Kia

Kia Stonic: frisse nieuwkomer in segment van compacte crossovers

Kia breidt haar modellengamma opnieuw verder uit met een nieuw, compact crossover model in het sterk groeiende B-segment: de Kia Stonic. De nieuwkomer heeft een opvallende en zelfverzekerde uitstraling en is geïnspireerd op de vorm en functionaliteit van grotere SUV’s van Kia. Kia levert de Stonic met zuinige benzine- en dieselmotoren. De Europese verkoop start in de tweede helft van 2017.

Het B-segment van compacte crossovers en SUV’s is in Europa op jaarbasis goed voor in totaal 1,1 miljoen nieuw verkochte auto’s. Dat is ongeveer 7% van de totale markt. Naar verwachting zal dit segment bijna gaan verdubbelen in de komende jaren, naar meer dan twee miljoen auto’s per jaar in 2020.

“Wat volume betreft haalt het B-segment van crossovers en SUV’s het C-SUV-segment rond 2020 in: dan is meer dan 1 op de 10 nieuwe auto’s in Europa een auto in het segment van de Stonic”, zegt Michael Cole, Chief Operation Officer van Kia Motors Europe. “Het crossover-B-segment trekt andere kopers aan waarbij 21% van de kopers de overstap maakt van een supermini naar een crossover en 15% procent vaarwel zegt tegen hun gezinshatchback. Een auto als de Stonic is ook perfect geschikt voor mensen die een alternatief zoeken voor een compacte MPV. De Kia Stonic belooft één van de meest overtuigende nieuwe auto’s in dit snel groeiende segment te gaan worden. Aangevuld met de 7 jaar Kia-garantie en Kia’s uitstekende reputatie op het gebied van betrouwbaarheid, kwaliteit en eigentijds design heeft de nieuwe Stonic het in zich om een bestseller te worden.”

Tot in detail te personaliseren
De nieuwe Kia Stonic speelt ook in op de allerlaatste trends aangaande personalisatie, zowel vanbinnen als vanbuiten. Het in Europa ontworpen design, in nauwe samenwerking met de Koreaanse designstudio van Kia, maakt van de Stonic een in het oog springende auto. Daarnaast is de Stonic onmiddellijk herkenbaar als een échte Kia, onder meer dankzij de stoere ‘tiger-nose’ grille. Het ‘Targa’-achtige dak – geïnspireerd op de Kia Provo Concept uit 2013 – zal leverbaar worden in vijf verschillende kleuren. Samen met het uitgebreide exterieurkleurenpalet zijn er twintig verschillende kleurencombinaties mogelijk.

De Stonic is leverbaar met twee benzine motoren en één diesel die gekoppeld zijn aan een handgeschakelde transmissie. De 1.2 MPI  benzinemotor geldt als instapper. Daarnaast is  de Stonic ook leverbaar met een 1.0 T-GDI turbobenzinemotor met 120 pk. Ook aan de mensen die veel kilometers rijden is gedacht: er is een 1,6-liter turbodieselmotor leverbaar, die een hoog vermogen koppelt aan een lage CO2. Meer gegevens over de motoren maakt Kia later bekend.

Maximale veiligheid
De afstelling van de stuurinrichting en wielophanging is specifiek afgestemd op de Europese markt en zorgt voor een directe besturing en uiterst stabiele wegligging. Standaard is elke Kia Stonic uitgerust met Electronic Stability Control (ESC) en Vehicle Stability Management (VSM), zodat de Stonic te allen tijde een rotsvaste wegligging heeft. VSM omvat Torque Vectoring by Braking, Straight Line Stability en Cornering Brake Control.

Het in Europa ontworpen interieur is al even uitgesproken als het exterieur: rechte lijnen, strakke oppervlakken en geometrische vormen. Technologie en ergonomie staan centraal. De Kia Stonic biedt dankzij een slimme indeling maximale interieurruimte voor alle passagiers. De auto heeft volop schouder-, knie- en hoofdruimte. De bagageruimte – met dubbele laadvloer – heeft een inhoud van 352 liter (VDA).

Ook aan connectiviteit is geen gebrek, want dankzij optionele ondersteuning van Apple CarPlayTM en AndroidAutoTM zijn smartphonefuncties naadloos te bedienen met het touchscreen van het infotainmentsysteem. Ook verwarmbare voorstoelen, cruise control en keyless entry zijn leverbaar.

Kia bouwt de nieuwe Stonic op een sterk, veilig en lichtgewicht platform en chassis, voor 51% bestaande uit Advanced High Strength Steel. Mede door dit lichtgewicht platform heeft de Kia Stonic een zeer laag zwaartepunt, waardoor de auto bijzonder wendbaar is. De Kia Stonic zal leverbaar worden met een uitgebreide range aan Kia DRiVE WISE Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) voor het verder verbeteren van de actieve veiligheid. Het gaat om Autonomous Emergency Braking (AEB) met voetgangersherkenning en Forward Collision Alert (FCA), Blind Spot Detection (BSD) met Rear Cross Traffic Alert (RCTA) en Lane Departure Warning System (LDWS). Dankzij een nieuw camerasysteem biedt de Stonic ook High Beam Assist (HBA) en Driver Attention Warning (DAW).

De Stonic heeft een vloeiend aflopende daklijn, scherpe horizontale lijnen en vloeiende vormen zodat een sportieve uitstraling ontstaat. De unieke achterlichtsignatuur benadrukt het jonge en futuristische karakter van de nieuwe Kia Stonic. De naam ‘Stonic’ combineert de begrippen ‘Speedy’ en ‘Tonic’. Dat laatste – ‘tonica’ in het Nederlands – refereert aan de eerste en laatste noot van een compositie. De naam ‘Stonic’ geeft weer dat het voertuig wendbaar is en iets nieuws en fris biedt in het compacte crossover-segment.

Zoals elke andere Kia wordt ook de Kia Stonic geleverd met 7 jaar garantie (of 150.000 kilometer). De verkoop start in de tweede helft van 2017. Prijzen maakt Kia in een later stadium bekend.

Geef een antwoord