Skoda

Nieuw front en interieur voor ŠKODA Citigo

Vanaf komend voorjaar beschikt de ŠKODA Citigo over een pakket aan vernieuwingen voor het exterieur en interieur. Uiterlijk hebben de motorkap, radiatorgrille, bumpers en mistlampen met optionele bochtverlichting een nieuw design gekregen. De speciaal ontworpen 15 inch lichtmetalen velgen – optioneel voor de Style – voltooien de nieuwe look. ŠKODA’s stadsauto maakt als vanouds indruk met veel ruimte, een slimme indeling, hoog veiligheidsniveau, prima handling, efficiënte motoren en tal van ‘Simply Clever’ features. Value for money – een kenmerk van ŠKODA – rondt de lijst met USP’s af. De ŠKODA Citigo beleeft zijn première tijdens de Internationale Autosalon van Genève (7-19 maart 2017).

Dankzij de vernieuwingen is de ŠKODA Citigo met 34 mm gegroeid tot een lengte van 3.597 mm. De breedte van de vijfdeurs blijft met 1.645 mm onaangetast, net als de hoogte (1.478 mm). Dankzij de riante wielbasis van 2.420 mm is er in het interieur voldoende ruimte voor de inzittenden achterin. De ŠKODA Citigo is het bewijs: zelfs een stadsauto kan een ruim interieur hebben. De 251 liter aan bagageruimte – uit te breiden tot 951 liter met de achterbank neergeklapt – behoort tot de beste waarden in deze klasse.

De ŠKODA Citigo is de perfecte auto voor in de stad. Hij is compact en toch ruim, heeft lage gebruikskosten en is zuinig, aantrekkelijk, veilig en voorzien van vele praktische ‘Simply Clever’ details.

Qua uitrusting biedt de Citigo keuze uit de Active, Ambition en Style.

Nieuw front met herkenbaar design
De voorzijde van de Citigo is verregaand vernieuwd. Een nieuwe motorkap, radiatorgrille in het bekende ŠKODA-design, nieuw getekende bumpers en aangescherpte mistlampen zorgen voor een frisse, jeugdige look. De donkergetinte achterlichten zijn nu ook standaard op de Ambition-uitvoering.

De koplampen hebben nu LED-dagrijverlichting, terwijl de mistlampen optioneel te bestellen zijn met bochtverlichting. Die verlicht op kruispunten het gebied waarin de auto koers zet. Daarbij wordt de linker of rechter mistlamp automatisch ingeschakeld bij snelheden tot 40 km/u.

Nieuwe zilver-antracietkleurige 15 inch lichtmetalen velgen voor de Style en de Kiwi Groen carrosseriekleur – nieuw in het kleurenaanbod – ronden de mogelijkheden voor een gepersonaliseerde styling af.

Klein in formaat, groots in veiligheidEén van de vele actieve-veiligheidvoorzieningen is City Safe Drive. Deze automatische remfunctie is standaard vanaf de Ambition en helpt aanrijdingen in stadsverkeer te voorkomen. Het systeem wordt automatisch geactiveerd bij snelheden tussen 5 en 30 km/u. Een lasersensor achter de voorruit scant een gebied van tien meter vóór de auto. Bij een dreigende aanrijding – en wanneer de bestuurder niet reageert – wordt het remsysteem geactiveerd en wordt de hydraulische Brake Assist-functie nog gevoeliger. Indien nodig bedient het systeem zelfstandig de remmen om de auto tot stilstand te brengen of – indien de bestuurder niet hard genoeg afgeremd – helpt de bestuurder door de maximale remkracht te leveren. Afhankelijk van de snelheid en de individuele situatie kan City Safe Drive zo een ongeval voorkomen of in ieder geval de impact ervan aanzienlijk beperken.

Interieur en uitrusting
Het interieur van de ŠKODA Citigo maakt indruk met een strak, modern design en een duidelijke indeling van de instrumenten. Het tweekleurige dashboard voor de luxere uitvoeringen is een echte eyecatcher. Dankzij de vernieuwingen is het interieur nu nog beter afgewerkt en functioneler. Het instrumentarium met de snelheidsmeter, toerenteller en brandstofmeter is vernieuwd. De stoelen met geïntegreerde hoofdsteunen bieden een goede zijdelings ondersteuning, radio en mobiele telefoon kunnen vanaf het optionele multifunctionele lederen stuurwiel worden bediend, zonder dat de bestuurder de handen van het stuur hoeft te halen. Automatische klimaatregeling garandeert onder alle omstandigheden een aangename temperatuur. Tevens zijn een licht- en regensensor standaard vanaf het Ambition uitvoeringsniveau.

De nieuwe generatie Blues en Swing audiosystemen biedt tal van connectiviteitsopties, uiteenlopend van een aux-in-aansluiting tot aan een SD-kaart opening en USB-poort. De Swing, standaard vanaf de Ambition, krijgt een kleurenscherm, zes speakers en Bluetooth telefoonvoorbereiding. Met die laatste kan het systeem worden gekoppeld aan een smartphone die handig geplaatst kan worden in een speciaal daarvoor bestemde houder op het dashboard (optioneel). De apps – die werken op basis van iOS- en Android-besturingssystemen – voorzien in navigatie, een boardcomputer, tips voor zuinig rijden en vanzelfsprekend radio en afspeelmogelijkheden voor eigen muziek.

Vele handigheidjes in het interieur onderstrepen de veelzijdigheid van de stadsauto. Opbergvakken in de middenconsole en het dashboardkastje zijn net als fles- (tot 1 liter) en bekerhouders voorbeelden van praktische features. Dat geldt ook voor de multimedia cradle in de middenconsole. Bagagenetten in de kofferbak en praktische netten achter de voorstoelen houden kleine zaken veilig op hun plek.

Move&Fun: de informatie- en entertainment-app
De Move&Fun-app staat garant voor informatie en entertainment. De app is beschikbaar voor iOS- en Android-smartphones. Allereerst wordt de smartphone in de houder geklikt en wordt een Bluetooth-verbinding met het systeem tot stand gebracht. Contacten en playlists die op de smartphone zijn opgeslagen, zijn nu toegankelijk via de bediening van de auto. De computer in de auto biedt informatie over het brandstofverbruik en andere nuttige info. De DriveGreen-functie van de Move&Fun-app helpt de bestuurder bij het optimaliseren van zijn of haar rijstijl.

Slimmigheidjes
De talrijke ‘Simply Clever’ features omvatten onder meer een paraplu onder de passagiersstoel, een keur aan opbergvakken, beker- en smartphonehouders, een tassenhaak op het dashboardkastje en praktische bagagenetten in de kofferbak.

Motorenaanbod
De ŠKODA Citigo biedt keuze uit twee moderne driecilindermotoren: een benzineversie en een variant op aardgas. De voorin en overdwars gemonteerde units met een inhoud van 1,0 liter drijven de voorwielen aan. Ondanks hun beperkte inhoud onderscheiden ze zich door een koppelsterk karakter en een laag geluidsniveau.

De benzineversie is de 1.0 MPI met 44 kW/60 pk en 95 Nm aan trekkracht bij 3.000 tpm. Vanuit stilstand brengt hij de Citigo in 14,4 seconden naar 100 km/u en is hij goed voor een topsnelheid van 162 km/u. Gemiddeld verbruikt deze krachtbron 4,1 liter benzine op 100 kilometer.

De tweede optie is de 1.0 G-TEC CNG. Deze driecilindermotor is geoptimaliseerd om op aardgas te rijden en heeft een vermogen van 50 kW/68 pk. Vanaf een staande start tikt deze Citigo na 16,3 seconden de 100 km/u aan. Zijn topsnelheid bedraagt 165 km/u, terwijl de 1.0 G-TEC CNG slechts 4,5 m3 aardgas per 100 kilometer consumeert. De CO2-waarde komt uit op 82 gram per kilometer.

Beide motoren worden gekoppeld aan een handgeschakelde 5-versnellingsbak en beschikken over een start-stopsysteem en remenergieterugwinning. De 44 kW/60 pk benzineversie is tevens leverbaar met een automatische versnellingsbak.

De vernieuwde ŠKODA Citigo staat vanaf deze zomer in de Nederlandse showrooms.

Geef een antwoord