Opel

Compromisloos sportief: de nieuwe Opel Astra OPC EXTREME

LavoitureOpelAstraOPC5De Opel Astra OPC EXTREME beleeft zijn wereldpremière op de internationale Autosalon van Genève. De rasechte sportauto is ontwikkeld op de Nordschleife van de Nürburgring, het uitdagendste circuit ter wereld. Hij wordt aangedreven door een 2,0-liter turbomotor met meer dan 220 kW (300 pk) vermogen. De hightech componenten zijn afkomstig van de raceversie, de Opel Astra OPC Cup. Met de Astra OPC EXTREME is racetechnologie beschikbaar voor de openbare weg. Als het publiek zo positief reageert als Opel verwacht, dan wil de autofabrikant in beperkte oplage een versie produceren die toegestaan is voor de openbare weg.

De minimaal 220 kW (300 pk) sterke 2,0-liter turbobenzinemotor is de krachtigste viercilinder die Opel ooit heeft geproduceerd en verdiende zijn sporen al op de circuits. De motor is uit aluminium vervaardigd en voorzien van directe injectie en variabele nokkenastiming. Een handgeschakelde zesversnellingsbak stuurt het vermogen naar een sperdifferentieel.

LavoitureOpelAstraOPC3Formule 1-techniek
Koolstofvezel composiet is vanwege het geringe gewicht zeer geliefd in de Formule 1. Opel past het ook toe in de Astra OPC EXTREME. Uit het ultralichte materiaal zijn de achtervleugel, de diffuser, de voorspoiler, de motorkap, de ophanging met kruisverbinding, de wielen, de ventilatie van de achterste wielkast en het dak gemaakt. Hierdoor is de auto honderd kilo lichter dan de reguliere Astra OPC.
De 19-inchwielen uit koolstof zijn 20 kilo lichter dan gelijkwaardige wielen van aluminium. Dat bespaart gewicht in een cruciale zone, want het reduceert het onafgeveerde gewicht aanzienlijk. Het koolstofvezel dak weegt nauwelijks 2,3 kilo, tegenover de 9,7 kilo van een stalen dak. Daardoor ligt het zwaartepunt van de Astra EXTREME aanzienlijk lager dan dat van een volledig stalen versie. De spatborden zijn uit aluminium vervaardigd en wegen elk maar 700 gram, tegenover de 2,1 kilo zware stalen exemplaren.

LavoitureOpelAstraOPC6Raceprestaties
Door het lage gewicht vliegt de Astra OPC EXTREME net zo snel door de bochten op de gewone weg als zijn racebroer tijdens het Endurance Championship (VLN) op de Nürburgring. Opel heeft de Astra OPC EXTREME meer remkracht gegeven door middel van een Brembo-remsysteem met zes zuigers per wiel en schijven van 370 millimeter diameter aan de voorzijde. De banden in de maat 245/35 zijn speciaal voor de EXTREME-versie ontwikkeld. De vering en demper kunnen bovendien worden aangepast aan de omstandigheden.

LavoitureOpelAstraOPC4Compromisloos design
Opel verwijderde de achterbank en installeerde een veiligheidskooi. De bestuurder en de navigator zitten in speciaal ontworpen Recaro-kuipstoelen met zespuntsgordels. Het stuur is met koolstofvezel versterkt, met suède overtrokken en afgewerkt met gele stiksels. De basiskleur van Opel Motorsport komt ook terug in het exclusieve logo en op de rand van de voorspoiler. De meerlagige lak van de Astra OPC EXTREME wordt gecombineerd met hoogstaande graphics met 3D-effect.

LavoitureOpelAstraOPC2“Met de nieuwe Astra OPC EXTREME tonen we wat puur rijgenot betekent. Dit studiemodel is gewoonweg spectaculair. Autoliefhebbers zullen het design ook waarderen; dat is opvallend maar toch subtiel. Het interieur is imposant en typisch Opel: fraai, goed afgewerkt en van Duitse kwaliteit. De EXTREME is de nieuwe topper in onze Astra-familie, met alle kenmerken van een supersportauto”, zegt dr. Karl-Thomas Neumann, de CEO van Opel.

Geef een reactie