Kia

Ruim 184.000 banen in Europa dankzij Kia

184.386 mensen hebben hun baan te danken aan de aanwezigheid van Kia in Europa; direct bij Kia of indirect bij de leveranciers of in de verkoop- en distributieketen. Dat blijkt uit het nieuwe rapport The economic and societal benefits deriving from the presence of Kia in Europe. Dit is uitgebracht door het toonaangevende, onafhankelijke economisch adviesbureau London Economics.

Inclusief douanerechten en verkoop- en inkomstenbelasting was Kia in 2016 in totaal goed voor € 1,2 miljard aan belastinggeld dat naar de Europese overheden vloeit. Dat is ten opzichte van 2013 een toename van 39%: toen genereerde Kia € 865 miljoen aan Europese belastinginkomsten.

Uit het rapport van London Economics blijkt eveneens dat Kia nog eens € 7,6 miljard aan waarde toevoegt in onderzoek, ontwikkeling, productie, leveringen, verkoop en distributie in heel Europa. Dit bedrag is afgeleid van de bruto toegevoegde waarde (‘gross value added’ of GVA) van de Europese operaties van Kia. Bij het bepalen hiervan wordt rekening gehouden met de economische bijdrage aan het bruto binnenlands product en met de waarde van de goederen en diensten die door het bedrijf worden geproduceerd, na aftrek van de invoerkosten.

De productiefaciliteit van Kia in Žilina (Slowakije) biedt meer dan 3.800 mensen een directe fulltimebaan. Vorig jaar werd door Europese fabricageoperaties voor in totaal € 5,2 miljard aan middelen aangekocht, waarvan € 3,8 miljard (73 procent) een Europese bron heeft. De fabriek ontvangt in 2017 € 130 miljoen investeringsgeld van Kia om de productielijn voor te bereiden op toekomstige modellen.

Michael Cole, Chief Operating Officer van Kia Motors Europe: “Kia heeft in Europa enkele miljarden euro’s geïnvesteerd en hiervan profiteren onze klanten, werknemers en gemeenschappen op het hele continent. Het rapport erkent de schaal van onze totale bijdrage aan de Europese economie en onze toewijding aan productontwikkeling en productie zorgt ervoor dat deze voordelen alleen maar groter worden.”

In 2016 verkocht Kia 435.316 auto’s in de Europese Unie: een toename van 12,7% ten opzichte van 2015 en goed voor een marktaandeel van 2,9%. Tijdens het eerste half jaar van 2017 verkocht Kia in Europa in totaal 251.472 voertuigen: een stijging van 9,5% ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Bovendien heeft Kia nu een cumulatief marktaandeel van 3,0% in Europa. In Nederland staat Kia na de eerste negen maanden in 2017 op een vijfde plaats met een marktaandeel van 5,8%.

Geef een antwoord