Audi

Audi geeft autonoom rijdende testauto ‘Jack’ menselijke trekjes

Audi heeft opnieuw bewezen een leidende rol te hebben op het gebied van autonoom rijden. De jongste testauto van het merk, de Audi A7 piloted driving concept, kortweg ‘Jack’ genaamd, heeft niet alleen geleerd om alle rijmanoeuvres op de snelweg geheel zelfstandig uit te voeren; hij reageert ook op welhaast menselijke wijze op andere weggebruikers. ‘Jack’ past zijn rijstijl automatisch aan de omstandigheden en het overige verkeer aan – het is een testauto met goede sociale vaardigheden.

500_audia7piloteddrivingconcept1

Audi blijft grote stappen zetten op het gebied van autonoom rijdende auto’s. ‘Jack’ – de interne koosnaam voor het testmodel Audi A7 piloted driving concept – rijdt nog natuurlijker. Dit wordt geïllustreerd door de wijze waarop hij op bijna menselijke wijze reageert op potentieel gevaarlijke situaties. Zo houdt ‘Jack’ nu meer tussenafstand bij het passeren van vrachtwagens. De A7 Sportback wijst andere weggebruikers er ook op dat hij gaat inhalen door de richtingaanwijzer in te schakelen en langzaam richting de rijbaanmarkering op te schuiven – net als menselijke bestuurders dagelijks doen.

500_audia7piloteddrivingconcept3

De coöperatieve houding van ‘Jack’ komt met name tot uiting als andere auto’s naar de rijbaan willen wisselen waar hij op rijdt. De testauto beslist dan – aan de hand van het geselecteerde rijprofiel – of hij moet accelereren of remmen, afhankelijk van wat het meest handig is voor overige weggebruikers. Een andere nieuwe feature: desgewenst kan het navigatiesysteem een route selecteren die het hoogste percentage trajecten biedt waar autonoom gereden kan worden.

500_audia7piloteddrivingconcept16

Superbrein
Het superbrein van Audi’s autonoom rijdende auto wordt gevormd door de centrale rijassistentie-controller, zFas genaamd. Deze maakt gebruik van high-performance processoren om de input van sensoren realtime te evalueren en een model van de omgeving van de auto te creëren. Dit model geeft een zo duidelijk mogelijk beeld van de actuele (verkeers)situatie. Daarmee kan het zFas-systeem van tevoren kijken welke manoeuvres er nodig zijn. Hij kan met andere woorden in de toekomst kijken.

500_audia7piloteddrivingconcept6

De toekomst is connected en dat geldt vooral voor autonoom rijden. Op termijn zullen auto’s en infrastructuur intensiever met elkaar communiceren. Gezamenlijke informatie-interfaces zijn hier een belangrijke voorwaarde voor; die zorgen ervoor dat de voordelen van autonoom rijden beter benut kunnen worden op snelwegen. Het gedigitaliseerde testtraject op de Duitse A9 – dat is aangekondigd door het Bundesministerium für Verkehr und digitale Infrastruktur – biedt perfecte omstandigheden om toekomstige functies en concepten te testen en door te ontwikkelen. Audi test hier de technische mogelijkheden van de Car-to-X communicatie – onder reële omstandigheden dus.

500_audia7piloteddrivingconcept7

Geef een reactie