Kia

Kia Stonic: rijk uitgeruste, dynamische, compacte crossover

De nieuwe, opvallende crossover in het B-segment van Kia, de Stonic, is nu te bestellen en staat vanaf eind september 2017 bij de Kia-dealers. De Kia Stonic onderscheidt zich met stoere looks, uitgebreide stylingopties, dynamische rijeigenschappen en (net als elke Kia) standaard zeven jaar garantie. De vanafprijs bedraagt € 18.995,-.

Krachtig design, unieke details
De Kia Stonic is geïnspireerd op de vorm en functionaliteit van grotere SUV’s van Kia en heeft een opvallende en zelfverzekerde uitstraling. De krachtige ‘tiger-nose’ grille, de scherp vormgegeven koplampen met bi-functionele projectie, de LED-dagrijverlichting en de hoekige mistlampen geven de Stonic een sportief en origineel voorkomen. De standaard zilverkleurige skid-plates op de voor- en achterbumper, de zwarte delen rond de wielkasten, de zwevende ‘bridge’-dakrails en de grote grondspeling dragen bij aan het stoere crossover-uiterlijk van de Stonic.

Crossover in B-segment
“Met zijn stoere uiterlijk, rijke uitrusting, dynamische rijeigenschappen en bijzonder ruime interieur kan de Kia Stonic direct na de introductie een dominante positie opeisen in het snel groeiende compacte crossover-segment”, zegt Léan Verstoep, Managing Director Kia Motors Nederland. “Tel daarbij de voor Kia zo vanzelfsprekende kwaliteit op en de Stonic heeft alles in zich om een van de best verkopende Kia-modellen in Nederland te worden.”

Drie motoren
Er zijn bij de marktintroductie drie motoren beschikbaar, waarvan twee benzine en één diesel. De instapversie heeft een 62 kW (84 pk) sterke 1.2 MPi benzinemotor, gekoppeld aan een handgeschakelde vijfversnellingsbak. De sterkste benzinemotor is een 1.0 Turbomotor met 88 kW (120 pk). Speciaal voor de zakelijke markt levert Kia een 1.6 CRDi turbodieselmotor met 81 kW (110 pk). Zowel de 1.0 Turbo als de 1.6 CRDi levert Kia met een handgeschakelde zesversnellingsbak.

Rio-platform
De Kia Stonic is ontwikkeld op het superstijve en lichtgewicht platform van de onlangs geïntroduceerde Rio. De Stonic is 4.140 mm lang, 1.760 mm breed, 1.520 mm hoog en heeft een wielbasis van 2.580 mm. Het chassis van de Stonic bestaat voor 51% uit Advanced High Strength Steel, waardoor de crossover een zeer laag zwaartepunt heeft gekregen en bijzonder wendbaar is. De afstelling van de stuurinrichting en wielophanging is specifiek op de Europese markt afgestemd en zorgt voor een directe besturing en uiterst stabiele wegligging.

Ruim
De inhoud van de bagageruimte bedraagt 352 liter (332 liter met reservewiel) en is dankzij de in 60/40 deelbare neerklapbare achterbank uit te breiden tot zelfs 1.155 liter (1.135 liter met reservewiel). Vanaf de DynamicLine is een in hoogte verstelbare laadvloer standaard.

Personaliseren met een two-tone kleurstelling
Er is keuze uit negen carrosseriekleuren, waarvan één – voor Kia – geheel nieuwe metallic kleur: Most Yellow. Andere metallic kleuren zijn Silky SilverUrban GreenSignal RedDeep Sienna BrownSmoke BluePlatinum Graphite en Aurora Black PearlClear White is de enige solid kleur.

De Stonic is ook verkrijgbaar in een two-tone kleurstelling. Wanneer de koper daarvoor kiest, dan zijn het dak, de achterspoiler en de spiegels gespoten in een tweede kleur naar keuze. Er zijn in totaal vijf dakkleuren leverbaar: Black PearlClear WhiteSignal Red en de exclusieve Stonic-kleuren Tan Orange en Electric Green. In totaal zijn er twintig kleurencombinaties mogelijk.

Wielen
De uitvoeringen met 1.2 MPi-motor zijn, afhankelijk van de uitvoering, standaard voorzien van 15-inch stalen of lichtmetalen wielen met banden in de maat 185/65 R15. De versies met de 1.0 Turbomotor zijn standaard voorzien van 17-inch lichtmetalen wielen met banden in de maat 205/55 R17.

Uitrustingsniveaus
Er zijn in totaal zeven uitrustingsniveaus. Standaard (EconomyLine) is elke Kia Stonic voorzien van onder meer zes airbags (voor-, zij- en gordijnairbags), getint glas rondom, een zwarte grille met zilverkleurige omlijsting en bi-functionele projectiekoplampen met statische bochtverlichting. De veiligheidssystemen ABS, Electronic Stability Control, Tire Pressure Monitoring System, Hill Assist Control en Vehicle Stability Management (VSM), zorgen ervoor dat de Stonic te allen tijde een rotsvaste wegligging heeft.

7-inch audiodisplay
De ComfortLine voegt hier airconditioning, elektrisch verwarmbare buitenspiegels, Bluetooth-connectiviteit, verlichte make-upspiegels, stuurwielbediening voor audio en Bluetooth, een AUX- en USB-aansluiting en een ‘zwevende’ 7-inch audiodisplay aan toe. Dit audiodisplay is geschikt voor Android AutoTM en Apple CarPlayTM, waarmee ook navigeren mogelijk is. Vanaf de uitvoering ComfortPlusLine Navigator beschikt de Stonic over parkeersensoren achter, cruise control, een lederen stuurwiel en pookknop en is het 7-inch infotainmentsysteem standaard voorzien van DAB+ als ook een geïntegreerde navigatiefunctie met TomTom Live Services. Afhankelijk van de motor beschikt de ComfortPlusLine Navigator over 15- of 17-inch lichtmetalen velgen. Nog meer uitrusting hebben de DynamicLine en de ExecutiveLine. De DynamicLine biedt onder andere elektrisch inklapbare buitenspiegels met richtingaanwijzer, LED-achterlichten met onderscheidend 3D-design en climate control. In de ExecutiveLine komt daar onder andere een verwarmbaar stuurwiel, verwarmbare voorstoelen en dodehoekdetectie bij.

Speciaal voor de zakelijke markt levert Kia de Stonic in combinatie met de 1.6 CRDi-motor als Business Navigator of als de bijzonder compleet uitgeruste Business DynamicLine.

Advanced Driving Assistance Pack
Onder de noemer DRiVE WISE levert Kia een divers gamma Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) voor het verder verbeteren van de actieve veiligheid. Het Advanced Driving Assistance Pack (ADAP) bestaat uit een autonoom remsysteem (Autonomous Emergency Braking), rijstrookassistentie (Lane Departure Warning System) en cruise control (mits nog niet aanwezig in de gekozen uitvoering). De DynamicLine en ExecutiveLine zijn standaard voorzien van ADAP. Voor de overige modellen is het optioneel beschikbaar voor een consumentenadviesprijs van € 695,-.

Prijzen Kia Stonic:

Uitvoering     Vermogen     Consumenten-
adviesprijs
1.2 MPi EconomyLine 62 kW (84 pk) € 18.995,-
1.2 MPi ComfortLine 62 kW (84 pk) € 20.395,-
1.2 MPi ComfortPlusLine Navigator 62 kW (84 pk) € 21.595,-
1.0 Turbo ComfortPlusLine Navigator 88 kW (120 pk) € 22.995,-
1.0 Turbo DynamicLine 88 kW (120 pk) € 24.595,-
1.0 Turbo ExecutiveLine 88 kW (120 pk) € 25.495,-
1.6 CRDi Business Navigator 81 kW (110 pk) € 26.995,-
1.6 CRDi Business DynamicLine 81 kW (110 pk) € 27.995,-

Private lease
De nieuwe Kia Stonic is ook via Kia Private Lease verkrijgbaar voor tarieven vanaf € 319,- op basis van 48 maanden en 10.000 kilometer per jaar.

Geef een antwoord