Land Rover

Range Rover werkt samen met horlogemaker Zenith

Range Rover en horlogemerk Zenith hebben hun krachten gebundeld. De samenwerking ligt voor de hand, want beide merken zijn opgericht in 1969 en zowel Range Rover als Zenith is toonaangevend in zijn segment. Range Rover is ongeëvenaard op het gebied van performance en off-roadcapaciteiten, terwijl de El Primero van Zenith al 47 jaar het meest precieze, in serie geproduceerde chronograafuurwerk op de markt is. De gelimiteerde Zenith El Pimero Range Rover is het eerste resultaat van de samenwerking. Het horloge maakt net als de Range Rover SVAutobiography Dynamic – de meest dynamische Range Rover ooit – zijn werelddebuut op de Autosalon van Parijs.

Charles Spencer King zette in 1969 de eerste pennenstreken op papier voor het ontwerp van een voertuig met de off-roadcapaciteiten van een Land Rover, gecombineerd met het comfort van een limousine. Tijdens de ontwikkelingsfase werd de auto ‘Velar’ genoemd. Later kreeg het model de naam die nu over de hele wereld tot de verbeelding spreekt: Range Rover.

02-range-rover-werkt-samen-met-horlogemaker-zenith

Op 10 januari 1969 presenteerde de Zwitserse fabrikant Zenith een werkend prototype van ‘s werelds eerste zelfopwindende chronograafuurwerk. Zenith gaf het de beroemde naam El Primero, dat ‘de eerste’ betekent. Het was de meest accurate polschronograaf ooit gemaakt, met een stopwatchfunctie met een nauwkeurigheid van een tiende van een seconde dankzij de ‘high-beat’ oscillator (schakeling die een periodiek signaal opwekt).

‘The match between our two brands is very strong’, zegt Aldo Magada, President en CEO van Zenith. ‘Zenith and Range Rover are both pioneers in our respective industries, and we both create unique, innovative products. Through timeless design, both brands express authentic luxury. The Zenith team is very excited to start this long-term partnership with Range Rover, another superb brand and kindred spirit.’

De Zenith El Primero Range Rover heeft een zwarte aluminium kast met een diameter van 42 mm, afgewerkt in een krasbestendige, keramische coating. Net als de aluminium architectuur van de Range Rover combineert het horloge een laag gewicht met extreme duurzaamheid.

04-range-rover-werkt-samen-met-horlogemaker-zenith

De minimalistische vormgeving van de bedieningsorganen op het dashboard van de nieuwe Range Rover komt terug in het strakke design van het horloge. De grijze wijzerplaat, geïnspireerd op de Graphite Atlas-kleurige details van de Range Rover SVAutobiography Dynamic, is geborsteld en heeft drie uitstekend leesbare zogenoemde subdials, een robuuste opwindkroon en makkelijk bruikbare drukknoppen. De namen Zenith en Range Rover zijn subtiel gegraveerd op het oscillatorgewicht en de borgring van de transparante onderkast. Die biedt een inkijkje op het indrukwekkende uurwerk. De oscillator zorgt voor uiterste precisie dankzij 36.000 vibraties per uur, terwijl 28.800 vibraties gebruikelijker is.

01-range-rover-werkt-samen-met-horlogemaker-zenith

Elke Zenith El Primero Range Rover is voorzien van een polsband van zwart rubber en geperforeerd ivoorkleurig kalfsleder, met een zwarte titanium gesp met Diamond-Like Carbon (DLC) coating. Een reserve-polsband van rubber, afgewerkt met Range Rover Navy Perforated Leather wordt meegeleverd. Zenith levert het nieuwe uurwerk in een stijlvolle doos van hoogglans gelakt hout dat ook in Range Rover-interieurs wordt toegepast. Een Range Rover-logo maakt de doos compleet. De horlogebox opent met een druk op een knop zoals toegepast in de Range Rover. De binnenkant is afgewerkt met soepel geperforeerd leder in de stijl van de Range Rovers interieurbekleding.

‘The Zenith El Primero is one of the most distinctive watch designs ever produced, in my view’, zegt Gerry McGovern, Land Rover Chief Design Officer. ‘Therefore it has been imperative to honour and respect this iconic design. It had to remain unmistakably an El Primero, but allude to Range Rover DNA.’

‘We looked to the reductive nature of a modern Range Rover interior and the Zenith team translated that into the dial of the watch, keeping it simple and unfussy. The matt finish simultaneously suggests understatement, sophistication and durability – like a Range Rover, it’s an object you look at and immediately feel an emotional connection’, zegt McGovern.

06-range-rover-werkt-samen-met-horlogemaker-zenith
De gelijkwaardige designkenmerken van de Range Rover en de Zenith El Primero worden al jaren gewaardeerd door mensen die prachtige objecten maar ook feilloos functioneren op prijs stellen. De Britse ontdekkingsreiziger John Blashford Snell is zo iemand. Hij droeg een Zenith El Primero toen hij in 1971/72 een team met twee Range Rovers begeleidde om de eerste succesvolle oversteek te maken door het grote en moeilijk begaanbare moerasland Darién (in het grensgebied van Colombia en Panama), als onderdeel van een Trans-Amerika-expeditie van bijna 29.000 kilometer.

‘We believe the Range Rover’s particular combination of luxury and performance to be unique, and the new Range Rover SVAutobiography Dynamic takes those qualities to the highest level yet’, zegt McGovern. ‘No mechanical chronograph has surpassed Zenith’s El Primero for accuracy or proved its quality over such a long period of time. To me, that makes these two great pieces of design a perfect fit.’
05-range-rover-werkt-samen-met-horlogemaker-zenith
RANGE ROVER SVAUTOBIOGRAPHY DYNAMIC
De nieuwe Range Rover SVAutobiography Dynamic is ontwikkeld door Jaguar Land Rover Special Vehicle Operations (SVO) en combineert luxe met uitstekende performance. Deze uitvoering is de meest dynamische fullsize Range Rover ooit, bedoeld voor mensen die optimale performance zoeken op de bestuurdersstoel in plaats van willen genieten van ongekende luxe achter in de Range Rover SVAutobiography met lange wielbasis. Voor de aandrijving zorgt een 405 kW (550 pk) sterke 5,0-liter supercharged V8 met 680 Nm trekkracht, speciaal gekalibreerd voor Range Rovers vlaggenschip. Land Rover koppelt de krachtbron aan een achttraps ZF-transmissie. De SUV accelereert van 0 naar 100 km/uur in slechts 5,4 seconden.

De SVAutobiography Dynamic is uitsluitend met de standaard wielbasis leverbaar (de Range Rover SVAutobiography alleen met verlengde wielbasis). De SVAutobiography Dynamic is bovendien de eerste Range Rover met in het oog springende rode remklauwen en een Brembo-reminstallatie. De luxueuze uitvoering heeft een compleet door SVO zelf ontwikkelde set-up van het onderstel, voor een optimale mix van sportiviteit en comfort. Gewijzigde wielophangingspunten, veren en dempers en een met 8 mm verlaagde rijhoogte resulteren in een directer rijgedrag.
De Range Rover SVAutobiography Dynamic heeft enkele unieke uiterlijke kenmerken. Zo zijn onder meer de luchtinlaten in de voorschermen, de afwerkingsdetails van de motorkap, de grille en de voor- en achterbumperinzetten afgewerkt in de kleur Graphite Atlas.

V4

Geef een antwoord