Seat

Sterke genen – De evolutie van de SEAT Leon CUPRA

De CUPRA-modellen van SEAT combineren al sinds 2000 de prestaties van een sportwagen met de bruikbaarheid van een gezinsauto. Recent kondigde het merk de Leon CUPRA R aan, die met een vermogen van 228 kW/310 pk het sterkste model in de CUPRA-reeks ooit is. Een reden om eens te kijken naar de evolutie van de Leon CUPRA.

In 2000 werd de Leon CUPRA gelanceerd en was een mijlpaal voor SEAT. Het  was de eerste auto van het merk met meer dan 147 kW/200 pk. De huidige versie, met 221 kW/300 pk, accelereert in minder dan vijf seconden van stilstand naar 100 km/h.

Vierwielaandrijving vanaf het begin
De allereerste CUPRA viel op door zijn atmosferische V6 en handgeschakelde zesbak. Bovendien beschikte hij, net als de Leon CUPRA 300 nu, over vierwielaandrijving.

Racegenen
Voorin de SEAT Leon CUPRA 300 schuilt een waar racehart. De auto diende als basis voor de Leon Cup Racer, een raceauto die momenteel uitkomt in de TCR International Series. Het competitiemodel is uitgerust met dezelfde 2.0 TSI-motor als de Leon CUPRA, maar produceert 254 kW/345 pk en 420 Nm koppel.

Recordhouders
In 2014 werd de Leon CUPRA de snelste voorwielaandrijver op de Nürburgring, toen coureur Jordi Gené een rondetijd van 7:58 minuten neerzette. Een jaar later pakte de Leon ST CUPRA de titel van snelste stationwagen op de Nordschleife met nagenoeg dezelfde tijd.

In beeld tijdens motorraces
De Leon CUPRA 300 wordt ingezet bij het Ducati-team in de Moto GP en het Superbikes World Championship, waar hij fungeert als safety car.

Bekende racers rijden CUPRA
Internationaal bekende racers als drievoudig MotoGP-wereldkampioen Jorge Lorenzo en 125 cc-wereldkampioen Andrea Dovizioso rijden als SEAT-merkambassadeurs een Leon CUPRA 300.

Top vijf in Europa
Afgelopen jaar werden er wereldwijd zo’n 9000 CUPRA-modellen verkocht. Ongeveer 8300 daarvan gingen naar Europese klanten. Daarmee staat de sportieve SEAT in Europa in de top vijf van zijn segment.

Nieuwe Leon CUPRA R op de IAA
Op de IAA in Frankfurt toont SEAT de Leon CUPRA R. Met een vermogen van 228 kW/310 pk is het model de krachtigste auto die het merk ooit heeft gebouwd. Slechts gelimiteerd tot 799 stuks en daarmee straks een exclusieve verschijning op de openbare weg.