Ford

Kleurgebruik en materialen benadrukken persoonlijkheid Ford GT

De innovatie en technologieën die zichtbaar zijn in het ontwerp van de Ford GT worden weerspiegeld in de kleur- en materiaalkeuze voor deze nieuwe supercar. De ontwerpers bij Ford hebben de factor kleur strategisch toegepast om nadruk te leggen op belangrijke zichtbare innovaties en om de esthetiek van efficiëntie en de prestaties te versterken.

“We hebben bij deze auto echt de balans opgezocht tussen kleur en materialen – energie wordt opgewekt door middel van kleurgebruik, maar tegelijk blijft de stoere aantrekkingskracht van de auto zichtbaar”, zegt Barb Whalen, Ford design manager, colour and materials. “Alles in de nieuwe Ford GT is bewust ontworpen om de ultieme prestaties tot uiting te brengen.”

Het gebruik van koolstofvezel – traditioneel gebruikt als decoratief element in sportieve auto’s – is structureel toegepast in de Ford GT en helpt de lichtgewichtconstructie van de supercar zichtbaar te maken.

In het interieur is koolstofvezel zichtbaar in het dashboard, en voor de blootliggende koolstofvezelelementen kan de klant kiezen uit een glanzende, matte of Shadow Black afwerking. De opties geven de klant meer mogelijkheden om de uitstraling van de auto te bepalen door bijvoorbeeld het racekarakter of juist de esthetiek van de auto te benadrukken.

Voor het eerst biedt Ford nu verschillende kleurcombinaties voor de Brembo-remklauwen. Naast de standaard monoblok remklauwen met zes zuigers die zijn uitgevoerd in geanodiseerd zwart met carbon-keramische rotoren, zijn er upgrades in onder andere zilver, blauw, oranje en rood.

HyperFocal: 0

De carbon-keramische remschijven op de Ford GT zijn bijzonder licht en wegen 50 procent minder dan vergelijkbare schijven van gietijzer. Het remsysteem – waarvan de technologie is gebaseerd op de toepassing van koolstof in de Formule 1 – is ontworpen met het oog op een minimale vloeistofverplaatsing. Dit zorgt voor een betere pedaalgevoeligheid en -stijfheid. Ford en Brembo hebben gezamenlijk het geïntegreerde koelsysteem zodanig geoptimaliseerd dat het systeem onder verschillende omstandigheden uitstekend presteert.

In het interieur is kleur spaarzaam toegepast, bijvoorbeeld subtiel in de rugleuningen van de stoelen, iets wat van buitenaf zichtbaar is. Wat opvalt in het interieur is dat de kleuren en de satijnen afwerking aan passagierszijde intenser zijn dan aan de bestuurderszijde, zodat de bestuurder zo min mogelijk wordt afgeleid.

In de nieuwe supercar volgt vorm functie en is geen detail aan de aandacht van de ontwerpers ontsnapt. Zo doet het horizontale ribbelprofiel op de stoelen de smalle ruimte breder lijken en is er ten behoeve van een luxe gevoel en minder gewicht gekozen voor de Alcantara ® bekleding.

01-GT-Interior-June-26

Om interieur- en exterieurtinten, remklauwen en racestrepen op elkaar af te stemmen is er een aantal mogelijke kleurcombinaties en -thema’s beschikbaar. Het exterieurpalet bevat acht heldere kleuren, een verwijzing naar het erfgoed van Ford als racemerk. Een van deze kleuren is het schitterende Liquid Blue, dat werd geïntroduceerd tijdens de 2015 North American International Auto Show en daar voor veel enthousiaste reacties zorgde.

“Dit zijn geen trend gevoelige kleuren, maar de Ford GT is dan ook geen trend gevoelige auto”, aldus Whalen. “Het is een toekomstige klassieker – echt een raceauto voor op de openbare weg.”

Geef een reactie