Audi

Audi A3 Sportback e-tron met 7% bijtelling eind dit jaar leverbaar

LaVoitureAudiA3Sportbacketron24De A3 Sportback e-tron is de eerste plug-in hybride van Audi. De slimme aandrijflijn met een TFSI-benzinemotor, een elektromotor en een lithium-ion accu zorgt voor pittige prestaties in combinatie met een ECE-normverbruik van 1,5 l/100 km. De daarmee corresponderende CO2-uitstoot (gemiddeld 35 g/km) zorgt ervoor dat de A3 Sportback e-tron valt in de 7% bijtellingscategorie. De ruime en praktische A3 Sportback e-tron komt in december op de markt. Hij is eind juli te bestellen vanaf € 39.700.

LaVoitureAudiA3Sportbacketron20In de vijfdeurs Audi A3 Sportback e-tron werkt een 1.4 TFSI met een vermogen van 110 kW/150 pk samen met een elektromotor die in de behuizing van de zestraps S tronic-transmissie is geïntegreerd. Het vermogen van de elektromotor bedraagt 75 kW/102 pk. Het systeemvermogen komt op 150 kW/204 pk en het systeemkoppel op 350 Nm. Daarmee is de A3 Sportback e-tron goed voor pittige prestaties: de sprint van 0-100 km duurt 7,6 s en de topsnelheid bedraagt 222 km/h. Als alleen de elektromotor wordt gebruikt (fluisterstil en lokaal emissievrij), wordt de topsnelheid automatisch afgeregeld op 130 km/h.

LaVoitureAudiA3Sportbacketron2Zeer zuinig, 7% bijtelling
Door het slimme samenspel van de TFSI- en de elektromotor komt het gemiddelde verbruik van de A3 Sportback e-tron op 1,5 l/100 km. Dit komt overeen met een gemiddelde CO2-uitstoot van 35 g/km. De Audi A3 Sportback e-tron valt hiermee in de 7% bijtellingscategorie.

Maatwerk: drie rijmodi
De A3 Sportback e-tron kent verschillende rijmodi, die door middel van de EV-toets zijn te selecteren. In EV-modus wordt alleen de elektromotor ingezet. De auto beweegt zich dan fluisterstil voort zonder schadelijke stoffen uit te stoten. De actieradius in EV-modus bedraagt 50 km. De modus ‘Auto’ staat voor de hybridemodus met een optimaal samenspel tussen de TFSI- en de elektromotor. In deze modus kan de auto bij lage belasting/constante snelheid ook ‘zeilen’: de TFSI-motor en de elektromotor worden uitgeschakeld – kinetische energie zorgt voor maximale reikwijdte. De kinetische energie die bij afremmen en uitrollen vrijkomt, wordt automatisch omgezet in elektrische energie die direct naar de accu wordt gevoerd. In de S-stand ligt de nadruk op maximale prestaties, onder meer door de activering van de boostfunctie, waarbij het maximale vermogen en koppel beschikbaar zijn. Ten slotte is er de ‘Hybrid Hold’-modus. Hierbij wordt elektrische energie in de accu ‘vastgehouden’ voor bijvoorbeeld stadsverkeer in de plaats van bestemming.

LaVoitureAudiA3Sportbacketron6Innovatieve lithium-ion accu
De elektromotor wordt gevoed door een lithium-ion accu met een capaciteit van 8,8 kWh. Deze accu is opgebouwd uit 8 modules met elk twaalf cellen – 96 in totaal dus. Inclusief alle ‘randapparatuur’ weegt hij 125 kg. De accu is onder de achterbank gemonteerd, hij is vloeistofgekoeld en heeft een eigen temperatuurregeling. Daardoor kan de A3 Sportback e-tron zowel in de zomer als in de winter volledig elektrisch rijden. Bij een aanrijding waarbij de gordelspanners en/of airbags is actie komen, wordt het complete systeem automatisch spanningsvrij gemaakt.

Laden kan overal
De laadaansluiting voor de accu van de A3 Sportback e-tron bevindt zich achter de Audi-ringen in de grille. De benodigde aansluitingen voor thuisgebruik (230 Volt) en openbare laadpunten worden standaard meegeleverd. Bij gebruik van het reguliere (230 V) stroomnet bedraagt de laadtijd van de accu circa 3 uur en 45 minuten. Bij gebruik van een openbaar/industrieel laadpunt (gelijkstroom) wordt dat verkort tot 2 uur en 25 minuten. Audi biedt klanten de mogelijkheid om thuis en op het werk een oplaadpunt te monteren.

Handige app met speciale diensten
Speciaal voor de A3 Sportback e-tron heeft Audi de e-tron Mobile Online Services ontwikkeld. Via een app is de status van de auto op afstand te raadplegen en kan ook het laadproces gestart of gestopt worden. Ook handig, comfortabel en efficiënt: via de app is de auto voor te koelen of te verwarmen.

Praktisch en herkenbaar
De A3 Sportback e-tron biedt mede dankzij de wielbasis van 2.630 mm plaats aan vijf personen. De bagageruimte heeft een inhoud van 280 liter. Door de achterbank neer te klappen komt dat op 1.120 liter.
In het instrumentenpaneel valt de ‘powermeter’ op. Deze bevindt zich op de plaats waar zich normaal de toerenteller bevindt. De powermeter laat zien hoe de aandrijflijn functioneert en geeft de laadstatus van de batterij weer. Via het MMI zijn de energiestromen van het systeem weer te geven in de vorm van grafieken. Van buiten is de A3 Sportback e-tron te herkennen aan de specifieke matzwarte grille met 14 dunne verchroomde spijlen, de sportieve bumpers (achter met diffuser) en de speciaal voor dit model ontwikkelde 17-inch lichtmetalen velgen, of 18-inch lichtmetalen velgen (standaard voor Ambition).

Weldadig
Ook als het gaat om de standaarduitrusting komt de A3 Sportback e-tron royaal voor de dag. Standaard beschikt hij bijvoorbeeld over volledige LED-verlichting, 17-inch e-tron velgen, MMI Radio, volautomatische comfortairconditioning, Audi Drive Select waarmee individuele instellingen zijn te realiseren, de comfortsleutel en een multifunctioneel sportstuurwiel. Tegen een meerprijs van € 3.000 is hij ook leverbaar in Pro Line Plus-uitvoering. De standaarduitrusting wordt dan uitgebreid met MMI navigatie plus, Audi connect met mobiele diensten én WLAN-hotspot, Audi Sound System, licht- en regensensor en een comfortabele middenarmsteun vóór.

De levering van de Audi A3 e-tron start in november van dit jaar. Hij is vanaf eind juli te bestellen.

Geef een reactie