paar jaren in het WRC. Zijn snelheid en inzet waren indrukwekkend en John en hij verdienen deze overwinning volop. Het is fantastisch voor iedereen bij Hyundai Motorsport. Het is onze tweede overwinning in het WRC, maar de eerste voor onze New Generation i20 WRC in pas de vierde deelname. We hebben zo hard aan deze auto gewerkt. Al onze coureurs en teamleden genieten volop van dit moment, maar er is nog genoeg werk aan de winkel. We zullen de New Generation i20 WRC blijven ontwikkelen. Nu is het vizier gericht op de volgende rally.’

4-hyundai-motorsport-argentinie-2016

De vijfde ronde van het FIA World Rally Championship, Rally de Portugal, wordt van 19 t/m 22 mei 2016 verreden.

Eindklassement Rally van Argentinië
H. Paddon / J. Kennard (Hyundai New Generation i20 WRC) 2:54:45.6
S. Ogier / J. Ingrassia (Volkswagen Polo R WRC) +14.3
Mikkelsen / A. Jaeger (Volkswagen Polo R WRC) +1:05.2
D. Sordo / M. Martí (Hyundai New Generation i20 WRC) +1:17.1
M. Østberg / O. Floene (Ford Fiesta RS WRC) +4:56.7
T. Neuville / N. Gilsoul (Hyundai New Generation i20 WRC) +9:29.5
M. Ligato / R. Garcia (Citroën DS3 WRC) +9:39.2
E. Camilli / B. Veillas (Ford Fiesta RS WRC) +10:16.0
H. Solberg / I. Minor (Ford Fiesta RS WRC) +10:48.5
N. Fuchs / F. Mussano (Škoda Fabia R5) +24:42.8

Tussenstand rijders:
S. Ogier 96 punten / H. Paddon 57 / M. Østberg 52 / A. Mikkelsen 48 / D. Sordo 44 / J. M. Latvala 27 / O. Tanak 24 / T. Neuville 23 / S. Lefebvre 10 / H. Solberg 8 / M. Prokop 6 / E. Evans 6 / M. Ligato 6 / C. Breen 4 / L. Bertelli 4 / E. Camilli 4 / T. Suninen 3 / E. Lappi 2 / A. Kremer 1 / K. Meeke 1 / V. Gorban 1 / N. Fuchs 1

Tussenstand constructeurs:
Volkswagen Motorsport 117 punten / Hyundai Motorsport 81 / M-Sport World Rally Team 62 / Hyundai Motorsport N 49 / Volkswagen Motorsport II 45 / DMACK World Rally Team 30 / Jipocar Czech National Team 6

Geef een antwoord