MAN

MAN TGX D38 wereldprimeur op IAA in Hannover

MAN TGX D38
MAN presenteert zijn nieuwe vlaggenschip: de TGX D38. De volledig nieuw ontwikkelde zescilinder lijnmotor D3876 met een slagvolume van 15,2 liter valt op door zijn lage gewicht en zeer gunstige verbruikscijfers. De levering van de MAN TGX D38 in de vermogensvarianten 520 en 560 pk start eind dit jaar. In 2015 volgt de zwaar transport-trekker met 640 pk. MAN breidt hiermee zijn Euro 6-aanbod in de top van de truckmarkt aanzienlijk uit. Door talrijke innovaties bevestigt de Duitse truckfabrikant bovendien zijn toonaangevende positie in het ontwikkelen van zeer efficiënte en betrouwbare dieselmotoren voor vrachtauto’s. De MAN TGX D38 staat in september als wereldprimeur op de IAA in Hannover.

MAN heeft bij de ontwikkeling van zijn nieuwe vlaggenschip scherp ingezoomd op een lage TCO (Total Cost of Ownership). De MAN TGX D38 koppelt superieure prestaties aan uitstekende efficiency.
Door toepassing van tweefasige turbo-oplading levert de motor zijn maximumkoppel al bij 930 omwentelingen per minuut. De overbrengingsverhoudingen in de aandrijflijn zijn daar optimaal op afgestemd. De TGX D38 is met een laag toerental te rijden voor superieure efficiency in het langeafstandstransport. De maximale koppels van 2.500 Nm (520 pk), 2.700 Nm (560 pk) en 3.000 Nm (640 pk) zijn in alle versnellingen volledig te benutten.

Nieuwe brandstofbesparende functionaliteiten
De TGX D38 wordt uitsluitend geleverd met de vernieuwde MAN TipMatic 2 geautomatiseerde transmissie. Drie nieuwe functionaliteiten dragen bij aan een hogere efficiency:

– Speed Shifting: De MAN TipMatic 2 schakelt sneller tussen de drie hoogste versnellingen 10, 11 en 12. Daardoor is de krachtonderbreking tijdens beklimmingen korter. De terugval in snelheid is minimaal. Dat bespaart brandstof en houdt de snelheid hoog.
– EfficientRoll: Met de EfficientRoll wordt de transmissie in ‘neutraal’ gezet zodra de truck zelfstandig rolt. Omdat de inwendige weerstanden van de aandrijflijn geminimaliseerd zijn kan de truck op die manier langer doorrollen (freewheelen). De TipMatic 2-transmissie schakelt automatisch weer in als de maximumsnelheid dreigt te worden overschreden. Dat gebeurt ook zodra de chauffeur remt, gas geeft of als de cruisecontrol automatisch gas geeft.
– Idle Speed Driving: de functie Idle Speed Driving benut het hoge koppel bij lage toerentallen van de 15,2-litermotor om wegrijden vanuit stilstand en manoeuvreren nog comfortabeler te laten verlopen en daarbij brandstof te besparen. Met de TipMatic in de stand ‘D’ rijdt de truck bij stationair toerental weg zodra de chauffeur zijn voet van het rempedaal haalt.

GPS-cruisecontrol en vernieuwde assistentiesystemen
De nieuwe TGX D38 is verder uitgerust met een nieuwe generatie veiligheids- en assistentiesystemen. De gps-satellietgestuurde cruisecontrol EfficientCruise anticipeert op stijgende en dalende trajecten dankzij de koppeling met gedigitaliseerde kaartgegevens. Helling af laat het systeem de truck extra vaart maken om daarvan bergopwaarts profijt te hebben. Het gebruik van deze slimme cruisecontrol kan op geaccidenteerde trajecten tot zes procent brandstofbesparing opleveren zonder enig verlies aan gemiddelde snelheid.
Bergopwaarts voorkomt EfficientCruise dat de MAN TipMatic 2-transmissie terugschakelt als duidelijk is dat de truck in de ingeschakelde versnelling de top van de helling kan bereiken. De chauffeur kan de snelheidstolerantie met vier standen instellen en daarmee onder alle verkeersomstandigheden optimaal gebruik maken van de MAN EfficientCruise.
De MAN TGX D38 is standaard voorzien van de noodremassistent EBA (Emergency Brake Assist). Dit systeem reduceert de kans op en de gevolgen van kop-staartaanrijdingen – zo’n 32 procent van alle ongelukken met trucks. EBA detecteert rijdende voertuigen en stilstaande objecten met behulp van een op het front gemonteerde radarsensor. Als de chauffeur niet reageert op waarschuwingssignalen, zal het systeem zelfstandig een noodstop maken.
MAN presenteert op de IAA 2014 ook een verbeterde versie van zijn rijbaanassistent LGS (Lane Guard System). Dankzij een camera met hogere resolutie kan het systeem het verloop van de rijbaan nauwkeurig in kaart brengen, zodat het systeem niet te snel waarschuwingen afgeeft bij overschrijding van de wegmarkering. Dit maakt lange ritten met de rijbaanassistent comfortabeler en verhoogt de chauffeursacceptatie aanzienlijk.
De optionele MAN Adaptive Cruise Control (ACC) houdt automatisch een veilige afstand aan tot een langzamer rijdende voorligger en remt indien nodig van zelf af.

De nieuwe motor: betrouwbaar concept voor lage bedrijfskosten
Met de 15,2-liter zescilinder lijnmotor D3876 heeft MAN een extreem betrouwbare en hoogst efficiënte diesel voor de top van de markt ontwikkeld. De nieuwe krachtbron herbergt talrijke constructies die bijdragen aan lagere bedrijfskosten. Wezenlijke aspecten zijn de degelijke bouwwijze, de levensduur, het gunstige verbruik en het geringe onderhoud.
De D3876 is nauw verwant aan de D20/D26-motoren. MAN-ingenieurs borduren voort op een concept dat zich al miljoenen kilometers heeft bewezen. Om de prestaties, de betrouwbaarheid, de brandstofefficiency, het gewicht en de onderhoudsvriendelijkheid naar topniveau te tillen, is gebruikgemaakt van de nieuwste technieken, zoals common-railinspuiting van de derde generatie met 2.500 bar inspuitdruk. Die zorgt voor een nog betere inspuitnevel en vermenging van brandstof met verbrandingslucht. Ook het aandrijven van de brandstofpomp vergt minder energie en dat spaart eveneens brandstof.
Hoogwaardige metaallegeringen en grondstoffen leggen de basis voor een relatief lichte motor, waardoor MAN een gewichtsbesparing van 160 kilogram ten opzichte van de krachtigste versie van zijn Euro 5 D28 V8 heeft kunnen realiseren. Met name gaat het om een uit aluminium gegoten vliegwielhuis met geïntegreerde motorophanging waarbij de carterpan en het kleppendeksel zijn gemaakt van sterk, slagvast kunststof. Dit materiaal maakt ook de toepassing mogelijk van de door MAN gepatenteerde geluiddempende honingraatvormige structuur van de onderzijde van de carterpan.
Ook in de cilinderkop van de D3876 past MAN een nieuwe technologie toe. Het is de eerste truckdiesel met gewelfde kleppen. Deze bouwwijze maakt in- en uitlaatkleppen beter bestand tegen vervorming en daarmee slijtage. Kleppen en klepzittingen sluiten altijd met de juiste hoek op elkaar aan. Daarmee verdubbelt de klepstelinterval: kleppen stellen is nog slechts bij elke tweede olieverversing nodig. De olieverversingsinterval is met 100.000 km gelijk aan die van de MAN D26-motor. Het onderhoudsinterval van het partikelfilter ligt op boven de 500.000 km.
De nieuwe Top-Down-koeling voert de koelvloeistof in de cilinderkop direct naar de thermisch hoog belaste delen. Ook dat vermindert slijtage. MAN past bij de D3876 zogenoemde vuurringen toe boven in de cilinderbussen. Die gaan de vorming van koolaanslag en daarmee slijtage van de cilinderloopvlakken tegen. Het olieverbruik is daardoor eveneens geringer en de olie blijft schoner. De vuurringen dragen dus bij aan een langere levensduur van de motor.
De tweefasige turbo-oplading zorgt voor voldoende inlaatlucht over een breed toerenbereik. Al bij 930 krukasomwentelingen per minuut bereikt de MAN D3876 zijn maximumkoppel van 2.500 tot 3.000 Nm, afhankelijk van de vermogensvariant. Daarmee verschuift het bruikbare toerengebied naar lagere en gebruiksvriendelijker regionen.

Air Pressure Management voor het zwaardere werk
Op de EfficientLine-versies van de TGX D38 biedt MAN het Air Pressure Management systeem (APM) aan. De luchtcompressor schakelt alleen in als het nodig is. Bij langeafstandsverkeer is de compressor tot zo’n 90 procent minder in bedrijf en dat scheelt brandstof. Bij de TGX D38 past MAN een tweecilinder met een slagvolume van 476 cm3 toe. Voor hogere treingewichten is als optie een permanent met de motor meedraaiende compressor leverbaar met een slagvolume van 720 cm3.

Snel omhoog, snel omlaag
MAN biedt op de D38 krachtige motorremmen aan. De standaard Exhaust Valve Brake (EVB) biedt in de MAN TGX D38 tot 340 kW remvermogen.
In de D38-uitvoeringen voor zwaar transport wordt een nog krachtiger variant toegepast: de Turbo EVB. Door een trapsgewijze drukopbouw stijgt het maximale remvermogen hier naar 600 kW. De Turbo EBV komt later ook beschikbaar voor de D38-trucks voor het langeafstandsverkeer. Op dit moment is voor die voertuigen de Intarder de standaard leveromvang. De nieuwe generatie intarder biedt 3.500 Nm remkoppel en 500kW remvermogen.
BrakeMatic regisseert bij de MAN TGX D38 het samenspel tussen de retarder, de intarder en de bedrijfsremmen. Het remmanagement spaart slijtdelen, zoals remblokken en -schijven. Een geringe en gelijkmatige slijtage betekent dat onderhoud aan de remmen zo veel mogelijk tegelijk met de reguliere service meegenomen kan worden, waardoor stilstand voor onderhoud beperkt wordt.

Uitgebreid leveringsprogramma
De krachtigste MAN TGX is in veel versies leverbaar. Twee-, drie- en vierassige bakwagens en trekkers met XL-, XLX- en XXL-cabine in de asconfiguraties 4×2, 6×2, 6×4 en 8×4. De vierassige trekkers voor zwaar transport zijn er als 8×4/4 met drie achterassen voor een maximaal GVW van 41 ton treingewichten van 120 ton tot 250 ton.
Daarmee is de MAN TGX D38 niet alleen een topmodel als het gaat om prestige, maar ook als het gaat om het efficiëntste langeafstandstransport in bergachtig terrein en bij zware ladingen.

Economisch bij zwaar langeafstandstransport
De MAN TGX is niet alleen uitermate krachtig, hij is ook economisch in te zetten. Door zijn grote kracht- en remreserves zijn ook in heuvelachtig gebied hoge gemiddelde snelheden te bereiken bij een gunstig brandstofverbruik. Het compacte uitlaatgasreinigingssysteem maakt een grote brandstoftank mogelijk. De demper is niet groter dan die van de D26-motor. Tanks tot 1.400 liter inhoud zijn beschikbaar voor een comfortabele actieradius.

Inzetbaar voor zwaar transport met treingewichten tot 250 ton
Zwaar transport is een ander toepassingsgebied voor de MAN TGX D38 – vooral dankzij de versie met 640 pk. De MAN TipMatic 2 is voor de treingewichten boven de 120 ton met de 560 en de 640 pk gekoppeld aan een hydraulische koppelomvormer. Die brengt het maximale koppel van 2.700/3.000 Nm van de motor soepel over op de weg. De nieuwe, sterkste Turbo EVB (Exhaust Valve Brake) is eveneens voorbestemd voor zwaar transport. De mede door de goede koeling langdurig te benutten retarder heeft 600 kW remvermogen. Waarbij de 640 k voorbehouden is voor de treingewichten boven de 180 ton en standaard voorzien is van een extra koeler op het draagstel achter de cabine.

Geef een antwoord