Skoda

ŠKODA produceert voor het eerst 1 miljoen auto’s in 1 jaar

Voor het eerst in de bedrijfshistorie heeft ŠKODA meer dan 1 miljoen auto’s in 1 kalenderjaar geproduceerd en verkocht. Afgelopen week rolde in de hoofdfabriek in Mladá Boleslav de jubilaris van de band: een ŠKODA Fabia 1.2 TSI 81 kW (110 pk) in Moon White. Met het bereiken van de mijlpaal van 1 miljoen geproduceerde auto’s in 1 jaar, bevestigt de Tsjechische autofabrikant zijn internationale groeistrategie

“Voor het eerst in het 119-jarig bestaan van de onderneming heeft ŠKODA de magische grens van 1 miljoen geproduceerde auto’s in jaar gepasseerd”, aldus ŠKODA CEO Prof. Dr. h.c. Winfried Vahland. “Een mijlpaal voor het merk waar iedereen bij ŠKODA trots op kan zijn. Maar we gaan het niet bij dit succes laten. ŠKODA zal blijven groeien.”
skoda

Het grootste modellenoffensief van ŠKODA ooit heeft de basis gevormd voor de groei in productie en verkopen. Sinds 2010 is het modellengamma volledig vernieuwd en de productie verhoogd, met name in de belangrijkste ŠKODA fabriek in Mladá Boleslav – het hart van ŠKODA’s wereldwijde productienetwerk. “Het cijfer van 1 miljoen geproduceerde auto’s dit jaar toont de kracht van onze Tsjechische en internationale productielocaties en het vakmanschap van al onze productieteams”, legt Michael Oeljeklaus, ŠKODA Boardmember voor Productie en Logistiek uit. “We gaan door met onze modernisering om de productie de komende jaren nog verder uit te breiden.”

De productiemijlpaal die deze week is bereikt, benadrukt nogmaals de enorme ontwikkeling van de Tsjechische autofabrikant, vooral de afgelopen twee decennia. Sinds de val van het IJzeren Gordijn en de toetreding tot de Volkswagen Group in april 1991, zijn de verkopen van ŠKODA verzesvoudigd. De snelle heropleving van het legendarische automerk is indrukwekkend – van een bedrijf in het hart van Europa tot een internationaal succesvolle fabrikant met momenteel 7 modelseries en meer dan 40 modelvarianten. Van de productie van slechts 1 model in 1991 – de Favorit – heeft ŠKODA vandaag het grootste en mooiste modellengamma ooit.

Een belangrijke pijler van de groei van de afgelopen jaren is de ontwikkeling van nieuwe markten buiten Europa. In de vroege jaren ’90 was het Tsjechische merk nog alleen gefocust op de binnenlandse markt en de Midden- en Oost-Europese landen. Tegenwoordig verkoopt ŠKODA auto’s in meer dan 100 landen over de hele wereld. China is sinds 2010 de grootste markt voor ŠKODA. Alleen al in de eerste 11 maanden van dit jaar waren de verkopen op de Chinese markt goed voor een kwart van de totale ŠKODA productie.

In het licht van deze achtergrond zet ŠKODA steeds meer in op lokale productie in de belangrijkste groeimarkten, als aanvulling op de uitbreiding van de capaciteiten in het thuisland als onderdeel van de internationale groeistrategie. In China maakt ŠKODA in samenwerking met Shanghai Volkswagen (SVW) auto’s in Anting, Yizheng en Ningbo. Tot op heden zijn er in deze SVW fabrieken meer dan 1,3 miljoen ŠKODA’s voor de Chinese markt geproduceerd. Dat zullen er snel meer worden, want ŠKODA heeft dit jaar het Chinese gamma verdubbeld tot 6 lokaal geproduceerde modellen. In Rusland vindt de ŠKODA productie plaats in Nizjni Novgorod en Kaluga. In India rollen ŠKODA’s van de band in Pune en Aurangabad, terwijl ŠKODA ook auto’s produceert in Slowakije, Kazachstan en Oekraïne.

Mijlpalen in de ŠKODA productie
•10 december 2014: ŠKODA produceert de miljoenste auto van 2014 en passeert daarmee voor het eerst de magische grens van 1 miljoen geproduceerde auto’s in 1 kalenderjaar
•19 maart 2014: 11 miljoen ŠKODA auto’s geproduceerd in de Mladá Boleslav fabriek
•26 augustus 2013: 4 miljoen ŠKODA Octavia’s
•9 juli 2013: 1.000.000 ŠKODA auto’s geproduceerd in China sinds 2007
•5 februari 2013: 15 miljoen ŠKODA auto’s geproduceerd sinds 1905
•30 januari 2012: 14 miljoen ŠKODA auto’s geproduceerd sinds 1905
•12 oktober 2011: 10 miljoen ŠKODA auto’s geproduceerd in de Mladá Boleslav fabriek
•8 april 2009: 12 miljoen ŠKODA auto’s geproduceerd sinds 1905
•13 juli 2006: 10 miljoen ŠKODA auto’s geproduceerd sinds 1905
•1991: 5.000.000 ŠKODA auto’s geproduceerd sinds 1905

Geef een antwoord