Audi
Audi

Nieuwe Audi A3: premium in technologie en innovatie

Audi heeft de succesvolle Audi A3 op tal van fronten in het nieuw gestoken. De compacte premium middenklasser krijgt nieuwe rijassistentiesystemen, motoren en gewijzigde koplampen en achterlichten. Eveneens nieuw voor de A3 is de Audi virtual cockpit. Ook de Audi S3 krijgt tal van innovaties en is nog sportiever dan voorheen. Samen met de Audi A3 Sportback e-tron en Audi A3 Sportback g-tron biedt de vernieuwde A3 modelserie het meest veelzijdige motorenaanbod in zijn segment.

De Audi A3 is voortaan leverbaar met diverse rijassistentiesystemen die tot dusver waren voorbehouden aan de grotere modellen van het merk. Voorbeelden zijn het doorontwikkelde Audi active lane assist en Audi pre sense front met predictive pedestrian protection. Nieuw in dit segment is de file-assistent die samenwerkt met de Audi adaptive cruise control (ACC) en diens stop & go-functie. Een andere nieuwe feature voor de Audi A3 is de als meeruitvoering verkrijgbare Emergency Assist. De nieuwe cross-traffic assist rear waarschuwt voor kruisend verkeer achter de auto.

Geavanceerd infotainment
Nieuw in het interieur van de Audi A3 is de Audi virtual cockpit. Dit innovatieve bedieningsconcept is voor het eerst verkrijgbaar in het compacte segment. Verder is het MMI-systeem voorzien van een nieuwe menustructuur. De tegen meerprijs verkrijgbare MMI navigatie en MMI navigatie plus zorgen er in combinatie met de Audi connect-module voor dat tal van onlinefuncties in de auto beschikbaar zijn. In het interieur valt verder het nieuwe driespaaks stuurwiel op. Voor nog meer comfort tijdens lange ritten is nu een bestuurdersstoel met massagefunctie leverbaar.

Primeur in segment: Matrix LED-koplampen
In het verder aangescherpte front beschikken de nieuw vormgegeven koplampen van de Audi A3 nu standaard over xenon-verlichting, optioneel zijn LED-koplampen en – voor het eerst in dit segment– Matrix LED-koplampen verkrijgbaar.

Primeur: 1.0 TFSI driecilinder benzinemotor
Het motorenaanbod van de Audi A3 bestaat uit vijf motoren (drie benzine- en twee dieselmotoren) met vermogens uiteenlopend van 81 kW/110 pk tot 140 kW/190 pk. Voor het eerst wordt in de Audi A3 met de 1.0 TFSI een driecilindermotor aangeboden, met 85 kW/116 pk en een koppel van 200 Nm tussen 2.000 en 3.500 tpm. Deze nieuwe basis-benzinemotor is zuinig zonder concessies te doen op het gebied van rijplezier. Eveneens nieuw voor de Audi A3 is de 2.0 TFSI met 140 kW/190 pk, desgewenst met quattro vierwielaandrijving. Voor deze motor is tevens een compleet nieuw ontwikkelde zeventraps S tronic met dubbele koppeling verkrijgbaar.

Op dieselgebied levert Audi de 2.0 TDI viercilinder met 110 kW/150 pk. De basis-dieselmotor is de 1.6 TDI met 81 kW/110 pk.

Nog milieuvriendelijker: de nieuwe Audi A3 Sportback e-tron
De Audi A3 Sportback e-tron plug-in hybride combineert een 110 kW/150 pk sterke 1.4 TFSI-motor met een elektromotor die een vermogen van 75 kW levert, wat het systeemvermogen op 150 kW/204 pk brengt. Het volledig opladen van de lithium-ion batterij (8,8 kWh) via een 380 volt driefasen stopcontact vergt iets meer dan twee uur. Een duurzaam alternatief is de Audi A3 Sportback g-tron op aardgas.

Meer vermogen: de nieuwe Audi S3
De Audi S3 heeft voortaan 7 kW/10 pk meer tot zijn beschikking. De 2.0 TFSI levert nu een vermogen van 228 kW/310 pk en in combinatie met de S tronic een koppel van 400 Nm (+20 Nm) over een breed toerenbereik van 2.000 tot 5.400 toeren per minuut. Daarnaast zijn de elektronische stabiliteitsregeling en de lamellenkoppeling voorzien van een afstelling die specifiek voor de Audi S3 is ontwikkeld. Het resultaat: nog meer sportiviteit, rijplezier en veiligheid.

Nu te bestellen, vanaf juli bij de dealers
Audi is inmiddels gestart met de voorverkoop van de nieuwe Audi A3. Per direct zijn de verschillende modelvarianten – de 3-deurs, Sportback, Limousine en Cabriolet – al met diverse motoren te bestellen. Verschillende daarvan komen in aanmerking voor 21 procent fiscale bijtelling, in nagenoeg alle gevallen zijn ze ook met een 7-traps S tronic-automaat (met dubbele koppeling) te combineren. Eind deze maand volgt tevens de 1.0 TFSI driecilinder turbo benzinemotor, die als basismotor de prijslijst aanvoert met een prijs vanaf € 26.050* (Audi A3 3-deurs basic).

Nieuwe uitvoeringen
Tegelijk met de lancering van de vernieuwde Audi A3 zijn de uitvoeringen gewijzigd, in lijn met de overige recent geïntroduceerde Audi-modellen. Dat betekent dat de Audi A3 naast de basic-versie nu twee keuzes biedt: sport en design, beide tegen een meerprijs van € 1.600.

De Audi A3 sport krijgt onder meer een Singleframe grille en sportdiffusor achter, aluminiumaccenten in het interieur, aluminium instaplijsten, verchroomde uitlaatsierstukken, 17 inch lichtmetalen velgen, sportstoelen, een sportonderstel en Audi drive select.

De Audi A3 design onderscheidt zich door zaken als een Singleframe grille en designdiffusor achter, aluminiumoptiek in het interieur, aluminium instaplijsten, verchroomde uitlaatsierstukken, 17 inch lichtmetalen velgen, 3-D optiek titaangrijs inleg, ‘Regatta mono.pur’ stoelbekleding, het lichtpakket en blanke raamlijsten.

Aanvullend levert Audi voor de nieuwe A3 vanzelfsprekend ook de complete Pro Line, Pro Line Plus en Pro Line S pakketten, evenals een keur aan individuele opties.

Geef een antwoord