Seat

CUPRA debuteert met CUPRA Ateca en TCR racer

SEAT lanceert CUPRA. Het nieuwe merk komt voort uit het performancelabel van SEAT, waarmee al sinds 1996 de sportiefste modellen van de fabrikant worden aangeduid. CUPRA wordt als separaat merk gelanceerd en krijgt een eigen identiteit die liefhebbers van sportiviteit over de hele wereld zal aanspreken. De eerste wapenfeiten: de CUPRA Ateca, de CUPRA Ibiza en Arona designstudies, en de CUPRA TCR toerwagen voor de racerij.

CUPRA wordt een zelfstandige entiteit binnen SEAT, met zijn eigen groeiambities. “Ons doel is om de CUPRA-verkopen de komende vier jaar te verdubbelen”, aldus Wayne Griffiths, verkoop- en marketingdirecteur bij SEAT S.A.. Het nieuwe merk krijgt zijn eigen ruimte bij ongeveer 260 speciaal geselecteerde CUPRA-dealers uit het bestaande dealernetwerk in Europa. Daarbij wordt CUPRA verantwoordelijk voor alle autosportactiviteiten van SEAT, die nu nog onder de vlag van SEAT Sport vallen.

CUPRA Ateca – Het eerste model van het merk

De CUPRA Ateca luidt een nieuw tijdperk in. De sportieve SUV is het allereerste model van CUPRA en een unieke auto in zijn segment. Hij koppelt precisie en topprestaties aan dagelijks gebruiksgemak, uiteraard met veel (bagage)ruimte achterin. Voor de aandrijving zorgt een 2.0 TSI-motor met 221 kW/300 pk, die is gekoppeld aan een zeventraps DSG-automaat met dubbele koppeling en vierwielaandrijving. De CUPRA Ateca klokt een topsnelheid van 245 km/u en sprint desgewenst in 5,4 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u.

CUPRA TCR

De eerste raceauto van het merk, de CUPRA TCR, komt dit jaar uit in de TCR-raceserie. De toerwagen heeft het koperkleurige CUPRA-logo voor- en achterop en wijkt op een aantal punten af van de versie voor de openbare weg. Zo heeft de CUPRA TCR onder meer racestoelen, andere bumpers, een gewijzigde motorkap en een ander stuurwiel. Het motormanagement heeft aangepaste software om te voldoen aan de Balance of Performance-eisen in de technische reglementen.

Toekomstige projecten

Speciaal voor de lancering van het merk heeft CUPRA ontwerpstudies gemaakt voor een CUPRA Ibiza en CUPRA Arona. Het is nog niet zeker of die auto’s in de toekomst deel uit gaan maken van de CUPRA-modellenreeks. Ze laten in ieder geval de enorme potentie van het merk zien op het gebied van design en technologie.

Meer informatie over de lancering van CUPRA in Nederland wordt op korte termijn bekendgemaakt.

SEAT Leon CUPRA R ST

Tegelijkertijd met de CUPRA-modellen introduceert SEAT een nieuwe speciale editie van de Leon: de Leon CUPRA R ST. Net als de recent gelanceerde vijfdeurs Leon CUPRA R is de ST uitgerust met een 2.0 TSI-motor met 221 kW/300 pk, een DSG-automaat en vierwielaandrijving. De Leon CUPRA R ST is te herkennen aan zijn koperkleurige carrosserie-accenten, grote lichtmetalen velgen in dezelfde tint en zijn interieur met koperkleurige accenten. Het exclusieve model is verder voorzien van aerodynamische verbeteringen aan de koets (uitgevoerd in koolstofvezel), een sportuitlaat en opgewaardeerde remmen.

Geef een antwoord