Toyota

11 Japanse bedrijven slaan handen ineen voor aanleg van landelijk netwerk van waterstoftankstations in Japan

Toyota heeft samen met tien andere toonaangevende Japanse technologiebedrijven een overeenkomst bereikt voor het opzetten van een grootschalig landelijk dekkend netwerk van waterstoftankstations in Japan. Het doel van de overeenkomst is om de uitrol van waterstoftechnologie in Japan te versnellen. De samenwerking is een voorbeeld voor de rest van de wereld.

De overeenkomst komt voort uit het project “Strategic Roadmap for Hydrogen and Fuel Cells” dat op 23 juni 2014 werd gepresenteerd door het Japanse Ministerie van Economie, Handel en Industrie. Dit heeft als doel in het fiscale jaar 2020 ongeveer 160 operationele waterstoftankstations te realiseren en 40.000 waterstofauto’s op de weg te hebben.

Strategische ontwikkeling
Doordat de betrokken bedrijven intensief met elkaar samenwerken en individuele doelen behalen, wordt de strategische ontwikkeling van waterstoftankstations bespoedigd. Ook ontstaat er maximale vraag naar waterstofvoertuigen en maken meer mensen met waterstoftechnologie kennis.

Oprichten nieuw bedrijf in overweging
Het oprichten van een nieuw bedrijf voor de aanleg van nieuwe waterstoftankstations wordt door de 11 betrokken partijen overwogen. Dit nieuwe bedrijf zal zich ook sterk maken voor het treffen van maatregelen ter ondersteuning van de aanleg en operatie van waterstoftankstations. Een ander doel is om het gebruik van waterstofauto’s te intensiveren en te streven naar meer onafhankelijkheid van de waterstofbranche door versoepeling van de overheidsregels en het verbeteren van de operationele efficiëntie. Dat alles om een waterstofmaatschappij in Japan te realiseren. Deelname van andere bedrijven in de toekomst wordt door de 11 partijen overwogen.

Toyota – met Akio Toyoda als president – werkt samen met de volgende tien bedrijven:

•    Nissan Motor Co., Ltd – President: Hiroto Saikawa
•    Honda Motor Co., Ltd. – President: Takahiro Hachigo
•    JXTG Nippon Oil & Energy – President: Tsutomu Sugimori
•    Idemitsu Kosan Co., Ltd. – President: Takashi Tsukioka
•    Iwatani Corporation – President: Mitsuhiro Tanimoto
•    Tokyo Gas Co., Ltd. – President: Michiaki Hirose
•    Toho Gas Co., Ltd. – President: Yoshiro Tominari
•    Air Liquide Japan Ltd. – President: Shiro Yahara
•    Toyota Tsusho Corporation – President: Jun Karube
•    Development Bank of Japan Inc. – President: Masanori Yanagi

Waterstof is de toekomst
Toyota is van mening dat waterstof een belangrijke energiedrager is voor de toekomst. Voor automobiliteit, maar ook voor toepassingen in de maatschappelijke energievoorziening. Zelfs nu is dat al heel goed merkbaar. Onder meer met de revolutionaire Toyota Mirai die ook in Nederland leverbaar is en door te starten met de verkoop van Fuel Cell bussen op waterstofgas in Tokio. In Californië is Toyota gestart met ‘Project Portal’; een praktijkstudie met zware vrachtwagens op waterstof.

Geef een antwoord