Kia

De nieuwe Kia Stinger: power to surprise, letterlijk

Kia heeft tijdens de North American International Auto Show (NAIAS) in Detroit zijn snelste auto ooit gepresenteerd: de Kia Stinger. Deze high-performance gran turismo tilt de belofte van the power to surprise letterlijk naar een hoger plan, dankzij krachtige turbomotoren en een dynamisch weggedrag. De verkoop van de vijfpersoons sportsedan start eind dit jaar in de Verenigde Staten.

De Kia Stinger heeft een krachtige en elegante uitstraling. Met de steile voorruit en de lage daklijn, die naadloos overloopt in de achterzijde, heeft de Stinger een vloeiend silhouet. Het design is van de getalenteerde ontwerpers uit de design studio van Kia in Frankfurt, onder supervisie van Peter Schreyer, Kia Motors Chief Design Officer.

Dynamisch weggedrag
Het dynamische weggedrag en de directe besturing zijn ontwikkeld onder leiding van Albert Biermann, topman van het Vehicle Test en High Performance Development van Kia, een groep engineers in Korea en op de Nürburgring. De Stinger heeft vijf rijmodi: Personal, Eco, Sport, Comfort en Smart. Allemaal hebben ze invloed op de stijfheid van de dempers, het stuurgedrag en de gasrespons.

Turbobenzinemotoren
De Stinger is standaard voorzien van een 2,0-liter viercilinder Theta II-turbobenzinemotor met naar schatting 189 kW (258 pk) en 353 Nm trekkracht*. Het topmodel, de Stinger GT, heeft een 3,3-liter twinturbo V6 Lambda II-benzinemotor met 272 kW (370 pk) en 510 Nm*. Kia mikt voor de GT op een acceleratie van 0 naar 100 km/u in 5,1 seconden en een topsnelheid van ongeveer 268 km/u. Dat maakt van de Stinger GT de snelste Kia ooit. Kia koppelt beide motoren (nog in ontwikkelingsfase) aan een nieuwe achttrapsautomaat. De Stinger is leverbaar met achter- en vierwielaandrijving.

 

Ruimer dan concurrenten
De Stinger is 4.831 mm lang, 1.869 mm breed en 1.399 mm hoog. Dankzij een wielbasis van 2.898 mm is hij beduidend ruimer dan concurrenten als de Audi A4, de BMW 4 Serie Gran Coupé en de Lexus IS. Het interieur oogt elegant en sportief en bevat infotainmentsystemen van de laatste generatie, een Head-Up Display en hoogwaardige audiosystemen. Diverse Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) werken naadloos met elkaar samen voor het bieden van de beste rijervaring.

De Kia Stinger komt eind dit jaar op de markt in de Verenigde Staten. Of de Stinger ook naar Nederland komt, is nog niet bekend.

Geef een reactie