Land Rover

Video: Land Rover Discovery Sport bindt strijd aan met team sledehonden

Zo’n 50% van de Land Rover-rijders bezit een hond en vervoert die regelmatig met de auto. Daarom heeft Land Rover zijn kwaliteiten met betrekking tot honden nog eens gedemonstreerd door een team van sledehonden te vervoeren naar een ondergrondse sneeuwtunnel in Finland. Daar vond tevens een unieke hondentraining plaats.

Een groot deel van Noord-Europa zit deze zomer zonder sneeuw. Daarom vervoerde Land Rover een team husky’s – die in de aanloop naar de winterkampioenschappen grote behoefte hadden aan sledehondentraining – naar de Vesileppis-skitunnel in Finland voor de hoognodige sprinttraining over een besneeuwd parcours.
De Land Rover Discovery Sport bood daarbij stevige tegenstand aan het kampioensteam op de middellange afstand: Laura Kääriäinen en haar team van zes sledehonden. Ze bonden met elkaar de strijd aan in de speciaal ontwikkelde skitunnel van Vesileppis, op een sprint van een kilometer lengte.

35 meter onder de grond
Het glooiende traject in de tunnel ligt 35 meter onder de grond. Dankzij de constante temperatuur van -2 0C ligt er ook tijdens de zomer een sneeuwdek van 20 mm in de tunnel. Daardoor is dit een perfecte locatie om de capaciteiten van de Discovery Sport in de sneeuw te testen tegenover die van de sledehonden.
Het sledehondenteam en de Land Rover Discovery Sport vertrokken in tegengestelde richting. Toen de honden de eerste helling hadden overwonnen, kwamen ze echt op snelheid – een constante 35 km/uur. Het traject dat de Discovery Sport moest afleggen, was in de eerste ronde geblokkeerd met ijsblokken. Die obstakels stelden de veerweg van de wielen en de tractiecontrole op de proef.

Kleine voorsprong
Na twee ronden door de skitunnel ontliepen de sledehonden en de Land Rover Discovery Sport elkaar maar weinig. De auto won echter wel met een kleine voorsprong, ondanks dat die ook de ijsobstakels op zijn pad vond.

Karl Richards, de hoofdingenieur voor de stabiliteitscontrolesystemen bij Jaguar Land Rover, bestuurde de Discovery Sport en daarover zei hij: ‘Snow is one of the most demanding surfaces drivers will encounter during winter around the world and Discovery Sport proved to be as comfortable in these conditions as the dogs. Land Rover’s advanced Terrain Response technology and intelligent four-wheel drive system ensure our premium compact SUV is in a class of its own when it comes to off-road driving – whether you’ve got two legs or four.’

Speciale accessoires
Voorafgaand aan de wedstrijd kwamen de speciale accessoires van de Discovery Sport goed van pas bij het vervoer van Jami, de leider van het roedel husky’s, die in de tunnel werd herenigd met de andere naar sneeuw smachtende sledehonden.
Land Rovers Luggage Devider, een afscheiding van de bagageruimte over de volledige hoogte, weerhoudt bijvoorbeeld huisdieren ervan om in het passagierscompartiment te komen. Het is eenvoudig te bevestigen in de ankerpunten in het interieur. En de duurzame rubberen mat voor de bagageruimte beschermt de vloer tegen vuil en nattigheid.
Een voorziening die het gebruiksgemak verder vergroot, is onder meer de Gesture Tailgate – die opent en sluit op een beweging van de eigenaar – waardoor husky Jami eenvoudig in en uit de bagageruimte van de compacte SUV kon klauteren. En met de surround camera – te bedienen via de centrale 10-inch touchscreen – kon bestuurder Karl de andere honden in de gaten houden terwijl hij de Discovery Sport in de tunnel manoeuvreerde.

Land Rover Discovery Sport
De Discovery Sport is Land Rovers snelst verkopende model: sinds zijn introductie in 2014 zijn wereldwijd al meer dan 200.000 exemplaren verkocht. De compacte premium SUV biedt ongeëvenaarde terreincapaciteiten, een veelzijdig gebruiksgemak en een premium interieur voor tot wel zeven personen. Land Rover biedt voor de Discovery Sport een ruime keuze uit Ingenium-benzine- en dieselmotoren.
De diesel is er als Td4 met 110 kW (150 pk) en als Sd4 met 132 en 176 kW (180 en 240 pk) vermogen. De Ingenium Si4-benzinemotor is er met 176 en 213 kW (240 en 290 pk) vermogen. De laatstgenoemde versie is standaard voorzien van het exterieurpakket Dynamic. Deze versie accelereert van 0 naar 100 km/uur in slechts 6,7 seconden.
De Discovery Sport die werd gebruikt in de sneeuwtunnel is voorzien van het Dynamic-pakket voor de carrosserie. De voorbumper heeft grotere luchtinlaten voor koeling van de motor en heeft een nog stoerdere uitstraling. De auto is ook voorzien van grille en de omlijsting van het achternummerbord in Gloss Black en een gewijzigde achterbumper met geïntegreerde uitlaten.

Geef een antwoord