Kia

Kia Proceed Concept maakt werelddebuut in Frankfurt

Kia onthulde afgelopen week de Proceed Concept op de IAA in Frankfurt. De conceptauto maakt zijn werelddebuut op de internationale autoshow en is ontworpen op slechts vijfhonderd meter van de beursvloer in het Europese designcentrum van Kia. De Proceed Concept maakt de contouren van de nieuwste generatie Kia cee’d duidelijk zichtbaar.

Gregory Guillaume, Chief Designer Europe van Kia Motors, vertelt: “De Proceed Concept is onze gedurfde visie op een nieuw topmodel voor de cee’d-familie. De Proceed Concept is een prikkelende interpretatie van het dynamische karakter van de pro_cee’d. Deze langere, sportieve hatchback weerspiegelt het sportieve karakter van Kia. Dit is een ware ambassadeur voor onze emotie, onze passie en onze dynamische waarden. Het is de nieuwe pro_ceed, mooier dan ooit tevoren.”

“De pro_cee’d was altijd het sportieve topmodel van de cee’d-familie. Sinds zijn introductie in 2008, maar ook na de nieuwe versie van 2012, belichaamde de pro_cee’d de sportieve passie van Kia. Maar onze Europese klanten zoeken steeds meer naar een alternatief voor een driedeurs hatchback, dus werken wij aan een nieuw sportief topmodel.”

“De langere, sportieve hatchback die hier staat, kan dat zijn. Het wordt dan het derde model in de cee’d-familie – met het dynamische karakter van de pro_cee’d, maar dan verder doorontwikkeld. We wilden zijn opvallende, nieuwe uiterlijk combineren met dagelijks, praktisch gebruiksgemak. De Proceed Concept is onze visie op een model waarin het karakter van de pro_cee’d sterk tot uiting komt om daarmee een nieuwe groep klanten aan te spreken”, besluit Guillaume.

Carrosseriedesign: indrukwekkende proporties, compacte afmetingen
Laag, rank en dynamisch – de vijfdeurs Proceed Concept verenigt zijn indrukwekkende proporties met compacte afmetingen die wijzen op een dynamisch karakter. Het silhouet van de auto heeft kenmerkende designdetails. De opvallende lijn langs de bovenkant van de raampartij loopt door tot de achterklep en benadrukt de dynamische proporties. Het glazen dak en de opvallende haaienvinvorm in het plaatwerk – met GT-logo – accentueert het ontbreken van B-stijlen. Plooien in de body versterken de slanke taillelijn en geven de achterzijde een extra gespierde uitstraling.

Voor de Proceed Concept past Kia verlichting op een geheel andere manier toe. De conceptauto is voorzien van ‘Luminline’: een lichtgevende omlijsting van de zijramen waarmee de krachtige contouren van de auto worden benadrukt. Daarmee onderscheidt het model zich nadrukkelijk van elke andere auto. Guillaume: “Tegenwoordig is verlichting van auto’s zeer kenmerkend. Dat inspireerde ons om een stap verder te gaan en ‘Luminline’ te ontwikkelen, een sterk herkenningspunt als het donker is.” Andere highlights zijn de koplampen met sfeervolle rode achtergrondverlichting, verticale luchtinlaten en lichtmetalen 20-inchwielen met een centrale wielmoer. Het geribbelde oppervlak van de achterlichtstrip is geïnspireerd op gesmolten metaal.

De proporties en de uitstraling van de Proceed Concept zijn nieuw, maar de auto is ook voorzien van reeds bekende designkenmerken van Kia. De iconische ‘Tiger nose’ grille, de lange motorkap die geïnspireerd is op die van de Kia Stinger, de vormen van de voorruit, het glazen dak over de volle lengte en de onmiskenbare mix van vloeiende vormen en scherpe lijnen maken van de Proceed Concept een onvervalste, moderne Kia.

De carrosserie van de Proceed Concept is afgewerkt in de kleur Lava Red. De lak is volgens een complex proces, dat een week in beslag nam, met de hand aangebracht. Lava Red is opgebouwd uit negentien lagen zwarte lak, chroom-effect zilvergrijs en rood getinte vernis voor een diepe glans. De lakkleur verandert met de hoek waarin het licht erop valt. De diepte en metallic glans accentueren de lijnen en contouren van de Proceed Concept.

Interieurdesign: geïnspireerd op haute couture
“Kleur en afwerking waren heel belangrijk bij de ontwikkeling van de auto. We discussieerden tegelijk over de look & feel van het interieur en de vormgeving van de carrosserie van de Proceed Concept. De processen waren geheel met elkaar verweven”, legt Guillaume uit. “We lieten ons inspireren op de wereld van de haute couture: we besloten een echt uniek interieur te ontwerpen en de materialen op onconventionele, innovatieve manieren toe te passen. Zoals modehuizen wél doen, maar in de autowereld eigenlijk niet gebeurt.”

De stoelen zijn bekleed met meer dan honderd meter elastaan weefsel, met de hand gesneden, genaaid en aangebracht, met fraaie plooien en ruches. Dat geeft een sterk contrast met het strakke, glanzende instrumentenpaneel.

De kleur Lava Red is de link tussen het carrosserieontwerp en het interieur van de Proceed Concept. De kleurstelling in het interieur is geïnspireerd op de indrukwekkende kracht en het spektakel van een uitbarstende vulkaan, wat wordt weerspiegeld door de combinatie van vurig rood, hoger in de cabine en antracietkleurig grijs en satijnzwart, lager in het passagierscompartiment. Het dashboard en de stuurkolom zijn uitgevoerd in de carrosseriekleur. Daardoor lijkt het alsof de vorm van de motorkap in het interieur doorloopt. De deurpanelen zijn afgewerkt met -met de hand geverfde- satijnachtige stof, die in kleur verloopt van puur zwart direct onder de ruiten tot reflecterend rood in de voetenruimte.

Het instrumentarium en de infotainmentschermen geven de drie rijmodi weer in een bijpassende kleur: Lava Red voor de GT-modus, Forest Green voor de ecomodus en Ghost White voor de autonome modus.

De vier afzonderlijke stoelen zijn uitnodigend gevormd, als een knipoog naar de Kia Prove concept car die in 2013 op de Autosalon van Genève stond. De gedeelde rugleuning van de stoelen zit in uitwendige frames, die het gevoel van lichtheid en structurele kracht versterken.

 

Het idee van lichtheid en kracht komt ook terug in de minimalistische, slim ingedeelde en zwevende middenconsole. Daarin zijn aluminium bedieningsorganen ondergebracht, die zijn geïnspireerd op knoppen van de beste audio-installaties. De console zelf wordt ondersteund door een zichtbare carbon ‘ruggengraat’, die over de gehele lengte van het interieur doorloopt.

De Proceed Concept roept emoties op. Het is een toekomstvisie, maar met oog voor het verleden. Bij sportauto’s draait het vooral om emotie en beleving. Geuren wekken bij de mens de sterkste emoties op. Guillaume en zijn team hebben daarom de ‘Memory Bank’ ontwikkeld voor de Proceed Concept – een geursysteem met drie verleidelijke aroma’s.

“Elk van de drie gegraveerde flacons bevat een geur die synoniem is met power, passie en prestaties. Geuren die elke autoliefhebber zal herkennen”, aldus Guillaume. “Er is een warme, zachte geur van oud leder, de olieachtige geur van de garage van een oude klassieke auto en de scherpe geur van brandstof voor de autosport, met een hoog octaangehalte. Hier gaat het om de liefde voor auto’s en de hele autowereld.”

“Het idee achter de Proceed Concept is hetzelfde als dat achter al onze conceptauto’s – we peilen hiermee de reacties van mensen op Kia, op wat het is en wat het kan zijn”, zegt Guillaume. “Dat is waar het om gaat, als wij het bij Kia hebben over de ‘The Power to Surprise’.”

Geef een antwoord