Seat

Leon CUPRA 290: turbo-boost voor krachtigste SEAT ooit

SEAT presenteert de nieuwe sportieve topversie binnen de Leon-reeks: de CUPRA 290. De stuwende kracht hierachter is een 2.0 TSI met 213 kW/290 pk. De Leon CUPRA 290 is er als driedeurs SC, als vijfdeurs en als ruime ST stationwagon.

De 2.0 TSI van de Leon CUPRA 290-modellen beschikt standaard over innovatieve technologieën als directe dubbele injectie, variabele nokkenas-timing, een zeer snel reagerende turbo, een slim warmtemanagement en een speciale coating voor de zuigers en lagers die de interne weerstand sterk vermindert. Het maximale koppel van 350 Nm is beschikbaar in een breed toerengebied: tussen 1.700-5.800 tpm. De 5-deurs Leon CUPRA 290 met de optionele DSG-transmissie met dubbele koppeling sprint in 5,7 seconden van 0-100 km/u (5,8 seconden met handgeschakelde 6-bak). Het gemiddelde verbruik is opmerkelijk gematigd: 6,5 l/100 km voor de versies met DSG en 6,7 l/100 km voor de Leon SC CUPRA 290 met handgeschakelde versnellingsbak (CO2-uitstoot respectievelijk 149 en 156 g/km). Het start/stop-systeem en hergebruik van remenergie dragen bij aan de gunstige verbruikscijfers.

500_006leoncupra290

Hoogwaardige ondersteltechnologie
Ook het onderstel staat borg voor dynamiek van topniveau. Standaard is bijvoorbeeld DCC (dynamic chassis control). Doordat het onderstel zich razendsnel aanpast aan de wegcondities valt het weggedrag van de Leon CUPRA op door precisie en een optimaal gevoel. Met het CUPRA Drive Profile kan de bestuurder bovendien eigen settings kiezen: Comfort, Sport en het nog sportievere CUPRA. Op basis van de gekozen setting wordt de respons van onder meer het gaspedaal, de transmissie, de besturing en het onderstel aangepast. Dit gaat gepaard met een extra sportieve uitlaatsound dankzij het uitlaatsysteem dat speciaal voor de Leon CUPRA 290 is ontworpen. Het nieuwe, hydraulisch bediende en elektronisch gecontroleerde sperdifferentieel met lamellenkoppeling op de vooras is ook een belangrijke factor in de sportiviteit van deze CUPRA. Het verbetert niet alleen de grip, maar voorkomt ook het bekende ‘trekken’ in het stuur. De maximale sperkracht bedraagt 1.600 Nm. In extreme gevallen kan zelfs 100% van de aandrijfkracht naar één wiel worden geleid.

Met gevoel: progressieve besturing en uitschakelbaar ESP
De Leon CUPRA 290 heeft standaard progressieve besturing. Dankzij de directe overbrenging zijn minder stuur- en ‘overpak’-bewegingen nodig. De feedback voor de bestuurder is optimaal. Zo draagt ook de besturing bij aan het sportieve CUPRA-gevoel. Het speciaal ontwikkelde ESP laat een sportieve rijstijl toe, met behoud van alle veiligheidsfuncties. Indien gewenst is het systeem in twee stappen volledig uit te schakelen, bijvoorbeeld bij circuitgebruik.

500_001leoncupra290-2

Krachtige herkenbaarheid
De Leon CUPRA 290-modellen zijn herkenbaar aan het front met de grote luchtinlaten en full-LED-verlichting met LED-dagrijverlichting. Achter hebben ze eveneens LED-units, een diffuser en twee ovale uitlaatpijpen. De 19 inch lichtmetalen velgen zijn uitgevoerd in titaniumkleur. Erachter zijn remschijven met rode remklauwen met CUPRA-logo zichtbaar. Eveneens standaard: het Aerodynamic Pack inclusief dakspoiler, donker getinte ramen en zwarte buitenspiegels.

CUPRA-sfeer in het interieur
In het interieur springt direct het afgevlakte CUPRA sportstuur in het oog. Als de auto met DSG is uitgevoerd, bevinden de schakelpaddels zich achter dit stuur. De topsportstoelen zijn bekleed met alcantara dat is afgewerkt met witte stiksels, kuipstoelen zijn als optie leverbaar. De pedalen zijn evenals de dorpels van aluminium en versterken de hoogglans zwarte interieuraccenten. Een ander CUPRA-kenmerk is de sfeerverlichting die gebruik maakt van LED’s. De kleur van deze verlichting is aan te passen via het CUPRA Drive Profile.

Standaard in Nederland zijn het Media System Navi met 6,5-inch kleurentouchscreen en parkeersensoren achter. Maximale connectiviteit is eveneens verzekerd dankzij MirrorLink (waarmee functies en apps van de smartphone op het scherm in de auto bediend kunnen worden), de nieuwe SEAT Connect App en SEAT Full Link inclusief de functies van Android Auto en Apple CarPlay.

500_013leoncupra290

Assistentie voorhanden
Naar wens is de uitrusting van de Leon CUPRA 290 nog verder uit te breiden, onder meer met een groot aantal assistentiesystemen. Voorbeelden zijn adaptieve cruise control (ACC) met Front Assist inclusief de noodstopfunctie voor in de stad, vermoeidheidsherkenning en rijbaanassistentie.

SEAT Leon CUPRA Connected
In Nederland heeft SEAT deze maand de Mijn SEAT app geïntroduceerd, in eerste instantie voor de Leon-serie. SEAT koppelt de beschikbaarheid van die app aan de namen van de uitvoeringen, waarin de aanduiding ‘Connected’ nu is verweven. In het geval van de Leon CUPRA 290 vertaalt zich dat in de modelnaam Leon CUPRA Connected.

De Nederlandse Leon CUPRA Connected-uitvoeringen worden standaard uitgerust met de geïntegreerde Mijn SEAT module. Daarmee kan naast het koppelen van een smartphone in de auto met de Mijn SEAT app een smartphone gekoppeld worden aan de auto. Zo is op afstand bijvoorbeeld de routegeschiedenis in te zien, geeft de app de verbruikscijfers en het brandstofniveau weer, en of het tijd is voor onderhoud. Ook functies als Bewegings Alert, Locatie auto en Ritregistratie zijn verwerkt in de app.

500_010leoncupra290

One thought on “Leon CUPRA 290: turbo-boost voor krachtigste SEAT ooit

Geef een reactie