Volkswagen

25 jaar Golf Country

25 jaar geleden introduceerde Volkswagen met de Golf Country haar visie op wat we vandaag de dag kennen als de Sport Utility Vehicle (SUV). Daarmee was de Golf Country dé voorbode van de latere Fun-, Cross- en Alltrack-uitvoeringen van Volkswagen.

Volkswagen is altijd al in geweest voor ongebruikelijke ideeën. Daarom introduceerde het merk in maart 1989 op de Autosalon van Genève een terreinwaardig studiemodel op basis van de Golf II, Montana genaamd. Een jaar later bereikte de Montana het productiestadium onder de naam Golf Country. De basis voor het model, de vierwielaangedreven Golf syncro CL, werd in Wolfsburg gelegd. Vervolgens werd de auto in Graz door Steyr Daimler Puch verder op zijn offroad-taak voorbereid. Daar kreeg de Golf Country een stalen subframe, versterkte veren en een stalen bodembescherming. De grondspeling groeide daarbij tot 18 centimeter. Verder kreeg de auto vóór en achter stalen beschermdelen, verhuisde het reservewiel naar de achterklep en monteerde Volkswagen naast de reguliere koplampunits extra verstralers en mistlampen.

07-Golf-Country

Alleen voor fabrieksmedewerkers
Ondanks de relatief beperkte productie van slechts 7.735 exemplaren bracht Volkswagen in de anderhalf jaar dat de Golf Country leverbaar was twee speciale uitvoeringen uit: de in ‘waldgrün’ uitgevoerde Golf Country Allrounder – eenvoudig en functioneel qua uitrusting – en de Golf Country Chrom-Edition. Deze laatste was in een oplage van 558 stuks aanzienlijk luxer uitgerust, met ondermeer crèmekleurig leer, zwarte lak, een elektrisch bedienbaar Webasto vouwdak en chroomaccenten. Nog exclusiever waren de ongeveer vijftig ‘Wolfsburg Edition’-uitvoeringen van de Golf Country met de GTI-motor in het vooronder die enkel aan fabrieksmedewerkers voorbehouden waren.

Vandaag de dag is de Golf Country een echt liefhebbersmodel, waaraan in het AutoMuseum Volkswagen in Wolfsburg tot en met 7 februari 2016 een speciale tentoonstelling is gewijd.

One thought on “25 jaar Golf Country

Geef een antwoord