Skoda

CITIGO: een grote upgrade voor de kleinste ŠKODA

De compacte ŠKODA CITIGO krijgt een grote upgrade. Hij wordt nu standaard geleverd met vijf deuren en is herkenbaar aan de nieuwe styling van voor- en achterzijde. Op het gebied van (veiligheids)technologie zet hij weer een nieuwe stap en uiteraard beschikt hij ook over vele Simply Clever-details. De nieuwe CITIGO wordt deze maand op de markt verwacht.

Met een lengte van 3,6 m, een breedte van 1,65 m en een hoogte van 1,48 m behoort de vijfdeurs CITIGO tot de meest compacte auto’s op de markt. Aan de voorzijde is het nieuwe model te herkennen aan een nieuwe motorkap, bumper en grille. De gewijzigde mistlampen kunnen worden uitgevoerd met bochtverlichtingsfunctie. De Ambition en Style-uitvoeringen beschikken standaard over LED-dagrijverlichting. Interessante opties zijn City Safe Drive met licht-/regensensor en Light Assist met Coming Home-functie. Aan de achterzijde vallen de donker getinte achterlichten op (vanaf Ambition). De nieuwe CITIGO is leverbaar met 14-, 15- of 16-inch lichtmetalen velgen. Eyecatchers zijn het nieuwe 15-inch ‘Conan’-wiel met de turbinevorm van de spaken en het 16 inch ”Serpens”-wiel. De sprankelende exterieurkleur Kiwi Green metallic vervangt Spring Green.

Alle ruimte
Als het om ruimte gaat, is de CITIGO een echte ŠKODA. Zijn kofferruimte heeft een inhoud van 251 liter. Door de achterbank neer te kappen, komt het laadvolume zelfs uit op 959 liter. De lange wielbasis (2,42 m) zorgt voor veel ruimte in het passagierscompartiment.

Nieuw interieur
Het interieur van de CITIGO is opgeruimd en overzichtelijk. Het dashboard heeft een nieuw design. Het standaard driespaaks stuurwiel is er nu ook als multifunctionele versie met lederen bekleding. Met de toetsen op het stuur kan de bestuurder de radio en de gekoppelde telefoon bedienen zonder de handen van het stuur te halen. De Climatronic airconditioning (optie op de CITIGO Style) zorgt altijd voor de ideale temperatuur aan boord.

Verbonden infotainment
De nieuwe generatie Blues en Swing infotainmentsystemen bieden volop connectiviteitsopties: van aux-ingang tot en met SD-card en USB-aansluitingen. Het Swing-systeem biedt daarbij een kleurenscherm, zes speakers en Bluetooth zodat ook smartphones gekoppeld kunnen worden. De Move&Fun app (voor iOS en Android) biedt navigatie, weergave van rijgegevens, handsfree telefonie, tips voor zuinig rijden en natuurlijk afspeelmogelijkheden van muziek en radio. Als optie is het grote Maxi-DOT display beschikbaar.

Voor de veiligheid: assistentie van hoog niveau
Emergency brake helpt in stadsverkeer bij het voorkomen van kop-staartaanrijdingen. Deze functie is actief bij snelheden tussen 5 en 30 km/h. Een in de behuizing van achteruitkijkspiegel geïntrigeerde lasersensor scant een gebied van 10 meter vóór de CITIGO. Als een aanrijding onvermijdelijk is en de bestuurder niet reageert, wordt in eerste instantie de Brake Assist functie nog gevoeliger. Indien nodig verzorgt het systeem een remactie waarbij tot stilstand wordt afgeremd. Als de bestuurder wel remt, maar niet hard genoeg, dan verhoogt het systeem automatisch de remkracht. Standaard op elke CITIGO zijn vier airbags, ESC (Electronic Stability Control), Electronic Differential Lock (ELD), elektromechanische stuurbekrachtiging, vier driepunts veiligheidsgordels, gordelspanners vóór, Isoifix bevestigingspunten voor kinderzitjes achterin (inclusief top tether-bevestiging), automatisch inschakelende alarmverlichting bij emergency braking, Hill-Hold Control en een waarschuwingssysteem voor de bandenspanning.

Driecilinder-motoren
De CITIGO is leverbaar met twee moderne EU6 driecilinder Greentech-motoren, beide met Start/Stop-functie en hergebruik van remenergie. Het gamma start met de 1.0 benzinemotor met 44 kW/60 pk en een koppel van 95 Nm bij 3.000 tpm. Hiermee sprint de CITIGO in 14,4 s van 0-100 km/h en is een topsnelheid van 162 km/h mogelijk. Het gemiddelde verbruik bedraagt 4,4 l/100 km (CO2: 96 g/km). De CITIGO is er ook met de 1.0 G-TEC motor, die geschikt is voor aardgas. Deze versie levert een vermogen van 50 kW/68 pk. Het gemiddelde verbruik van 4,5 kg aardgas per 100 km komt overeen met een CO2-uitstoot van 82 g/km.

Dynamiek
De basis voor de rijdynamiek van de CITIGO zit hem in de lange wielbasis, korte overhangen, een zorgvuldige onderstelafstemming en een stijve structuur waarin lichtgewicht high-strength staal is verwerkt. Dit draagt bij aan een laag gewicht, een hoog veiligheidsniveau en aan optimaal (akoestisch) comfort. Zowel de handgeschakelde als de automatische transmissie valt op door het lage gewicht: respectievelijk 27 en minder dan 30 kg. Samen met hun efficiënte functioneren, leveren de versnellingsbakken een belangrijke bijdrage aan het lage verbruik. De automaat behoort tot de lichtste automatische transmissies ooit. Vergeleken met de handgeschakelde versnellingsbak vermindert hij het verbruik met nog eens 0,1 l/100 km. Ook de stuurbekrachtiging is zeer efficiënt: hij is te activeren met een knop op de stuurkolom en levert alleen ondersteuning als het nodig is.

Simply Clever
Ook de CITIGO beschikt over vele slimme details die elke trip nog aangenamer maken. Zo wordt hij standaard of optioneel geleverd met een paraplu onder de passagiersstoel, een houder voor een veilgheidsvest onder de bestuurdersstoel, een uitklapbaar haakje (geïntegreerd in de hendel van het dashboardkastje) om bijvoorbeeld een tas aan te hagen, opbergnetten aan de achterzijde van de leuning van de voorstoelen (vanaf Ambition), een multimediahouder in de middenconsole, tickethouders op de vooruit en de zonneklep, een bekerhouder tussen de voorstoelen en opbergmogelijkheden voor 1,5-liter flessen in de opbergvakken van de deuren vóór. Ook een verstelbare vloer van de bagageruimte, netten en haken in de bagageruimte om spullen goed vast te kunnen zetten, een neerklapbare leuning van de passagiersstoel en een uitneembaar prullenbakje behoren tot de 16 Simply Clever details van elke CITIGO.

De nieuwe ŠKODA CITIGO staat later deze maand bij de ŠKODA dealer. De vanafprijs bedraagt € 11.690,-*

Geef een antwoord