Nissan

Nissan brengt toonaangevende EV-expertise naar het bedrijfsautosegment

Nissan e-NV200Met de lancering van de e-NV200 – het tweede 100 procent emissievrije voertuig in het Nissan-gamma – krijgt Nissans emissievrije revolutie een belangrijk vervolg. In een tijd waarin de luchtkwaliteit in binnensteden een serieus probleem begint te vormen, introduceert Nissan de e-NV200, die dankzij de elektrische aandrijving volledig emissievrij rijdt. Bij inzet als bedrijfsauto en taxi in stadscentra speelt de e-NV200 een grote rol in het verbeteren van de luchtkwaliteit.

Behalve het feit dat de Nissan e-NV200 geen uitlaat heeft en geen enkele vorm van CO2, roet en stikstofoxiden (NOx) uitstoot, produceert de elektromotor ook geen geluid. De aandrijflijn staat garant voor een zeer ontspannen en dus veilige rit, zonder schakel-momenten. De motor levert vanaf stilstand continue maximaal trekkracht. De Nissan e-NV200 is ideaal voor gebruik in steden en dorpen. De actieradius bedraagt 170 kilometer (volgens NEDC) en daarmee voldoet hij ruimschoots aan de eisen van de gebruiker. Zo’n 70 procent van alle compacte bestelauto’s rijdt namelijk gemiddeld honderd kilometer per dag. De riante laadruimte is identiek aan die van de Nissan NV200 met verbrandingsmotor, maar overtreft met 795 kilo zelfs het laadvermogen van zijn dieselbroer.

Aandrijflijn van de Nissan LEAF
De e-NV200 combineert de prijswinnende aandrijflijn van de Nissan LEAF (World Car of the Year 2011) met het laadvolume – het grootste in zijn klasse – van de Nissan NV200 (International Van of the Year 2010). De Nissan e-NV200 is echter niet zomaar een omgebouwde conventioneel aangedreven bestelauto. Hoewel veel belangrijke elementen van de Nissan LEAF en NV200 zijn overgenomen, is circa 30 procent van alle onderdelen specifiek voor de e-NV200 ontworpen. Er zijn uiterlijke wijzigingen, een nieuw onderstel, wijzigingen in het interieur, een nieuw batterijpakket en een hoogwaardiger regeneratief remsysteem. Het resultaat is een emissievrij voertuig dat in staat is een aanzienlijke bijdrage te leveren aan toekomstige mobiliteit en het businessmodel van ondernemingen in de transport- en taxibranche. Net zo belangrijk is het feit dat zijn duurzame karakter positief bijdraagt aan het imago van de onderneming die met de Nissan e-NV200 rijdt.

Gesloten bestelauto, personenvariant en taxi
Vanaf de verkoopstart in juni is de Nissan e-NV200 leverbaar als gesloten bestelauto en als luxe personenvariant onder de naam Evalia. Het komende jaar worden ook taxi-uitvoeringen van de e-NV200 op de markt gebracht. De eerste stad die de e-NV200 als taxi inzet, is Barcelona. In Amsterdam rijdt Taxi Electric vanaf september met een aantal e-NV200 taxi’s. De gesloten bestelauto heeft een laadvolume van 4,2 m3 en biedt ruimte voor twee europallets. De laadruimte is optimaal toegankelijk dankzij een schuifdeur aan weerszijden en twee ver openslaande achterdeuren. Een schuifdeur aan de rechterzijde is standaard, optioneel kan gekozen worden voor een schuifdeur aan weerszijden.

Lage gebruikskosten
– De Nissan e-NV200 is ook toonaangevend op het gebied van kilometerkostprijs. Mede dankzij het ontbreken van olie, riemen, versnellingsbak en koppeling liggen de onderhoudskosten van de e-NV200 circa 40 procent lager dan die van de concurrentie met conventionele verbrandingsmotor. Ook de energiekosten zijn aanzienlijk lager. Stroom voor honderd kilometer actieradius is tot wel 60 procent voordeliger dan de kosten voor diesel voor dezelfde actieradius.
– Via een huisstopcontact (3,3 kW/16A) duurt het circa acht uur om de lithium-ion-batterij volledig op te laden. De e-NV200 kan dus in een nacht volledig worden opgeladen. Via de optionele 6,6 kW/32A-lader wordt de oplaadtijd gehalveerd tot slechts vier uur.
– Ook bestaat de mogelijkheid om te laden via een speciale CHAdeMO DC 50 kW-snellader die de batterij in slechts 30 minuten voor 80 procent oplaadt. Dat betekent dat de batterij van de e-NV200 bijvoorbeeld kan worden opgeladen tijdens het laden en lossen van goederen.
– Inmiddels zijn in Europa ook al meer dan 1.100 CHAdeMO-snelladers operationeel, maar naar verwachting zullen veel ondernemingen zelf snelladers plaatsen op plekken waar de e-NV200 regelmatig komt.

Geef een antwoord