Ferrari
Ferrari

Wereldprimeur voor nieuwe extreme Ferrari V12 Berlinetta

Ferrari kiest de 87ste editie van de Internationale Autosalon van Genève voor de wereldprimeur van zijn nieuwe 12-cilinder berlinetta. De 812 Superfast is de krachtigste en snelste Ferrari in de historie van het merk. Het nieuwe model introduceert niet alleen een keur aan innovatieve features, maar staat tevens symbool voor de introductie van de V12-modellen van het merk met het steigerende raspaard, 70 jaar geleden, in 1947.

De 812 Superfast voegt een nieuw hoofdstuk toe aan Ferrari’s 12-cilindergeschiedenis, en borduurt voort op de legacy van de F12berlinetta en F12tdf. Het nieuwe model is bedoeld voor klanten die op zoek zijn naar de krachtigste, meest exclusieve Ferrari in het programma: een compromisloze sportwagen die zowel op de openbare weg als op het circuit maximale rijbeleving garandeert, maar tegelijkertijd ook comfortabel genoeg is voor een allround rijervaring.

Motor
De 812 Superfast wordt aangedreven door een nieuwe 6.5-liter V12 met 588 kW/800 pk. Daarmee is het model de nieuwe benchmark in het segment voor sportwagens met een krachtbron in midden-voor opstelling. De V12 levert zijn maximumvermogen bij 8.500 toeren per minuut, wat zich vertaalt in een specifiek vermogen van 123 pk/liter. Waarden waar geen enkele andere productieauto met een motor in het vooronder ook maar bij in de buurt is gekomen, en die garant staan voor topprestaties die passen bij het exclusieve karakter van Ferrari’s V12-heritage.

De prestaties van de motor worden onderstreept door een volle, rijke uitlaatsound. Het maximumkoppel bedraagt 718 Nm bij 7.000 tpm, waarvan liefst 80% al beschikbaar is vanaf 3.500 motoromwentelingen, wat zowel de driveability als het oppakken vanaf lage toerentallen ten goede komt.

De indrukwekkende prestaties zijn mede te danken aan de montage van een 350 bar brandstofsysteem met directe inspuiting, voor het eerst op een high-performance motor, en de combinatie daarvan met inlaatkanalen met variabele geometrie die in hun basisvorm zijn afgeleid van de exemplaren van atmosferische F1-motoren.

De transmissie met dubbele koppeling van de 812 Superfast heeft specifieke overbrengingen die in combinatie met kortere op- en terugschakeltijden de gasrespons nog verder aanscherpen.

Ondersteldynamiek
De 812 Superfast is uitgerust met geavanceerde besturingssystemen en componenten voor een ongeëvenaarde handling en wegligging. Het is de eerste Ferrari die EPS (Electric Power Steering) krijgt, die in lijn met Ferrari’s compromisloze engineeringvisie wordt aangewend om het prestatiepotentieel van de auto maximaal te benutten. Door de EPS volledig te integreren met alle andere elektronische ondersteltechnieken – inclusief de nieuwste 5.0 versie van Ferrari’s gepatenteerde Side Slip Control (SSC) – zijn de krachtige prestaties van de 812 Superfast nog eenvoudiger te managen, en tegelijkertijd maximaal te ervaren.

Eveneens nieuw in de 812 Superfast is het Virtual Short Wheelbase 2.0 systeem (PCV), dat op basis van de opgedane ervaringen met de F12tdf een software-evolutie is die de nauwkeurigheid van de handling verder verbetert en de reactietijd van de auto nog verder verkort.

Styling en aerodynamica
De 812 Superfast is ontworpen door het Ferrari Styling Centre. Het nieuwe model herdefinieert de bekende designtaal van Ferrari V12’s met de motor voorin, en onderstreept zijn buitengewone prestaties door een combinatie van zeer sportieve lijnen en proporties. En profil heeft de 812 Superfast de slankheid van een fastback, dankzij een twee-box ontwerp met een hoge achterzijde die doet denken aan de prachtige 365 GTB4 uit 1969. De lijnen van de flanken maken de achterzijde visueel korter en worden versterkt door extra gespierde wielkasten die de 812 Superfast de power en agressie geven die passen bij zijn imposante V12. Full-LED koplampen zijn geïntegreerd in het design van de hoekige luchtinlaten in de motorkap en zetten het gespierde front extra aan, alvorens ze aan de zijkanten doorlopen in de voorste wielkasten. Aan de achterkant zorgen vier ronde achterlichten – geïnspireerd op de traditie van Ferrari – voor een extra brede en forse look, waarbij ze tegelijkertijd de achterspoiler en het compartiment optisch verlagen.

Net als bij alle Ferrari’s gaan stijl en aerodynamica naadloos in elkaar over, om gezamenlijk innovatieve oplossingen en vormen te creëren. Twee voorbeelden zijn het multifunctionele front, dat een cluster aan aerodynamische oplossingen herbergt – inclusief actieve kleppen vóór in de bodemplaat – en de achterste flanken met een ongekende aerodynamische by-pass om de neerwaartse druk verder te vergroten.

De auto wordt geïntroduceerd in een speciale nieuwe kleur, Rosso Settanta, die is ontworpen ter ere van de 70ste verjaardag van het merk.

Interieur
Het interieur van de 812 Superfast is in lijn met het extremere uiterlijk gestyled, maar met behoud van het uitstekende comfort en de interieurruimte die altijd zo kenmerkend zijn geweest voor Ferrari’s F12 berlinetta’s met de motor voorin. Het compartiment heeft een sportievere, meer radicale look gekregen, waarbij de belangrijkste elementen lijken te zweven, wat de auto een autosportief-elegante ambiance verleent. Het horizontale dashboard krult stijlvol rond de centrale ventilatieopeningen voor een verfijnde, kunstzinnige uitstraling. Ergonomische sportstoelen zijn eveneens nieuw, net als de HMI inclusief de nieuwe stuurwiel- en instrumentenclusters en de allernieuwste infotainment- en airconditioningsystemen.

Geef een antwoord