Nissan

Winnaar GT Academy achter stuur van Nissan ZEOD RC op Le Mans

Nissan ZEOD RC, Nissan ZEOD RCDe Belg Wolfgang Reip kruipt tijdens de komende 24-uursrace van Le Mans achter het stuur van de opmerkelijke Nissan ZEOD RC. Nissan neemt deel met het speciale prototype, dat een “elektrische” topsnelheid heeft van meer dan 300 km/uur. Minstens zo bijzonder: Reip is pas anderhalf jaar autocoureur en leerde het racen thuis op zijn Sony Playstation.

Reip is na Lucas Ordoñez de tweede rijder die Nissan bekendmaakt als coureur van de ZEOD RC. Beide coureurs stroomden via het Playstation-racespel Gran Turismo door naar de Nissan GT Academy, waarna ze een professionele racecarrière begonnen. Reip won in 2012 de Europese finale van de GT Academy. Ook al had hij geen enkele circuitervaring, hij heeft de racewereld sindsdien echter versteld doen staan. De Belg debuteerde in 2013 in de 24-uursrace van Dubai en nam daarna deel aan de Blancpain Endurance Series.

Podiumplaats
Zijn goede prestaties in de GT3 Nissan GT-R bezorgden hem een plaats in het team dat de FIA World Endurance Championship-race in Bahrein reed. In zijn eerste race in een LM P2-prototype pakte Reip een podiumplaats.
Wolfgang Reip rijdt dit jaar tijdens de 24-uursrace van Le Mans met Lucas Ordoñez. De Spanjaard (winnaar van de GT Academy 2008) behaalde in de LM P2-klasse al twee keer een podiumplaats tijdens de beroemde 24-uursrace. Nissan maakt binnenkort ook de naam van de derde rijder van de ZEOD RC bekend.

Verschrikkelijk snel
‘Iedereen is onder de indruk van Reips kwaliteiten. Zijn prestaties in Dubai, in de race voor de Blancpain Series, en daarna in Bahrein hebben bij iedereen de ogen geopend’, vertelt Darren Cox, Nissans Global Motorsports Director. ‘Hij rijdt niet alleen verschrikkelijk snel maar hij leert ook vlug en geeft heel goede technische feedback aan het team. Reip heeft al testgereden met de ZEOD RC en opnieuw waren we onder indruk van hem.’ Reip en teamgenoot Ordoñez leerden het racen thuis, achter de Sony Playstation. Zonder echte circuitervaring pakten ze daarna podiumplaatsen in belangrijke races.

Het duo gaat nu de experimentele, elektrisch aangedreven Nissan ZEOD RC besturen. Die auto is voorzien van krachtige elektromoren die zorgen voor een top van meer dan 300 km/uur. De Nissan-racer kan ook een volledige ronde elektrisch afleggen. Ook is een nieuw ontwikkelde driecilinder turbomotor aan boord. Deze motor weegt slechts 40 kilo en levert bijna 300 kW.
De accu wordt opgeladen tijdens het afremmen van de auto. Per volle tank benzine zal de ZEOD RC één volle ronde elektrisch racen. De auto is ingeschreven voor “Garage 56”, die de organisatie toewijst aan auto’s met innovatieve techniek. De komende race op Le Mans is voor Nissan de aanloop naar seizoen 2015, wanneer het merk aan het LM P1-kampioenschap deelneemt.

Op de Autosalon van Genève toont Nissan de ZEOD RC. Wolfgang Reip en Darren Cox geven een persconferentie op dinsdag 4 maart om 14.30 uur.

Geef een antwoord