Skoda

Škoda Octavia 20 jaar

20 jaar geleden gaf de voormalige Tsjechische president Vaclav Havel het startsein voor de productie van Škoda Octavia in een nieuwe fabriek in Mladá Boleslav. Dit was het begin van een succesverhaal. De Octavia werd een wereldwijde bestseller en baande zo de weg voor het succes van het merk. Vandaag de dag is de Octavia nog steeds het best verkochte model van Škoda.

De bouw van de Škoda-fabriek in Mladá Boleslav startte in februari 1995. De productielijn werd ondergebracht in een 32.000 m2 grote hal. Daarnaast werd er 2.500 m2 aan kantoren gecreëerd en 3.000 m2 aan sociale ruimtes. In de moderne lakstraat konden per dag maximaal 1.800 carrosserieën worden gespoten.

De ontwikkeling van de Octavia
In 1992, een jaar nadat ŠKODA toetrad tot de Volkswagen Group, startte de ontwikkeling van de Octavia. Hij was gebaseerd op een destijds compleet nieuw platform. Mede dankzij de inzet van moderne ontwerptechnieken was zijn koetswerk uitermate robuust en veilig. Het hoge veiligheidsniveau werd nog eens versterkt door airbags voorin. Bovendien was de Octavia leverbaar met zij-airbags. Een bijzonder feature van de Octavia was zijn grote achterklep, die toegang gaf tot de bagageruimte met een inhoud van maar liefst 528 liter. Door de achterbank neer te klappen, was dit zelfs te vergroten tot 1.328 liter. In 1996 was de Octavia leverbaar met keus uit twee benzinemotoren en een turbodiesel. In 1998 werd het gamma uitgebreid met de Combi. Deze werd in 1999 ook leverbaar met vierwielaandrijving. Tussen september 1996 en november 2010 werden 970.000 hatchback-uitvoeringen en 470.000 Combi-modellen van de eerste generatie Octavia gebouwd.

De tweede en derde generatie
De tweede generatie Octavia, die werd gebouwd van 2004 tot en met 2013, zette het succes van zijn voorganger door met in totaal 1,6 miljoen afgeleverde exemplaren. De Octavia Combi was zeer populair met een productieaantal van 900.000 auto’s. De derde generatie Octavia is sinds november 2012 in productie. De Octavia was en is een bestseller en daardoor vormt hij het hart van het merk. Hij is populair in zowel de particuliere als de zakelijk markt. In totaal zijn er tot nu toe al ruim 5 miljoen Octavia’s geproduceerd. Hij komt tegenwoordig niet alleen in Mladá Boleslav in Tsjechië van de band, maar ook in China, India, Rusland en Kazachstan.

Geef een antwoord