Ford

Ford geeft real-time waarschuwingen over kuilen in slecht wegdek

Naar verwachting verbreekt de winter alle records en wordt deze in sommige delen van Europa als de ergste ooit gezien. Vriestemperaturen, ijs en sneeuw zullen waarschijnlijk leiden tot meer gekraak en hobbelige wegen. In heel Europa draagt dit slechte wegdek bij aan meer dan een derde van alle ongevallen per jaar. In 2011 werden in Europa 20 miljoen kuilen en gaten in wegen gemeld. Slechts de helft hiervan werd hersteld – voor een geraamd bedrag van ruim € 1,2 miljard.

Met behulp van een virtuele kaart die bestuurders waarschuwt voor kuilen en gaten in het wegdek, kunnen schade en dure reparaties voorkomen worden. Ford onthult vandaag het onderzoek en start later dit jaar met tests. Deze ‘kuilenkaart’ toont bestuurders in real-time waar de kuilen en gaten zich in de weg bevinden, hoe slecht deze kuilen zijn en toont tevens alternatieve routes.

“Een virtuele kaart toont de kuil op het moment dat deze ontstaat en waarschuwt onmiddellijk andere automobilisten dat er zich op die plek een kuil bevindt,” zegt Uwe Hoffmann, research engineer, Advanced Chassis Control Technologies, Ford of Europe. “Onze auto’s zijn al voorzien van sensoren die kuilen kunnen detecteren en nu tillen we dit naar het volgende niveau.”

Ford auto’s waaronder de Mondeo S-MAX en Galaxy, maken al gebruik van on-board sensoren voor Continuously Controlled Damping met Pothole Mitigation. Op deze manier worden met behulp van sensoren kuilen gedetecteerd en wordt de vering aangepast om eventuele schade te verminderen.

Ingenieurs onderzoeken nu bij het Ford Research and Innovation Center in Aken ook de mogelijkheden rondom camera’s en embedded modems. Deze technologieën samen kunnen gedetailleerde informatie over de kuilen verzamelen en in real-time naar de cloud sturen. Op deze manier kan de schade van vele wintersporters de komende jaren worden verminderd.

Geef een antwoord