Skoda

De nieuwe ŠKODA Fabia Combi: een kanjer in praktisch gebruiksgemak

03-Fabia-Combi-achterzijdeOp de Autosalon van Parijs 2014 beleeft de nieuwe ŠKODA Fabia Combi zijn werelddebuut. De nieuwkomer staat daar naast de ook al nieuwe ŠKODA Fabia Hatchback. Het design van de derde generatie Fabia Combi is ontworpen volgens de nieuwe designtaal van het Tsjechische merk. Inbegrepen zijn state-of-the-art veiligheid en comfort alsmede infotainmentsystemen afkomstig uit duurdere segmenten. De nieuwe ŠKODA Fabia Combi komt medio februari 2015 naar Nederland.

Met een inhoud van 530 liter (1.395 liter met neergeklapte achterbank) is de bagageruimte van de nieuwe ŠKODA Fabia Combi de grootste in zijn klasse. De standaardinhoud is 25 liter meer dan in de voorganger. Er passen items met een lengte van 1,55 meter in de auto. De achterklep is goed voor een stahoogte van bijna 1,90 meter.

De totale interieurruimte mag er eveneens zijn. Zo is de breedte binnenin met 21 mm toegenomen. Hoewel de wagenhoogte aan de buitenkant is gereduceerd, genieten de voorinzittenden van meer hoofdruimte dan voorheen.

Een nieuw design met een vastberaden uitstraling
De nieuwe ŠKODA Fabia Combi is 10 mm langer, 90 mm breder en 31 mm lager dan zijn voorganger. De voorzijde is identiek aan die van de nieuwe hatchback en oogt daardoor zelfverzekerd en indrukwekkend dankzij de toegenomen breedte en de nadruk op horizontale lijnen.

Van opzij oogt de auto dynamisch. Het silhouet lijkt uit één stuk gehouwen. Dit effect is bereikt met de scherpe tornadolijn, de slanke raamstijlen, de verhouding tussen licht- en schaduwvlakken, een licht dalende daklijn en de volledig nieuwe, fraaie velgdesigns.

Ook de achterzijde van de nieuwe ŠKODA Fabia Combi komt stoer over. Scherpe lijnen en grote vlakken bepalen het beeld. De grote achterlichten tonen de voor ŠKODA kenmerkende C-vorm, in dit geval voorzien van contrasterende donkere randen en details die verwijzen naar de Tsjechische kristalglastraditie.

Tot 17% zuiniger
Onder de motorkap van de nieuwe Fabia Combi verschijnt een volledig nieuwe generatie benzine- en dieselmotoren. Die zijn zuiniger en schoner dan ooit, met een verbruik dat tot 17 procent lager is dan dat van de tweede generatie. De zuinigste uitvoering wordt de in de loop van 2015 te introduceren ŠKODA Fabia Combi Greenline met een gemiddeld verbruik van slechts 3,1 l/100 km en een gemiddelde CO2-uitstoot van 82 g/km. Daarmee valt deze in 2015 in de 14%-bijtellingscategorie.

De Fabia Combi verlaat de fabriek in 3 benzine- en 3 dieselversies, die alle een start-stopsysteem hebben en remenergie opnieuw gebruiken. Vanzelfsprekend voldoen de motoren aan de Euro 6-emissienorm. De benzinemotoren zijn 55 kW (75 pk) tot 81 kW (110 pk) sterk. De nieuwe 3-cilinder diesels variëren van 55 kW (75 pk) tot 77 kW (105 pk). Er is keuze uit moderne handgeschakelde versnellingsbakken en DSG-automaten.

Gewichtsverlaging, mede dankzij het MQB-platform
De nieuwe ŠKODA Fabia Combi is gebaseerd op het innovatieve MQB-platform van de Volkswagen Groep. Tot dit modulaire concept behoren de motoren, elektromechanische stuurbekrachtiging en een groot deel van het elektrisch circuit, zoals de ECU’s, het instrumentenpaneel, de infotainmentsystemen en elektronische assistentiesystemen.

Mede dankzij MQB weegt de lichtste versie (de ŠKODA Fabia Combi met 3-cilinder 1.0 MPI-motor) slechts 1.004 kg. Afhankelijk van de configuratie is deze derde generatie tot 55 kg lichter dan de zijn voorganger. Een knappe prestatie, zeker gezien alle toegevoegde technologieën en het toegenomen comfort.

Tijdens de ontwikkeling van de nieuwe ŠKODA Fabia Combi is ook veel aandacht besteed aan een comfortabel onderstel. Door een goede onderlinge afstemming tussen de nieuwe elektromechanische besturing, de nieuwe motoren en de bevestigingspunten van de motoren hebben de ingenieurs voor veel comfort en een uitstekende rijstabiliteit gezorgd. De spoorbreedtes voor en achter zijn met 30 mm gegroeid en de wielbasis is nu 5 mm langer.

Actieve en passieve veiligheidssystemen uit hogere segmenten
De nieuwe ŠKODA Fabia Combi blinkt uit door zijn hoge beschermingsniveau, onder meer door de introductie van veiligheidsitems die tot nu toe vooral in hogere segmenten waren te vinden. De optionele Front Assistant met geïntegreerd City Emergency Braking brengt de auto beneden een bepaalde snelheid indien nodig volledig tot stilstand, wat het risico op kop-staartbotsingen vermindert. Multi-Collision Brake voorkomt doorrollen van de auto na een aanrijding, wat een vervolgongeval moet vermijden.

De Driver Activity Assistant waarschuwt de bestuurder als deze tekenen van vermoeidheid vertoont, terwijl de snelheidsbegrenzer helpt om een vooraf ingestelde snelheid niet te overschrijden. De Hill-Hold Control assisteert bij het wegrijden vanaf een helling. Ook de standaard elektronische bandenspanningssensor draagt bij aan veilig rijden.

De nieuwe ŠKODA Fabia Combi is standaard uitgerust met de XDS+ elektronische sperfunctie, die in bochten helpt de tractie te verbeteren.

Ook de zes airbags zijn het vermelden waard, waarvan de werking is afgestemd op die van de driepunts veiligheidsgordels.

Praktische bagageruimte met dubbele vloer, haken en netten
De nieuwe ŠKODA Fabia Combi is er naar wens met een instelbare dubbele bagagevloer. Daarmee is de bagageruimte horizontaal in te delen, waardoor spullen op 2 niveaus zijn te vervoeren. De tweede vloer is ook schuin te plaatsen, om in- en uitladen te vergemakkelijken. Als de dubbele vloer niet nodig is, schuift deze eenvoudig over de hoofdvloer en neemt dan vrijwel geen plek in. Dit praktische detail in de bagageruimte is een van de 17 ‘Simply Clever’-oplossingen waarmee de nieuwkomer kan pronken.

Andere handige kenmerken achterin de nieuwe ŠKODA Fabia Combi zijn het uitneembare afdekscherm dat door een lichte aanraking vanzelf oprolt, daarnaast komt een flexibel bagagevak in de prijslijst te staan, bestemd om diverse spullen op hun plek te houden.

Innovatieve comfortverhogende uitrusting
De derde generatie van de Fabia Combi tilt het comfort naar een nieuw niveau. Dat blijkt ook uit de standaarduitrusting en opties. Zo is de Fabia voor het eerst leverbaar met het sleutelloze toegangs- en startsysteem KESSY (Keyless Entry Start and Exit System). Ook parkeersensoren voor en achter vergroten het dagelijks gebruiksgemak van de Fabia Combi. Op de vorige generatie waren alleen sensoren in de achterbumper mogelijk.

De regen- en lichtsensor neemt van de bestuurder de taken over om de ruitenwissers en verlichting in en uit te schakelen.

In de ŠKODA Fabia Combi debuteert de nieuwe elektrisch geregelde stuurbekrachtiging C-EPS (Column-Electric Power Steering). Deze installatie scheelt gewicht en daardoor brandstof en vervangt de voorheen toegepaste elektrohydraulische stuurhulp.

Tot slot is het glazen panoramadak het noemen waard, dat veel extra licht in het interieur toelaat en dat voor het eerst op de ŠKODA Fabia Combi te bestellen is.

 

Geef een reactie