Hyundai

Hyundai Intrado: stijlvol, schoon en intelligent

LavoitureHyundaiIntrado1Hyundai Motor onthult Intrado, Hyundai’s visie op hoe auto’s moeten voldoen aan de toekomstige mobiliteitsbehoeften. Deze conceptauto is veel meer dan een stylingoefening; Intrado is stijlvol, schoon, intelligent en toont aan dat geavanceerde technologieën en een hedendaags ontwerp uitstekend zijn te combineren met de hoogste eisen en wensen van de meest kritische bestuurder en passagiers.

Hyundai Intrado wordt op de Autosalon van Genève (6 tot en met 16 maart 2014) voor het eerst aan het publiek getoond. Met deze unieke conceptauto laat Hyundai zien wat het verwacht dat consumenten in de nabije toekomst nodig hebben en wat zij verwachten van hun auto. Auto’s die gemakkelijk zijn te gebruiken, intuïtief zijn te besturen, gemakkelijk zijn in reparatie en onderhoud, voorzien zijn van intelligente systemen én naadloos aansluiten bij – of eenvoudig zijn aan te passen aan – de wisselende eisen van drukke en actieve levensstijlen.

LavoitureHyundaiIntrado2Geïnspireerd op geavanceerde technologie vliegtuigindustrie
Intrado is vernoemd naar de onderzijde van een vliegtuigvleugel – het deel dat zorgt voor lift. De geavanceerde materialen en technieken die zijn gebruikt, zijn dan ook geïnspireerd op de vliegtuigindustrie. De auto lijkt door zijn uitgesproken uiterlijk voortdurend in beweging te zijn. Er is zoveel mogelijk gewicht bespaard. Continu is gezocht naar logische oplossingen voor complexe problemen, met een zeer zuivere doelstelling; de creatie van een zeer efficiënte ‘volgende generatie’ brandstofcelaandrijflijn.

De buitenzijde van Intrado toont een vooruitziende interpretatie van Hyundai’s veel geprezen Fluidic Sculpture-designtaal. De kenmerkende vorm van het voertuig wordt bepaald door de noodzakelijke aerodynamische efficiëntie. Het model is gladder en meer gepolijst, zonder al te veel versieringen. De carrosseriedelen zijn vervaardigd van geavanceerd superlichtgewicht staal, afkomstig van Hyundai’s eigen staalfabriek.

LavoitureHyundaiIntrado4Functionele schoonheid
Het interieur van Intrado is ontworpen met als doel de bruikbaarheid en de doelmatigheid te vergroten én de flexibiliteit die de berijders wensen verder te verhogen. Door geavanceerde materialen te gebruiken en voor radicale vormen te kiezen, is een ontwerp ontstaan met een functionele schoonheid. De deuren en panelen in de auto sluiten naadloos aan op het ‘carbon’ frame, waarbij de koolstofvezel duidelijk te zien is bij het openen van portieren, motorkap of kofferruimte. Componenten die meestal zijn verborgen, waaronder de luchtventilatoren en de bevestigingssystemen voor de stoelen, zijn in Intrado juist duidelijk zichtbaar. Het gebruik van fel Beaufort-oranje contrasteert fijntjes met de zichtbare koolstofvezel, met als resultaat dat de ingetogen vormgeving juist extra wordt geaccentueerd.

LavoitureHyundaiIntrado3Lichtere en sterkere materialen
Met de superlichtgewicht structuur van Intrado toont Hyundai aan dat het lichtere en sterkere auto’s kan en gaat bouwen die nog beter te rijden zijn en ook eenvoudiger te repareren en te produceren. Het centrale koolstofvezelframe is gebouwd met behulp van nieuwe gepatenteerde en technisch hoogstaande productiemethoden. Deze structuur geeft Hyundai de mogelijkheid de wijze waarop auto’s worden gebouwd radicaal te veranderen.

De sterkte en stijfheid van deze centrale carrosseriestructuur maakt het mogelijk bodypanelen van elk mogelijk materiaal te vervaardigen, waardoor ontwerpers meer flexibiliteit hebben. De lichtgewicht staalconstructies hebben voorts een grote invloed op de verbetering van de veiligheid en zijn bovendien gemakkelijker te vervangen of te repareren.

Intrado wordt aangedreven door een nieuwe generatie brandstofcelaandrijflijn die gebruikmaakt van een kleine en lichtere maar tegelijkertijd krachtiger 36 kWh lithium-ion-batterij. Intrado is binnen een paar minuten bij te tanken en heeft een actieradius van ruim 600 kilometer. De uitstoot is louter waterdamp. Behalve de verbeterde prestaties en het verhoogde bereik, belooft Intrado ook meer rijcomfort en rijdynamiek dankzij het lagere gewicht en de verbeterde efficiëntie van de brandstofcelaandrijflijn.

Eerste Hyundai van topdesigner Peter Schreyer
Intrado is de eerste Hyundai die is ontwikkeld onder leiding van Peter Schreyer, die in januari 2013 benoemd werd tot President en Chief Designer van Hyundai Motor Group. Hij beschrijft Intrado als ‘sensueel en vernieuwend’: ‘De concept car Hyundai Intrado reflecteert bovendien de openheid en de vernieuwingsdrang van Hyundai. En hij laat zien dat Hyundai zijn klanten graag laat kennismaken met de nieuwe vreugde en vrijheid van persoonlijke mobiliteit. Intrado is zuiver, logisch, liefdevol en leefbaar’, aldus Schreyer.

Intrado is ontworpen en ontwikkeld in het ontwikkelingscentrum van Hyundai Motor Europe in het Duitse Rüsselsheim en heeft de codenaam HED-9 gekregen: Hyundai European Design concept car no. 9.

Thomas Bürkle, Chief Designer bij Hyundai Motor Europe Technical Centre, leidde het designteam dat zich bezighield met de daadwerkelijke creatie van Intrado. ‘Het ontwerp is volkomen in lijn met onze belofte om een bijzondere, schone, efficiënte en onderscheidende auto te bouwen. De auto is ontwikkeld van binnen naar buiten uit, waarbij steeds de bestuurder en de passagiers centraal stonden. De buitenzijde kenmerkt zich door een sportief profiel met minimalistische vormen, terwijl in het interieur een minimale versiering is toegepast die een gevarieerde levensstijl toejuicht. De lichtgewicht constructie en de schone brandstofcelaandrijflijn dragen bij aan de efficiëntie van Intrado en aan de levensstijl van de toekomstige generatie automobilisten.’

Geef een antwoord