Skoda

De ENYAQ: elektrisch rijden à la ŠKODA

Enerverend, efficiënt en elektrisch: de ENYAQ is een grote stap voorwaarts in de elektrificatie van ŠKODA. Hij is de eerste lokaal emissievrije auto van het merk dat op het revolutionaire MEB-platform staat en biedt een enorme binnenruimte, een aansprekend design en volop rijdynamiek. De ENYAQ biedt keuze uit drie accuversies en vijf vermogensvarianten. Het eerste model van de nieuwe generatie elektrische ŠKODA’s arriveert begin 2021 in Nederland

De elektrische SUV van ŠKODA markeert het begin van een nieuw tijdperk. Met zijn grote actieradius van tot wel 500* kilometer en de snellaadmogelijkheid is hij perfect geschikt voor het afleggen van lange afstanden. Het nieuwe MEB-platform gaf de designers van ŠKODA alle ruimte om een ruimtelijk interieur te ontwerpen dat bol staat van de technologie en de typische Simply Clever features van het merk. Hij is 4.648 mm lang, 1.877 mm breed en 1.618 mm hoog, heeft een lange wielbasis van 2.765 mm en tot wel 585 liter bagageruimte. De laaddrempel ligt verrassend laag voor een SUV en dat maakt het inladen van grote items nog gemakkelijker.

Twee aandrijflijnen, drie accuveries en vijf vermogensvarianten

De ENYAQ gaat keuze bieden uit een groot aantal verschillende uitvoeringen. De basisversies krijgen achterwielaandrijving, net als de iconische ŠKODA’s van vroeger. De meest krachtige uitvoeringen hebben een tweede elektrische motor, die de vooras aandrijft en de topversie kan tot wel 1.200 kg trekken. De line-up begint met een 109 kW sterke basisversie met een 55 kWh accu en een range van 340* kilometer. De 132 kW sterke versie met een 62 kWh accu heeft een range van 390* km. De langste range, van 500* kilometer, staat op naam van de 150 kW sterke, achterwielaangedreven versie met 82 kWh accu.

De twee versies met vierwielaandrijving leveren respectievelijk 195 kW of 225 kW en zijn voorzien van de 82 kWh accu. Ze hebben allebei een range van maximaal 460* kilometer en de krachtigste variant sprint van 0 naar 100 km/u in slechts 6,2 seconden. 

Snelladen tot 80% in slechts 40 minuten

De ENYAQ kan op drie verschillende manieren worden geladen. Dat kan thuis met zowel een 230-volt aansluiting (2.3kW) of een 11kW wallbox. Afhankelijk van de grootte van de batterij is hij op deze manier in 6 tot 8 uur op te laden. Met een DC snellader van 125 kW kan de accu naar verwachting in 40 minuten worden geladen van 10% naar 80%.

Innovatief design

Het innovatieve interieur van de ENYAQ geeft een nieuwe dimensie aan ruimte. De ruime lounge biedt plaats aan het hele gezin én bagage. Hij staat bol van de hightech connectiviteit- en infotainmentsystemen. Het centrale, 13-inch grote display is naar wens te combineren met een groot head-up display met augmented reality en de permanente internetverbinding staat borg voor doorlopend up-to-date informatie. ŠKODA past een groot aantal duurzame interieurmaterialen toe en klanten hebben keuze uit vele verschillende designs.

De iV-familie: elektrische mobiliteit à la ŠKODA

De ENYAQ is het nieuwste elektrische wapenfeit van ŠKODA, dat hard werkt aan de elektrificatie van het modellengamma en inmiddels drie leden van de iV-familie heeft geïntroduceerd. Eind 2019 zagen de eerste iV-modellen het levenslicht: de CITIGOe iV, de elektrische stadsauto en de SUPERB iV, een plug-in hybrid. In totaal brengt ŠKODA tot eind 2022 meer dan 10 modellen op de markt die (deels) elektrisch rijden bereikbaar gaan maken voor het grote publiek. Het merk ontwikkelt zich van een traditionele autofabrikant naar een aanbieder van Simply Clever mobiliteitsoplossingen en investeert tegen 2021 twee miljard euro in het ontwikkelen van niet alleen elektrische auto’s, maar ook een groot ecosysteem op het gebied van mobiliteit. 

Begin 2021 in Nederland

De marktintroductie van de ENYAQ wordt aangezet met de bouw van 1.895 exclusieve ‘Founder’s Editions’ die speciaal zijn samengesteld om de oprichting van het merk in 1895 te vieren. De serieproductie van de ŠKODA ENYAQ start eind 2020, begin 2021 komt hij naar verwachting naar Nederland. Prijzen, specificaties en concrete timings worden in aanloop naar de marktintroductie bekendgemaakt.

Geef een antwoord